Top 10 despărţiri ale lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a cercetat cu mai mulţi foşti aliaţi şi colaboratori
Traian Băsescu s-a cercetat cu mai mulţi foşti aliaţi şi colaboratori

Şeful statului i-a atacat de multe ori pe politicienii cu care a fost aliat. Nici pentru foştii colaboratori, de care s-a despărţit sau care l-au părăsit, nu a avut cuvinte mai blânde Şeful statului i-a atacat de multe ori pe politicienii cu care a fost aliat. Nici pentru foştii colaboratori, de care s-a despărţit sau care l-au părăsit, nu a avut cuvinte mai blânde.

Preşedintele Traian Băsescu l-a ironizat, recent, pe unul dintre foştii săi colegi din PD, Sorin Frunzăverde. „E important la Sorin Frunzăverde să ştii ora la care a făcut declaraţia. Declaraţia e o prostie“, a comentat Traian Băsescu la B1 TV, după ce Frunzăverde afirmase că România nu are bani pentru salarii şi pensii. Nu este prima dată când preşedintele Traian Băsescu îşi taxează dur un fost colaborator.

În 2000, Traian Băsescu a prefaţat sfârşitul carierei politice a lui Petre Roman prin celebrele cuvinte: „Petre, eşti cel mai bun!“. După câteva luni de zile, îl debarca din fruntea PDL.

În 2004, Traian Băsescu a ajuns preşedinte cu sprijinul PNL, iar în schimb, liberalii au primit postul de premier. Cu toate acestea, după ce Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Palatul Victoria, Traian Băsescu l-a atacat, de mai multe ori, şi a încercat să îl debarce. Chiar dacă au trecut ani de zile de la conflictul de atunci dintre Palate, nici acum Traian Băsescu nu face economie de critici la adresa lui Tăriceanu.

În urmă cu câteva luni, Băsescu a explicat că nu îl va numi pe Tăriceanu premier pentru că simte „dispreţ“ faţă de acesta. La observaţia moderatorului că, în politică, mai poţi să înghiţi un broscoi, Băsescu a dat un răspuns foarte dur: „Da, dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai înghiţi, dar nu trebuie să înghiţi porci“.

Caporalul „Blaga“

Nici Vasile Blaga nu a scăpat de comentariile caustice ale preşedintelui, chiar dacă i-a fost alături în două campanii prezidenţiale şi două referendumuri pentru demitere. „PDL nu poate fi condus prin căprărie, n-are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte“, afirma Băsescu despre Blaga, anul trecut, atunci când acesta a candidat la şefia PDL. Un mesaj similar a venit înaintea Congresului de anul acesta, când l-a acuzat pe Blaga că schimbă şefii de organizaţii „exact cum se pun şefii de poliţie de la judeţe“. De altfel, după victoria lui Blaga de la Congres, Traian Băsescu a postat pe Facebook un filmuleţ prin care anunţa că se desparte de PDL.

 De când este preşedinte, Traian Băsescu a fost părăsit de mulţi dintre consilierii săi. Pe unii dintre aceştia, preşedintele i-a taxat verbal. Astfel, după ce fostul său consilier pe probleme de politică externă, Andrei Pleşu, care a demisionat în 2005, a afirmat că preşedintele nu are niciun fel de respect pentru oamenii de carte, Băsescu a răspuns cu o ameninţare. „Nu aş vrea să spun public lucruri care să nu-i placă domnului Pleşu despre cum l-am văzut eu ca şi consilier. Îl invit la decenţă. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleşu“, a reacţionat şeful statului.

Despărţirea de Adriana Săftoiu

De un tratament similar a „beneficiat“ şi fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, care a demisionat de la Cotroceni în 2007. Traian Băsescu l-a taxat şi pe soţul acesteia, Claudiu Săftoiu, fost şef la SIE.

„Cel mai urât lucru este, după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a făcut ministru - consilier prezidenţial este rang de ministru -, ţi-a poftit sufleţelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret, ţi l-a făcut preşedintele şef de serviciu secret. Şi când constaţi că e
căciula mai mare decât poate să ducă capul domnului şef de serviciu secret, să te superi că ţi l-a schimbat“, a atacat preşedintele.

Cu doi ani înainte, Traian Băsescu se despărţise  şi de Cozmin Guşă, după ce acesta îl sprijinise  în campania din 2004. Imediat, însă, Guşă a intrat în război cu greii PDL, precum Adriean Videanu şi, la vremea respectivă, Băsescu a optat pentru „vechea gardă“.  Războiul declaraţiilor continuă şi acum. „La aceste campanii s-a răspuns cu mizerie. Sigur, dacă luăm cazul domnului Guşă, cu mizerie plătită“, a fost declaraţia lui Traian Băsescu, după campania electorală din decembrie 2012.

De altfel, Băsescu a rămas celebru pentru modul în care a taxat-o pe una dintre colaboratoarele lui Cozmin Guşă, Lavinia Şandru. „Îi atrag atenţia că în politică e foarte uşor să ajungi pe centura politicii“, a comentat Băsescu.

Şeful statului a interpretat într-o manieră personală şi momentul în care Renate Weber, fost consilier prezidenţial, s-a înscris în PNL. Băsescu intrase în conflict cu Weber pe tema legilor siguranţei naţionale. „A fost un şoc comportamentul ei, mai ales că ne-am despărţit în relaţii extraordinar de bune şi cu ea plângând la mine în birou“, a susţinut Băsescu. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite