Toţi oamenii premierului. Cine sunt consilierii care stau în spatele gafelor Vioricăi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de inadecvarea premierului de a-şi gestiona vorbele, sfetnicii care ar trebui să îndrepte prestaţiile publice ale Vioricăi Dăncilă sunt ei înşişi persoane cu tot felul de pete în CV, fără a fi nici pe departe standarde de exigenţă în domeniile lor.

Premierul Viorica Dăncilă se face de râs aproape la fiecare apariţie publică. Sursa gafelor e o împletire de carenţe: emoţii, incapacitatea de a conversa într-o limbă străină, cultura politică precară. Toate aceste neajunsuri ar trebui să fie diminuate consistent de consilieri, persoane care se presupune că excelează în domeniile lor de activitate şi care pot transfera o parte din cunoştinţe sau din abilităţi către omul politic pe care îl sfătuiesc. Iată cum arată carierele oamenilor care o consiliază astăzi pe Viorica Dăncilă.

Una dintre cele mai scandaloase gafe ale premierului României a vizat politica externă. Viorica Dăncilă a confundat Podgorica, capitala statului Muntenegru, unde se afla în vizită, cu Pristina, capitala statului Kosovo, nerecunoscut de România. Consilierul premierului pe politică externă este Andreea Păstârnac, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. Păstârnac a fost ambasador în Israel şi ministru pentru diaspora în Cabinetele Grindeanu şi Tudose. Potrivit unor surse politice, Andreea Păstârnac a susţinut în interiorul Guvernului mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, decizie care a generat un scandal cu implicaţii internaţionale, dar şi o plângere penală pe care liderul PNL Ludovic Orban a depus-o împotriva premierului Dăncilă. 

Pe probleme economice, Viorica Dăncilă îl are consilier pe Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanţă pentru fapte de corupţie. În ciuda sentinţei, Vâlcov a rămas în guvern şi, potrivit unor surse politice, este extrem de influent, în condiţiile în care se bucură de sprijinul lui Liviu Dragnea. Darius Vâlcov este cel care a gândit programul de guvernare al PSD şi care explică la televizor măsurile economice ale Cabinetului Dăncilă, în locul premierului.

Un alt consilier cu probleme penale este Sevil Shhaideh, unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea. Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu, pentru că a luat parte la transferul insulei Belina către CJ Teleorman, controlat prin interpuşi de Liviu Dragnea. Iar de la CJ Teleorman, insula Belina a fost închiriată de firma TElDrum, deţinută de foşti colegi ai liderului PSD. Toate faptele imputate de procurorii DNA datează din 2013, când Shhaideh era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Liviu Dragnea.

Fostul ministru UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, este şi el în echipa de consilieri. Borbely a fost acuzat în două rânduri de trafic de influenţă, însă alianţa PSD-UDMR din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea, aşa că n-a mai ajuns în faţa instanţei. În acelaşi dosar, fostul său consilier a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru că ar fi intermediat şpaga către Borbely.

De la dezvoltare personală la dezvoltare regională

Oana Bulai a ajuns la Palatul Victoria la exact un an de la preluarea funcţiei de administrator public (county manager) al judeţului Neamţ. Ascensiunea sa politică a fost impulsionată de preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, inculpat de DNA într-un dosar de trafic de influenţă, pentru care a stat în arest preventiv. Arsene este unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Înainte de a deveni consilier pe dezvoltare regională, Oana Bulai s-a concentrat pe dezvoltare personală. „Am avut trăiri extraordinare care m-au purtat pe calea inspiraţiei şi a transformării”, se prezenta Oana Bulai în cartea „TU - Ghid cu secrete despre tine”, pe care a lansat-o în anul 2015.

Dana Rozalia Varga este consilier de stat pentru problematica romă. I-a mai consiliat pe Tăriceanu şi pe Ponta, apoi a plecat cu scandal din Guvernul Cioloş. Potrivit unor surse politice, este susţinută în Guvern de europarlamentarul ALDE Norica Nicolai. În iarnă anului 2017, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în faţa Palatului Victoria împotriva OUG 13, Rozalia Varga scanda la Cotroceni împotriva preşedintelui Iohannis.

Un pompier pentru situaţii de urgenţă

Elena Dascălu, doctor în economie la ASE Bucureşti, şi-a început cariera în 1980 la Ministerul Finanţelor. A mai ocupat, în perioada 2001-2005 funcţia de consilier la Camera Deputaţilor în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. În următorii trei ani, a servit statul din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, devenind apoi vicepreşedintele Curţii de Conturi. Din octombrie 2017, Elena Dascălu a fost, pe rând, unul dintre consilierii personali ai premierului Mihai Tudose şi, acum, al Vioricăi Dăncilă.

Ioan Mihalcea a absolvit Institutul de Petrol şi Gaze cu specializare în petrochimie şi a ocupat din 1980 până în 1990 funcţia de secretar economic în cadrul Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale. Ulterior, a fost managerul mai multor companii private din domeniul importurilor şi exporturilor de produse industriale şi de consum, până în 2015, atunci când a ocupat funcţia de consilier la Ministerul Economiei. Din 2015 până în 2017, când a devenit consilierului premierului Mihai Tudose, a condus din poziţia de manager Meximpex SRL, una dintre firmele care a câştigat în 2016 o licitaţie organizată de RATB pentru achiziţia de carduri contactless. Mihalcea Ioan este şi „fost campion naţional al României la tir cu armă de calibru redus”.

Andrei Marius Diamescu este expertul care o consiliază pe Viorica Dăncilă în securitate naţională. Şi-a început şcoala la Liceul Militar în 1978 şi a continuat să studieze până în 2016, aproape continuu, printre instituţii numărându-se şi Facultatea de Sociologie din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filozofie din Galaţi, Colegiul Naţional de Apărare şi Universitatea Naţională „Carol I”. În 2011 a obţinut un doctorat în economie la Institutul Naţional de Cercetări Economice. Diamescu a ocupat, între timp, mai multe funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării, iar în 2013 a devenit consilier în Guvern.

Ultima informaţie despre cariera lui Florin Ciocănelea face referire la funcţia de reprezentant local al companiei Bankers Petroleum Canada. A absolvit Institutul de Petrol şi Gaze cu specializarea de inginer în foraj şi producţie de ţiţei şi gaze în 1986, an în care a şi început să lucreze la Schela de Producţie Petrolieră Poeni din judeţul Teleorman. Şapte ani mai târziu era promovat ca inginer principal de zăcământ în compania Petrom RA acolo unde a ocupat funcţii de conducere până în 2004.

Costin Mihalache este unul dintre consilierii premierului Dăncilă cu expertiză în mai multe domenii. Cu studii de licenţă în drept penal terminate la Academia de Poliţie,  dar şi cu diplome de la Universitatea de limbă şi cultură chineză, de la Institutul Diplomatic Român sau de la Colegiul Naţional de Apărare şi SNSPA, Mihalache a ocupat de-a lungul timpului atât funcţii în instituţii ale statului, cât şi în cadrul unor companii private. În 2014, a fost, concomitent, consilier la Guvern, membru în Consiliul de Conducere al Casei Româno-Chineze, preşedintele CA al CNADNR şi preşedinte al Comitetului Consultativ România- R.P. China din Ministerul Economiei. În 2015 a fost, printre altele, membru în Consiliul de supraveghere al Transelectrica şi secretar de stat la Guvern.

Radu Ţipişcă şi-a început cariera în 1983 pe postul de tehnician la Intreprinderea Avicolă Botoşani. În 1992 a devenit pompier la „Grupul de pompieri” din Botoşani, acolo unde a şi început ascensiunea sa în carieră. În 2004 a devenit subofiţer la ISU Suceva unde a avansat până la funcţia de şef serviciu în 2018. Din februarie acelaşi an ocupă funcţia de consilier de stat în Guvern. Ţipişcă este licenţiat în ştiinţe juridice la Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi şi are un Master în Studii Europene la „Spiru Haret” din Bucureşti. Ţipişcă manageriază situaţiile de urgenţă care apar în ţară.

Alţi consilieri

  • Stelian Fedorca a fost numit consilier de stat al prim-ministrului Mihai Tudose pe Educaţie şi i-a rămas moştenire Vioricăi Dăncilă.
  • Florian Popa este consilierul premierului pe Sănătate. Fost rector al Universităţii de Medicină din Bucureşti, Popa a trecut şi prin Parlament timp de două mandate, unul ca senator, altul ca deputat PSD.

Anca Alexandrescu, femeia din umbra premierilor PSD
Deşi ocupă funcţia de consilier onorific, Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, se ocupă de comunicarea premierului. Anca Alexandrescu i-a consiliat şi pe foştii premieri PSD Adrian Năstase şi Victor Ponta. Ulterior, i-a devenit sfetnic liderului PSD Liviu Dragnea, apoi s-a mutat la Palatul Victoria odată cu instalarea Vioricăi Dăncilă. Tot consilieri onorifici sunt şi Manuela Hărăbor, Herman Berkovits şi fostul fotbalist Gheorghe Popescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite