UNPR, cheia actualei guvernări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O trădare a lui Gabriel Oprea ar putea răsturna actualul Guvern FOTO Mediafax
O trădare a lui Gabriel Oprea ar putea răsturna actualul Guvern FOTO Mediafax

PONDERE Parlamentarii din formaţiunea lui Gabriel Oprea activează acum în grupul PSD. Însă dacă ar decide să iasă de la guvernare, ar schimba majoritatea parlamentară şi ar răsturna actuala guvernare.

PSD tocmai negociază cu PPDD pentru a-şi întări şi mai mult majoritatea parlamentară, după ce liberalii au ieşit de la guvernare. În acest moment, Guvernul Ponta este suţinut în Parlament de voturile PSD-PC-UDMR.  Însă partidul care contează cu adevărat în această ecuaţia politică este UNPR, partid înghiţit, momentan, de PSD. Parlamentarii din formaţiunea vicepremierului Gabriel Oprea nu formează un grup separat în Parlament, ci activează în grupul PSD.

Mult mai important este însă numărul lor. Progresiştii au ajuns să numere acum nu mai puţin de 40 de parlamentari (26 de deputaţi şi 14 senatori), cifră care poate schimba majoritatea în Parlament şi, în consecinţă, poate trânti oricând guvernul. Principiul oficial al politicii UNPR poate fi rezumat astfel: „asigurarea interesului naţional“. Iar dacă liderii UNPR vor decide că „interesul naţional“ este ieşirea de la guvernare şi „asigurea altei stabilităţi politice“, despre actuala putere se va vorbi la trecut. Practic, aşa cum se spune în limbaj popular, UNPR este cheia şi lacătul ctualei guvernări. Să vedem ce spun cifrele.


Voturile din Cameră

În  Camera Deputaţilor, în acest moment, grupul PSD numără 179 de deputaţi, din care 26 aparţin UNPR. UDMR are 18 deputaţi, ia PC -16. Aceste trei grupuri politice strâng 213 voturi şi asigură o majoritate liniştitoare, cu 12 peste limită. La aceste cifre se adaugă şi cele 17 voturi ale minorităţilor, care votează îndeobşte cu Puterea. Dacă PPDD se va alătura puterii, PSD îşi va cimenta majoritatea cu încă 19 voturi. În această situaţie, PSD ar putea privi mai relaxat guvernarea cu UDMR, de care s-ar putea chiar debarasa, pentru că cele 18 voturi venite din partea maghiarilor vor fi suplinite de cele 19 ale deputaţilor PPDD.

De altfel, între PSD aşi UDMR ar putea apărea câteva disensiuni, după ce  maghiarii, în câteva judeţe, şi-au dat mâna cu PNL şi cu PDL pentru a forma noi majorităţi în consilii. Spre exemplu, locul lui Horea Uioreanu în fruntea Consiliului Judeţean Cluj a fost luat, temporar, de un maghiar, votat de PNL şi de PDL, iar nu de un membru PSD.

Dreapta este departe de a forma acum majoritatea în Parlament. Noua alianţă formată din PNL şi PDL adună, la un loc, numai 129 de voturi, cu 72 sub pragul majorităţii. Cu toate acestea, liderii de dreapta susţin că, în iarnă, odată cu alegerea unui nou preşedinte, se va schimba şi majoritatea parlamentară. Pentru un astfel de scenariu sunt necesare mai multe mutări, unele previzibile, altele mai mult utopice. De exemplu, PMP mai poate contribui cu încă 16 voturi, însă dreapta tot ar fi departe de majoritate.

În cazul în care UDMR va rupe prietenia cu PSD, sunt toate şansele să se alieze cu PNL şi PDL, având în vedere că sunt colege în Partidul Popular European (PPE). Însă dreapta nici aşa n-ar avea majoritatea. O singură mutare ar înclina balanţa: cooptarea UNPR, o formaţiune de centru, în noul proiect de dreapta. Cu cele 26 de voturi ale progresiştilor şi cele 17 de la minorităţi, dreapta ar putea prelua puterea în Camera Deputaţilor. UNPR îşi poate forma propriul grup parlamentar la fiecare început de sesiune, adică în toamnă sau în primăvară. Tot atunci s-ar putea înregistra ca grup şi PMP, care, în acest moment, are deputaţii împrăştiaţi printre aleşii neafiliaţi.

Ecartul la Senat

La Senat, PSD, împreună cu PC şi UDMR, are 94 de voturi, în timp ce majoritatea este asigurată de numai 85. Însă, din grupul PSD mai fac parte şi 14 senatori UNPR, care, dacă s-ar desprinde de partidul care i-a adoptat, ar forma cel de-al patrulea grup senatorial ca mărime . La Senat, PPDD nu mai are grup parlamentar, ci doar o mână de parlamentari rătăciţi printre neafiliaţi, pe care PSD nu se poate baza. Pe partea dreaptă, deocamdată, PNL şi PDL strâng 67 de senatori, cu 18 sub majoritate. Ecuaţia ar putea fi rezolvată după scenariul de la Camera Deputaţilor: trecerea UDMR şi UNPR la centru-dreapta.

Timişoară: PSD, alianţă cu Forumul German

Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş, a semnat un protocol de colaborare cu PNŢCD, PPDD şi cu Forumul German, formaţiunea din care a plecat actualul preşedinte interimar al PNL, Klaus Iohannis,  pentru a forma o nouă majoritate în Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş.

PPDD, invitat de „ciocoi“ la guvernare

Premierul Victor Ponta şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit ieri la Palatul Parlamentului cu preşedintele PPDD, Simona Man, şi cu secretarul general al partidului, Liviu Neagu, pentru a negocia încheierea unui protocol de colaborare, ce va fi încheiat săptămâna viitoare. „Nu luni, că sunt Rusaliile“, a spus Ponta.

PSD are nevoie de cele câteva voturi ale PPDD din Parlament pentru a-şi consolida majoritatea, în timp ce partidul lui Dan Diaconescu a cerut un portofoliu ministerial. Ponta nu a exclus posibilitatea ca un membru al PPDD să preia un minister sau măcar un fotoliu de secretar de stat. Imediat, Dan Diaconescu a anunţat că pofteşte portofoliul Transporturilor. „Doresc ministerul Transporturilor, pentru a construi o autostradă de la Nădlac care să se vadă“, a afirmat Diaconescu, mai în glumă, mai în serios.

Portofoliul Transporturilor este deţinut acum de Dan Şova, un prieten foarte apropiat al premierului Ponta, care s-a dat peste cap să ajungă în fruntea acestui minister. Dacă vor trece peste aceste mici impedimente, colaborarea dintre Dan Diaconescu şi cei pe care îi alinta cu apelativul „ciocoi“ va fi concretizată la începutul săptămânii viitoare. De altfel, preşedintele formal al PPDD, Simona Man, a fost întrebată dacă a reevaluat definiţia „ciocoiului“. „Cu siguranţă că putem să reevaluăm orice“, a răspuns, dezinvoltă, Man.

Citeşte şi:

PSD se pregăteşte să aducă PPDD la guvernare. Ponta: Nu exclud să le dăm un minister. Diaconescu: Doresc ministerul Transporturilor

Liderul PSD, Victor Ponta, şi preşedintele executiv al social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-au întâlnit la Palatul Parlamentului cu preşedintele PPDD, Simona Mann, şi cu secretarul general al partidului, Liviu Neagu, pentru a negocia încheierea unui protocol de colaborare. Una dintre doleanţele celor de la PPDD este obţinerea unui minister. Dan Diaconescu a declarat la Digi24 că doreşte Ministerul Transporturilor.

Iohannis şi Blaga au discutat din nou la sediul PNL. Anterior, a avut loc o întâlnire Iohannis-Antonescu

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, au avut o nouă întâlnire, la sediul PNL din Bulevardul Kiseleff, unde s-a aflat şi fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu.

Klaus Iohannis:  Nu am schelete în dulap. Dacă era ceva, cineva ar fi găsit acel schelet, pentru că dulapul a fost deschis în patru campanii

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, candidat cert la şefia PNL după retragerea lui Crin Antonescu,  a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre şansele pe care le are să ajungă alesul dreptei unite în cursa prezidenţială, dar şi despre proiectele pe care le are în vedere, în viitor.

S-a înfiinţat USDD: Uniunea Socială Dan Diaconească

PLANURI În timp ce PNL şi PDL pregătesc marea fuziune de dreapta, PSD s-a aliat cu PPDD, formaţiunea patronată de Dan Diaconescu, pentru a mai păstra câteva majorităţi pe plan local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite