Toni Greblă – candidatul PNL-PSD pentru Primăria Capitalei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea la rampă a „Demolatorului” Nicuşor Dan, care a anunţat că îşi doreşte un nou mandat în fruntea Primăriei Capitalei, deşi realizările pe care le-a bifat până în acest moment sunt cu mult sub aşteptările pe care le-a proiectat bucureştenilor în campania electorală din toamna anului 2020, a generat un adevărat iureş pe scena politică.

Forţând ceilalţi actori politici să proiecteze diverse scenarii de candidatură pentru următoarele alegeri locale.

Unul dintre scenariile luate în calcul de către PSD şi PNL, principalele partide aflate la guvernare, este şi acela al susţinerii unui candidat comun pentru Primăria Capitalei, în condiţiile în care, în spaţiul public, circulă deja informaţia că cele două partide cochetează cu ideea de liste comune la alegerile parlamentare, inclusiv cu susţinerea unui singur candidat la alegerile prezidenţiale. 

În acest context, a avut loc ieşirea furibundă a Gabrielei Firea, fostul primar PSD al Capitalei, care şi-a anunţat disponibilitatea de a se "sacrifica" din nou pe altarul administrării Bucureştiului, din postura de candidat comun susţinut de PNL şi PSD, pe principiul „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. Despre jocurile de putere Firea – Ciolacu din interiorul PSD, dar şi despre implicaţiile unor candidaturi comune PNL – PSD la alegerile din anul 2024, a scris, pe larg, într-o excelentă analiză jurnalistul Sebastian Zachmann, pentru site-ul de ştiri news.ro.

Gabriela Firea nu este doar prima femeie care a fost aleasă în funcţia de Primar General al Capitalei, ci şi primul politician care NU a reuşit să câştige al doilea mandat consecutiv în această funcţie. Atât Traian Băsescu, cât şi Sorin Oprescu, ceilalţi primari care au candidat pentru obţinerea celui de-al doilea mandat în fruntea primăriei, au fost realeşi fără prea mari emoţii în această funcţie. O performanţă pe care Gabriela Firea nu a reuşit-o, acest lucru fiind subliniat şi de Sorin Grindeanu, colegul său din PSD, într-un interviu pentru emisiunea Insider Politic.

Acum, în relaţia cu bucureştenii, Gabriela Firea se comportă exact ca o nevastă disperată care, după ce a înşelat şi a trădat încrederea soţului, îl bombardează zilnic cu tot felul de mesaje şi declaraţii de dragoste, în loc să-i acorde timpul necesar pentru ca acesta să uite şi să-i ierte infidelitatea. Mai mult, fostul primar nu ezită să îşi pună poalele-n cap de fiecare dată când are ocazia şi să se isterizeze de cât de urâtă şi de proastă e noua parteneră pe care şi-a ales-o fostul soţ, o atitudine care jigneşte profund inteligenţa bucureştenilor, aceştia fiind capabili să aprecieze şi singuri dacă cel pe care l-au ales primar în 2020, în defavoarea Gabrielei Firea, corespunde sau nu exigenţelor acestora. Iar apoi să-l taxeze în consecinţă.

Mult mai grav, însă, este faptul că doamna Firea foloseşte funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse exclusiv pentru a-şi face campanie electorală pentru Primăria Capitalei. Fapt care s-ar putea încadra lesne la uzurpare de calităţi oficiale şi ar putea să fie un motiv suficient de puternic pentru ca premierul Nicolae Ciucă să ceară PSD retragerea sprijinului politic pentru doamna Firea sau pentru ca generalul să o demită pur şi simplu din guvern. Oricum, România este în criză economică iar orice stopare a unei risipe bugetare, aşa cum este inutilul minister condus de doamna Firea, este mai mult decât binevenită.

Dacă Gabriela Firea doreşte să candideze pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Generale, un drept care nu îi poate fi negat, aceasta ar trebui să îşi facă campanie electorală din postura de preşedinte al organizaţiei Bucureşti a PSD. Şi nu era nevoie să se înfiinţeze un nou minister, un adevărat aspirator de bani şi resurse publice, doar pentru ca doamna Firea să aibă o tribună oficială de unde să îşi poarte zilnic răfuielile personale şi politice cu actualul primar al Capitalei.

De altfel, potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalităţii şi coboară în coada clasamentului mondial la natalitate. O situaţie extrem de îngrijorătoare, mai ales că România are şi un minister al Familiei. Dar când şi cum s-ar putea ocupa doamna Firea de problema natalităţii când singura ei obsesie este Primăria Generală?

Spaima Gabrielei Firea că ar putea pierde şansa de a candida din nou la alegerile locale din anul 2024 a fost accentuată de numirea fostului judecător CCR, Toni Greblă, în funcţia de prefect al Capitalei în dauna lui Hazem Kansou, favoritul doamnei Firea. Cu Hazem Kansou instalat la butoanele de la Prefectura Capitalei, Gabriela Firea ar fi făcut un marcaj mult mai strâns la Nicuşor Dan şi ar fi fost pe deplin liniştită în privinţa apariţiei unui posibil contracandidat chiar din zona PSD.

Prestaţia impecabilă pe care a desfăşurat-o Toni Greblă, până în acest moment, în funcţia de prefect, l-a conturat deja drept un contracandidat cu şanse foarte mari în faţa lui Nicuşor Dan. Prefectul Greblă l-a contrar dur pe Nicuşor Dan pe mai multe teme de administraţie, a luat iniţiativa în perioadele de caniculă, a demarat un control în Parcul Cişmigiu, ajuns o adevărată ruină, ba chiar a început să sape în dosare mai grele ale Primăriei Capitalei, profitând de expertiza juridică pe care o are deja.

În acest context, Gabriela Firea se vede nevoită să se lupte pe două fronturi. Pe de o parte, duce o campanie negativă asiduă împotriva lui Nicuşor Dan, iar pe de altă parte trebuie să neutralizeze pericolul numit "Toni Greblă", apărut chiar în interiorul propriului partid. O activitate extrem de obositoare, chiar şi pentru o "Furnicuţă" cum este doamna Firea.

Aşa cum remarca şi Zachmann, singura variantă a PNL pentru Primăria Capitalei o reprezintă actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Însă, cu ocazia alegerilor interne din PNL, Ciucu s-a dovedit a fi un trădător de meserie, acesta sărind în ultima secundă în barca lui Florin Cîţu, deşi îi promisese lui Ludovic Orban că îi va fi alături. Iar cu Nicolae Ciucă, actualul preşedinte al PNL, a avut deja câteva contre, Ciucu declarându-se nemulţumit că generalul refuză să-i răspundă la telefon.

Candidatura prefectului Toni Greblă la Primăria Capitalei, susţinut de PNL şi PSD, ar putea să rezolve atât criza de candidaţi pe care o traversează liberalii (o criză care s-a perpetuat şi s-a adâncit), cât şi problema spinoasă a unei noi candidaturi a Gabrielei Firea, pe care nimeni din PSD nu şi-o doreşte. O situaţie de tip win-win pentru PSD şi PNL, mai ales că un personaj precum Toni Greblă este acceptat de ambele electorate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite