Tomac: Solicitarea lui Marcel Ciolacu de a avea un Pact pe Sănătate nu este altceva decât un plagiat. PMP a fost primul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Eugen Tomac a afirmat că PMP este primul partid parlamentar care a propus un Pact Naţional pentru Sănătate, în contextul pandemiei, încă din data de 8 aprilie a acestui an. Din acest punct de vedere, solicitarea liderului PSD Marcel Ciolacu de a exista un pact naţional al sănătăţii nu este decât un plagiat.

„PMP este primul partid parlamentar care, în contextul pandemiei de coronavirus, a propus un Pact Naţional pentru Sănătate încă din 8 aprilie 2020. Din această perspectivă, solicitarea preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a avea un Pact pe Sănătate nu este altceva decât un plagiat. Chiar în condiţiile în care pesediştii îşi asumă proiectele noastre, în calitate de preşedinte al PMP voi susţine un asemenea demers dacă este făcut pe baze sănătoase. Acest lucru înseamnă promovarea unei noi Legi a Sănătăţii - pe scheletul proiectului legislativ depus de noi în Parlament, respins de o majoritate retrogradă constituită în jurul PSD. Iniţiativa noastră legislativă a avut la bază raportul Administraţiei Prezidenţiale în domeniu şi a înglobat opiniile celor mai înalte somităţi din lumea medicală cu privire la direcţiile de reformă în sănătate”, a scris Eugen Tomac vineri pe Facebook.

Liderul PMP mai prezintă şi ce ar trebui să prevadă noua Lege a Sănătăţii.

„O nouă Lege a Sănătăţii trebuie să vizeze:

• 1. Creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe capde locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât şi ca procent din PIB (5% faţă de 9,8% în UE).

• 2. Modificarea legislaţiei astfel încât spitalele să aibă regim de societate cu capital de stat pentru ca acestea să poată să-şi completeze veniturile.

• 3. Transparenţă totală în cheltuirea banilor de către spitale, având ca scop final reducerea risipei. Să fie obligate, la fel ca administraţiile locale, să posteze pe site-urile proprii toate contractele şi facturile aferente acestora. 

• 4. Construirea a 8 spitale regionale prin fonduri europene în cadrul exerciţiului 2021 – 2027 al Uniunii Europene.

• 5. Investiţii majore în spitale pentru rezolvarea problemei infecţiilor nosocomiale. 

• 6. Dotarea spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează ramuri de afecţiuni.

• 7. Adoptarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical la standarde europene, pentru oprirea exodului către Vestul Europei.

• 8. Perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul avansului continuu al cercetării în domeniu. 

• 9. Dezvoltarea capacităţilor de producţie de medicamente în România. Inclusiv prin refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri. 

• 10. Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetarea medicală”, mai arată Tomac. 

Marcel Ciolacu a declarat că suntem la limita dezastrului sanitar şi a precizat că „Iohannis trebuie să renunţe la aura de «Otto cel Mare» şi să cheme urgent toate partidele la consultări, alături de cei mai buni specialişti pe sănătate pe care îi are România”. Liderul PSD mai spune că este rapid nevoie de un pact pentru sănătate, pe care toate partidele să şi-l asume ferm.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite