Tragedia din Colectiv şi România lucrului făcut pe propria răspundere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
piedone si oprescu

Ştim că la noi nimeni nu îşi asumă răspunderea. Ar însemna responsabilitate şi respect faţă de lege. Proceduri, rigoare, atenţie sau sancţiuni în cazul în care normele nu sunt respectate. Sună oribil şi e complicat. Dar de-aceea am brevetat „pe propria răspundere“ care este forma instituţionalizată a lui „merge şi aşa“.

Incompetenţii sunt în elementul lor numai atunci când „merge şi aşa“, când „se poate şi aşa“ şi când e „cam aşa“. De regulă avem noroc, vedem noi, o dregem, o scoatem cumva la capăt şi vedem că nu e chiar aşa... Când totul este aproximativ şi relativ, dracul nu mai e chiar atât de negru! Dacă e la mica înţelegere, atunci putem să o întoarcem ca la Ploieşti pentru că avem bulan. De data asta, au ars peste o sută de tineri pentru că, până acum, a mers şi aşa.

Aşa, cum? Păi, cu instituţii de paie, cu norme flexibile, la mişto, care încurajează reinterpretarea şi sfidarea, cu aleşi corupţi, ghiolbani şi nepricepuţi.

Cu o zi înaintea producerii incendiului din Colectiv, în baza unei sesizări primite pe 18 octombrie, o echipă de la Protecţia Consumatorilor a descins la această bombă de club. Un client nervos reclamase că, pentru un coniac care în meniu costa 23 de lei, a fost obligat să achite la nota de plată 40 de lei. ANPC nu a găsit niciun reprezentant legal la club în ziua controlului, aşa că a lăsat vorbă ca reprezentanţii săi să se deplaseze a doua zi la sediul Protecţiei Consumatorilor. Adică i-au somat, vă daţi seama? Evident că patronilor li s-a rupt, d-aia n-au mai putut ei. De ce? Pentru că legea permite asta! Evaziune şi caterincă la greu! Numai la ANPC cred că le-a stat mintea celor trei nemernici de patroni, iar în bomba lor se pregătea marele show cu artificii.

Pe 21 octombrie, Poliţia Locală controla spelunca şi constata lipsa personalului calificat. Dar îi lasă pe patroni să funcţioneze, aşa, în plata Domnului. A mai auzit cineva ceva despre şeful Poliţiei Locale de la Sectorul 4? Trebuie să mergem la Evidenţa Populaţiei ca să mai aflăm de existenţa lui? S-a pitit bine de tot! ISU dă de înţeles că habar nu avea de existenţa acestui club, darămite să aibă proiectul cu schema tuturor instalaţiilor clădirii. La Primăria Capitalei e unul, Ştefănel, care spune că nu există nici măcar un fişier Excel în care să fie centralizate toate cluburile din Bucureşti... O debandadă totală! Ce dracului or face toată ziua oamenii ăştia, că la nimic nu se pricep!?

Nici pentru Piedone situaţia nu mai este chiar aşa de roz. Primarul se blindează cu hârtii ca la 32 de ani, când şi-a luat Bacul, şi ne spune că proprietarii Clubului Colectiv se angajează să respecte legea în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Aşa că răspunderea nu e la Primărie, nicidecum, nu? Piedone e alunecos. Şi de o fascinaţie ciudată, în acelaşi timp. Omul povesteşte cât de atent este cu ceasurile lui. Are 30 de pendule şi peste 100 de ceasuri de buzunar şi o dată la şase luni cheamă acasă preoţii ca să îi sfiinţească această colecţie.

image

FOTO LIBERTATEA

Buuun! Cred că se plăteşte bine la Primăria Sectorului 4... Vă daţi seama, avem de-a face cu un licenţiat în economie la reputata Universitate din Petroşani. E uns cu toate alifiile, nu poţi să te pui cu Regele Traseiştilor politici. Până astăzi, a trecut prin şase partide până când să-şi dea seama că el, de mic fiind, ţinea de fapt cu Interesul Naţional.

Te duci în club să te distrezi şi ajungi ars sau trautamizat pe viaţă pentru că nişte derbedei de patronaşi pot să fenteze legea pe propria răspundere. Iar dacă asemenea specimene au ajuns să administreze banul public şi să ne protejeze înseamnă că ne-am dilit de tot, pe propria răspundere!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite