Toţi oamenii preşedintelui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a deţine controlul asupra tuturor instituţiilor importante, preşedintele PSD Liviu Dragnea a promovat în funcţii de miniştri şi de şefi ai unor comisii parlamentare pe foştii săi subalterni sau social-democraţi care au trecut testul loialităţii faţă de liderul de partid.

Ca o noutate în PSD după câştigarea guvernării, împărţirea funcţiilor nu a mai însemnat o bătălie între taberele din partid, ci a stat în pixul unei singure persoane: Liviu Dragnea. Toate deciziile privind componenţa Guvernului, a conducerii unor structuri parlamentare şi a instituţiilor aflate în subordinea Guvernului au fost luate, exclusiv, de preşedintele PSD Liviu Dragnea. Prima mişcare politică a fost alegerea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu scopul de a-şi dubla puterea şi influenţa asupra partidului.

Persoanele în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere sunt două femei, care s-au aflat de-a lungul anilor în subordinea directă a liderului PSD. Una este Sevil Shhaideh, cea pe care Dragnea şi-a dorit-o premier, dar a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis. Respinsă ca premier, Sevil Shhaideh a ajuns vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Grindeanu, fără ca Iohannis să mai poată să intervină. Shhaideh a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale în perioada în care ministru şi vicepremier era Liviu Dragnea. După ce liderul PSD şi-a dat demisia din Guvern, ca urmare a condamnării sale, la recomandarea sa, Sevil Shhaideh i-a luat locul în fruntea ministerului, funcţie în care s-a întors odată cu învestirea Guvernului Grindeanu. Din poziţia de vicepremier, Sevil Shhaideh este cea care a rămasă să conducă Guvernul în perioada în care premierul Sorin Grindeanu s-a aflat în SUA, împreună cu Liviu Dragnea.

Teleormanul, la putere

Unul din cele mai importante şi influente portofolii din Guvern este ministerul de Interne, în fruntea căruia Dragnea a propus-o pe Carmen Daniela Dan, o persoană cel puţin la fel de loială ca şi Sevil Shhaiehh. Toată cariera politică a lui Carmen Dan, fostă secretară la o şcoală generală dintr-o comună din Teleorman, i se datorează şefului său ierarhic, Liviu Dragnea. A fost consilier juridic la Serviciul Juridic şi Contencios din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman condus, la acea vreme,  de Liviu Dragnea, director executiv la  Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Teleorma, subprefect şi prefect de Teleorman.

Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale în locul lui Sevil Shhaideh a fost propus Adrian Gâdea, lăsat de Liviu Dragnea la conducerea Consiliului Judeţean Teleorman, după ce acesta a decis să se dedice politicii naţionale. Practic, Adrian Gâdea a preluat funcţia lăsată liberă de Sevil Shaidehh, care a urcat în poziţiile guvernamentale ocupate de Liviu Dragnea, în perioada Guvernului Ponta.

Un alt teleormănean ajuns în Guvernul Grindeanu este Dorin-Sandu Voicu, numit, prin decizia premierului Sorin Grindeanu, preşedinte cu rang de secretar de stat al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Voicu a fost, timp de 20 de ani, şeful Rezervelor de Stat din judeţul Teleorman.

Fostul aghiotant a lui Liviu Dragnea, Adrian Mlădinoiu, nu a prins loc, în cele din urmă, pe listele PSD pentru alegerile parlamentare, însă şeful său l-a recompensat cu funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Un alt apropiat al lui Liviu Dragnea este şi Florin Tunaru, vicepreşedintele ANAF încă din 2012, fost consilier al lui Liviu Dragnea şi fost director al finanţelor teleormănene. Totodată, presa a scris că Liviu Dragnea îl va demite de la şefia ASF pe Mişu Negriţoiu, iar în locul lui va fi numit Cristian Roşu, directorul general al Fondului de Garantare a Asiguraţilor, un foarte bun prieten al lui Liviu Dragnea.

Iordache încasează, Dragnea beneficiază

Doi dintre social-democraţii recuperaţi din echipa lui Victor Ponta, dar testaţi de mai multe ori de Liviu Dragnea, sunt fostul ministru de Justiţie, Florin Iordache, şi Marian Neacşu, trimis consilier onorific al lui Sorin Grindeanu pentru a-i monitoriza acestuia paşii. Florin Iordache şi Marian Neacşu au fost printre primi social-democraţi care l-au trădat pe Victor Ponta în favoarea lui Liviu Dragnea atunci când s-au schimbat polii de putere în partid. Din poziţia de ministru al Justiţiei, Florin Iordache şi-a asumat adoptarea ordonanţei 13 care redefinea infracţiunea de abuz în serviciu în favoarea infractorilor. Un alt copil politic al lui Liviu Dragnea este Gabriel Petrea, ajuns preşedinte al Tineretului Social-Democrat (TSD) cu sprijinul lui Dragnea, care l-a promovat, ulterior, în funcţia de ministru pentru Dialog Social.

Justiţia, pe mâna lui Nicolicea şi Nicolae

În Parlament, două din cele mai importante poziţii sunt deţinute de Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei Juridice din Senat şi liderul senatorilor PSD, şi Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Cele două Comisii vor avea un cuvânt greu de spus în modificarea, adoptarea sau respingerea ordonanţei de modificare a Codurilor Penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite