Toró Tibor: „Tőkés, ţinta unor atacuri josnice. Chiar dacă i se retrage distincţia, nu valorează mai puţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Luarea de poziţii a autorităţilor române împotriva lui Tőkés László este de fapt o erupţie agresivă a sentimentelor naţionale negative generate de promisiunile neîndeplinite“, se afirmă într-o declaraţie comună a Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi a PPMT, semnată de Toró Tibor.

„Ne-am obişnuit deja că Bucureştiul joacă de obicei cartea maghiară în acele momente în care vrea să distragă atenţia de la anumite măsuri nepopulare de politică internă“, se arată în declaraţie.

Toró Tibor face referire atât la declaraţiile şefului statului, care a afirmat că Transilvania „este pământ strămoşesc român «plătit cu sânge»“, cât şi la atacurile îndreptate asupra europarlamentarului Tőkés László.

Faptul că acesta ar fi cerut ca Ungaria să asigure protectorat Transilvaniei este, se arată în declaraţie, „un lucru firesc“.

„Este un lucru firesc că, având experienţa celor nouăzeci de ani de până acum, maghiarii din Transilvania se adresează ţării-mamă“.

În opinia acestuia, „guvernul român practică standarde duble şi nu doreşte să accepte posibilitatea ca un alt stat să adopte aceeaşi atitudine pe care a luat-o Bucureştiul cu câteva luni în urmă cu scopul apărării comunităţilor naţionale româneşti din afara graniţelor“.

Propunerea de retragere a distincţiei lui Tőkés László este, în opinia lui Toró Tibor, „un gest necugetat“.

„Chiar dacă i se va retrage distincţia, Tőkés László nu va valora mai puţin, ci va rămâne aceeaşi personalitate care a scris istorie în Europa Centrală şi de Est, aidoma lui Lech Wałęsa sau Václav Havel. Adevărata întrebare este dacă actualul guvern român este dispus să respecte promisiunile referitoare la autonomie pe care le-au făcut predecesorii săi“, mai susţine el.

Totodată, acesta susţine că Tőkés László a fost supus unor „atacuri josnice“, pe fondul unei „isterii antimaghiare“.

„Dezideratul formulat de maghiarii transilvăneni de a dobândi autonomie sub formă integrată - cuprinzând autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc şi statutul special al regiunii Partium - este expresia năzuinţei de a trăi o viaţă cu valoare deplină. România nu se poate numi stat democratic în condiţiile în care un discurs politic ce propune o soluţie viabilă pe continentul european provoacă o adevărată isterie antimaghiară în cercurile guvernamentale.“, conchide Toró Tibor, preşedintele executiv al CNMT şi lider PPMT.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite