VIDEO Băsescu, la Adevărul Live: Nu cred că vreo ţară NATO ar fi atacată de Federaţia Rusă. Ar fi război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, în studioul Adevărul Live, cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Liviu Iolu, despre situaţia din Ucraina, despre comisia de anchetă Nana, dar şi despre prigoana baronilor locali. Pentru alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a avut un mesaj ferm: Nu votaţi un candidat controlat de baroni!

Despre situaţia din Ucraina:

Sunt dezamăgit de acţiunile din regiune ale Federaţiei Ruse. Federaţia Rusă este un element de destabilizare a regiunii. Am spus-o şi legat de Transnistria, şi Osetia, şi Nagorno Karabah.Toate aceste conflicte regionale sunt ca o salbă de insecuritate în jurul Mării Negre. Ele pot fi rezolvate de la Moscova sau pot fi explodate în funcţie de nevoile Rusiei. Eu mi-am dorit o relaţie corectă cu Rusia, dar trebuie să acceptăm realitatea. Eu aşa văd lucrurile şi nu poate să mă convingă nici MAE rus, nici Putin. Rusia generează conflicte. În orice discuţie cu demnitari ruşi sau americani îmi menţin poziţia. Relaţia noastră cu Rusia funcţionează. Nu ne pupăm, dar relaţia nu este ruptă.Utilizăm ambasadele pentru a ne transmite mesaje.Consilierii mei s-au întâlnit destul de mult cu ambasadorul Federaţie Ruse la Bucureşti.

Despre scrisoarea lui Putin către cele 18 state europene: Am primit două scrisori: una de la Putin, alta de la Gazprom. România a iniţiat ideea că nu trebuie să negociem separat, ci UE trebuie să-şi asume poziţia pentru toate cele 18 state care au primit scrisoarea de la Putin.

Lucrurile trebuie evaluate corect. Ucraina trebuie să-şi plătească datoria. Nimănui nu-i poţi cere să-ţi furnizeze gaze la nesfârşit fără ca tu să-i plăteşti.Ceea ce mi se pare incorect este că Rusia a mărit preţul la gaze pentru Ucraina.

Scrisoarea preşedintelui Putin este corectă. Nimeni nu poate susţine fără bani nevoile energetice ale altui stat. Problema datoriei Ucrainei a fost discutată şi în ultimul Consiliu. Opţiunea a fost să nu dăm bani acum Ucrainei ca să-şi plătească datoria.

Ucraina trebuie să negocieze reeşalonarea datoriei faţă de Rusia. Nimeni nu poate să-i ceară să pună jos 2 miliarde.România, dacă ar fi într-o astfel de situaţie, ar proceda la fel. Este clar că Ucraina trebuie să facă ceva şi trebuie ajutată .Acea scrisoare care a fost atât de exagerat interpretată stă în criterii tehnice. Gazprom citează articole din contractul pe care îl are cu compania ucraineană de gaze.Când ai aşa un datornic, poţi să treci la condiţia: „Dragă vecine, îţi livrez în continuare gaz, dar plăteşti“.

În faţa argumenteleor comerciale, nu poţi să pui în seama politicului, când există nişte datorii. Guvernul de la Kiev are obligaţia să-şi restabilească autoritatea pentru întreg teritoriul. Trebuie făcută cu evitarea vărsării de sânge. Autoritate legitimă a statului ucrainean trebuie restabilită pe întreg teritoriul. Nu poţi, cu oameni mai mult sau mai puţin susţinuţi de Federaţia Rusă, care are militari specializaţi pentru astfel de operaţiuni în estul Ucrainei, nu poţi să tolerezi pierderea de teritoriu.

Este clar că Federaţia Rusă are responsabilităţi majore în întreţinerea tacită a conflictului. În mod categoric, guvernul de la Kiev are obligaţia să-şi restabilească controlul. Dacă aş fi şef de stat, aş cere trupelor ucrainene să acţioneze cu minimum de violenţă şi cu maximum de eficienţă, dar violenţa nu poate fi evitată.

image

Un obiectiv strategic al Federaţiei Ruse este să aibă acces direct la Dunăre. Rusia avea cces direct la Dunăre, iar acum nu se poate apropia de Chilia.

Despre securitatea României: România nu are o ameninţare directă. Ar fi inutil să creem o isterie inutilă.Federaţia Rusă nu-şi doreşte un război cu NATO .Nu trebuie să avem o îngrijorare că România este în pericol. Acum vedem ce înseamnă să fii în NATO.Dacă regiunea va fi cotată ca una de risc, şi România va avea de pierdut.

Militar, NATO nu va interveni în cazul unui conflict, însă se vor lua măsuri extrem de dure economice.

Nu cred că vreo ţară NATO ar fi atacată de Federaţia Rusă. Ar fi război. 

În septembie este summitul NATO, cu redistribuirea resurselor militare NATO în Est.În ultimul CSAT am aprobat încă o creştere a numărului de militari americani.S-a pus problema de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem însă o problemă: Foarte mulţi rezervişti sunt la muncă în Anglia şi Italia.

Balticii, Polonia, noi, cum au început mişcările legate de Ucraina, toţi am strigat să vină americanii. Ce obligaţie are contribulabilul american să plătească singur siguranţa noastră? Guvernele vor trebuie să înţeleagă că este un imperativ creşterea capacităţii de luptă a armatei noastre.

Avem, o armată instruită în teatrele de operaţii. Nu este puţin lucru să fii prezent zece ani în Irak şi Afgansitan, unde s-a tras împotriva militarilor români. Avem o aramată cu trupe instruite.Informaţiile prin satelit sunt insuficiente. Ce auzi din gura inamicului, nu aude satelitul. România trebuie să-şi mărească efortul de dotare a armatei cu tehnologie modernă.

Despre mutarea lui Ponta la MaPN.

E un semn foarte prost, dar sper că l-a realizat. Dacă tot voia să nu-l asculte nimeni se ducea într-o peşteră: la Scărişoara. Dar e o mare minicună. Nu era ascultat premierul, ci baronul Duicu, care vorbea din biroul premierului.

Despre Transnistria:

Nu cred că a fost bine primit la Moscova apelul făcut de Sovietul Suprem din Transnistria, numai asta le mai trebuia. Dar este foarte clar că Rusia nu-şi va retrage trupele din Transnistria. Cred că Transnistria este un Kaliningrad pentru Moldova.Despre recensământul din Republica Moldova: Există un singur mesaj: să se declare cinstit ceea ce cred că sunt. Dacă sunt români, să se declare români. Dacă vor să-şi pună un scut, să se declare români.

Despre inundaţii:

Nu intenţionez să mă duc în perioada imediat următoare, pentru că ar naşte un nou conflict cu Guvernul. În ziua de Paşte am vrut să sar în elicopter şi să mă duc în Giurgiu. Apoi am zis că se politizează .Au fost penibili cu barca, dar pot alocă nişte resurse pentru construcţia digurilor. Dar Dumnezeu nu bate cu parul. Să-l vezi pe Dragnea, care a fost 16 ani preşedinte de CJ, să spună ce ar trebui făcut, este jenenat. Arată făţărnicia baronilor.

Orice intervenţia a Guvernului este binevenită, însă modul în care au făcut-o este penibilă. Cu barcă gonflabilă, trasă de pompieri. Când te duci la inundaţii trebuie să ştii că te poţi uda până la chiloţi.

În primul rând, le arăţi oamenilor că eşti alături de ei. Ei cred în Dumnezeu, dar ştiu că nu Dumnezeu face diguri, ci politicienii.

La Săuceşti, în judeţul Neamţ, m-am înfuriat când am găsit la al doilea rând de inundaţii, în 2008, un domn îmi cerea să-i tencuiască guvernul casa. La inundaţiile din 2005, am lăsat totul pe Apele Române. În 2008, am vrut să văd pe unde a venit apa şi am sunat la ministrul Borbely, care mi-a spus direct că alocă bani pentru dig.

N-am mai auzit de inundaţii la Săuceşti Nu este lipsită de impotanţă prezenţa factorilor de decizie. Totul este să nu se înfurie, cum m-am înfuriat eu în 2008, când m-a deranjat că miroase şi a alcool.

Corupţia a lovit foarte mult în construcţia de drumuri locale. Când în Teleorman toţi banii îi aloci la Teldrum, şi dai prioritate la lucrări care nu sunt urgente, sigur că este semnul corupţiei. Dragnea locuieşte într-un palat la ALexandria. Când vezi bogăţia baronului şi sărăcia omului, îţi dai seama că unul din elementele sărăciei nostre este corupţia baronului.

Mureşan a intrat în puşcărie pentru neglijenţă pentru scoatarea în rezervă a unor cantităţi de ulei. Hai să vedem câţi bani a drenat Dragnea, Duicu.

Despre prezidenţiabilul Victor Ponta:

Le spun românilor: nu aduceţi la Palatul Cotroceni un om care este dependent de baroni, pentru că se va baroniza ţara.N-am nicun dubiu că acesta este Victor Ponta.

El spune că vrea să schimbe ţara: Ce vrea să schimbe: DNA; ANI, justiţia independentă? NU trebuie schimbat, ci consolidat.

Tot timpul mesajul lui Ponta este să plece preşedintele că apoi terminăm cu anchetele împotriva baronilor.
Românii nu-şi dau seama ce pericol este să aduci la Cotroceni un om care numeşte procurorii şi care controlează serviciile de securitate şi care este controlat de baroni.În foarte multe situaţii, baronii au numit miniştrii. Soluţia cu maximum două mandate ca preşedinte al CJ ar fi una bună. Forţa lor a crescut datorită a ceea ce se întâmplă în fiecare judeţ. Mesajul meu este depolitizarea instituţiilor descentralizate.

În judeţ se creează un fel de familie: şeful Direcţiei Agricole, şeful ANAF, toţi sunt puşi pe influenţă politică.
În această capacană cad şi procurorii, pentru că le place să fie în cupola judeţeană.De ce credeţi că de multe ori este nevoiie de intervenţia DIICOT-ului central, a DNA-ului Bucureşti? În cazul Berbeceanu nu vreau să mă pronunţ, pentru că informaţiile mele sunt undeva la mijloc.Când era PDL la putere, Blaga a spus că eu sunt în spatele arestării primarilor PDL. Aceasta a fost meajul cu care s-a câştigat în PDL: Băsescu ne arestează primarii.

Este o minciună. Orice procuror ar putea pune mâna pe telefon şi ar spune că mint. Nu există situaţia în care eu să-i spun unui procuror: Fă-l pe Mazăre, pe Duciu sau pe primarul de Cluj.

Recunosc că în CSAT, după ce am spus că evaziunea fiscală şi corupţia ameninţă siguranţa naţională, s-a stabilit formare a unor structuri locale în care să fie ofiţer, procuror SRI, şi s-au realizat câteva acţiuni extrem de importante.

DIICOT, sub Codruţ Olaru şi acum sub doamna Bica, a făcut progrese extraordinare. Toate organizaţiile nedeclarate ştiu că au un adversar de temut.

Eu n-am făcut niciun compormis. N-a venit la mine niciun politician, chiar dacă au încercat să o facă aluziv.

Cum n-am făcut compromis nici cu presiunile mediatice. Trustul Intact, trustul Realitatea cu Vântu, mă tocau de dimineaţă până seară.

Traian Băsescu la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu 

image

Despre terenul de la Nana

Terenul de la Nana este garanţie la creditul luat de la bancă. Peste 30 de ani, când o să intre în posesia fiicei mele, atunci va fi al familiei. Mi-aş dori ca românii să cumpere pământ.

CEC a anunţat acum un program şi nu se pune problema ca banca să iasă în pierdere. Nu mă consider un om bogat, pentru că nu m-am dus nici eu, nici fiica mea cu banii în sacoşă. Am făcut un credit şi am ipotecat şi un apartament.

Nu-mi pare rău că am luat acest credit. Rezultatul va fi unul penibil pentru cei care ancheteză acest caz. N-am auzit de nicun PSD-ist care a cumpărat pământ luând credit. Ei luau de la ADS. Veţi vedea la PSD luate cele 350 de mii de ha ale ADS-ului în exploatarea lor. Asta e de pe vremea lui tata socru (n.r.Ilie Sârbu). Sper să obţin 7.000 de kg de grâu pe terenurile de la Nana. PSD-iştii dau arendă 600 de lei. Plătesc şi un impozit mare pe teren: 40 de lei pe ha.

Orice român care ar putea cumpăra 30, 50 sau 100 ha de pământ ar trebuie să o facă. Pământul înseamnă hrană.

Nu vreu să mai comentez, pentru că acum se află în ancheta Parchetului.
Dacă s-au făcut retrocedări ilegale, să intre la puşcărie, cei care au făcut-o. Prefecţii sunt primii responsabili.
Prefectul răspunde pentru că el semnează titlurile de proprietate.

Aş vrea să văd un prefect condamnat şi m-aş bucura ca fiica mea să piardă acel teren.

Dacă s-au făcut restituiri pentru oameni care nu aveau dreptul să pimească, atunci acei oamnei trebuie să meargă în puşcării.

Aş vrea ca de la comuna Nana, dacă existe restituri către persoane care nu au avut dreptul, să fie băgat în puşcărie cel care a făcut abuzul, chiar cu pierdere pentru mine.

DNA a suspendat dosarul Nana.. Această acţiune a fost pur politică. Parchetul a procedat conform legii. Un preşedinte poate fi anchetat numai pentru înaltă trădare. Nu mă furnică deloc că nu voi mai fi preşedinte, am chiar o aşteptare să ajung la capăt.

Despre avocata graţiată de şeful statului:

Avocata pe care am graţiat-o era abandonată de soţ de câţiva ani. AVeam 6 copii acasă din care doi cu dizabilităţi. Fusese condamnată la 5 ani de închisoare, dar ce făceai cu acei copii. Sunt lucruri umane, peste care nu poţi să treci. Am considerat că şi judecătorii nu se vor simţi lezaţi văzând motivaţia.

Ultimul copil era făcut la ultima întâlnire cu soţul, care de doi ani nu mai dădea pe acasă.Mi-a fost milă. A fost o mamă care greşise, dar erau 6 copii la mijloc.

Bloggerii adevarul.ro:

N-am văzut niciun parlamentar care să fi lansat temele acestei campanii. Dacă aş fi candidat,aş fi strigat pe toate drumurie: Nu votaţi socialiştii. Schulz este candidatul PES pentru CE.

Socialiştii vor face compromisul şi pe spinarea Republicii Moldova şi cu Rusia. Un Schulz preşedinte al CE, va fi departe de sprijinul pe care ni l-a dat Barroso legat de Republica Moldova. Din aceste două motive n-aş vota un socialist.

Tusk (n.r. premierul Poloniei) voia o piaţă energetică unică, când a votat împotriva Nabuco.

La ultimele alegeri europarlamentare, România a avut una dintre cele mai slabe prezenţe, 27 %, faţă de 43%, media UE.

Aceste cifre reflectă gradul de europenizare a naţiunii. Dacă noi vom fi din nou ţara nu cea mai mică reprezentare, se va spune că nu suntem interesaţi de UE.

image

Traian Băsescu la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu 

Portretul candidatului la preşedinţie:

M-am hotărât să nu mai fac greşeala să mai enumăr candidaţii dreptei. O să încerc un portret robot: trebuie să fie un om care a probat că a făcut ceva pentru ţară. Nu poţi pune un începător. Trebuie un politician cu experinţă. Un politician care nu a avut nimic în comun cu fostul regim. Eu am învăţat democaraţia.Nu trebuie să aibă 25 de ani, poate 40.Daniel Morar se încadrează în portretul pe care l-am făcut. 

Mi-ar plăcea un om cu capacitate de negociere politică, nu ca mine, din când în când, ci tot timpul. Să poată negocia mereu cu partidele.

Mi-ar plăcea un politician care, dacă a venit în politică cu un aparatament să-l găsească cu un aparatament, sau dacă a venit cu un Mercedes, să vină cu un Mercedes. Să nu-i fi explodat bogăţia între timp. Sunt mulţi care se încadrează în acest portert robot.S-ar putea ca românii să aleagă un alt tip de preşedinte.

Cei care studiază în străinătate şi au calificări foarte înalte sunt bineveniţi în ţară, dar trebuie să ştie că salariul este de 200 de euro. Nu este o calitate absolută să studiezi în străinătate. Cei care se întorc au perspectiva progresului în funcţie şi în venituri. Un astfel de tânăr este Sigfried Mureşan La preşedinţie sunt trei astfel de tineri care lucrează, care au studiat în străinătate, dar nu sunt mulţumiţi de venituri.

O să mă dedic atragerii către Fundaţia Mişcării Populare a tinerilor valoroşi, dar nu toţi cei ce au diplomă în străinătate sunt mai valoroşi.Vă sugerez să intraţi în politică. România nu mai are resursă politică decât generaţia tănără.

Aveţi partide tinere, cu oameni care sunt gata să ia ţara de acolo de unde este acum.

Despre Vladimir Putin:

Cât timp Putin va fi la Kremlin, conflictele regionale vor fi un pericol. Nu va renunţa la această pârghie de ameninţare a stabilităţii regionale.

Putin are ideea refacerii URSS, iar aceste conflicte îngheţate îi folosesc de minune. România ar fi departe din punct de vedere economic, dar şi ca putere militară. România va fi o importantă putere militară în 2024.

Rusia va fi mult rămasă în urmă economic, dar foarte puternic militar. Putin va duce resursele din energie şi îi va duce în armată. Vom avea o armată a Federaţiei Ruse foarte puternică.

Nu ne-am implicat mai mult în Ucraina pentru că am văzut mai bine şi ne-am implicat mai mult în Republica Moldova pentru că am înţeles mai bine. Atât am putut: să ne concentrăm pe Moldova.

Nu susţin toate forţele de dreapta. EU suţin PMP. Sunt un adept al formării unui bloc de dreapta, care poate câştiga prezidenţialele. Nu cred că România îşi va putea asuma rolul de suveică între Rusia şi Vest. Câtă încredere poate fi între noi şi Federaţia Rusă, când avem un tezaur despre ne facem că nu ştim, avem republica Molodova şi avem istoria care ne obligă la prudenţă.

image

Traian Băsescu la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu 

A spus Bush la Bucureşti că România trebuie să fie o punte între Est şi vest. Iată că nu se poate.

Prudenţa este obligatorie în politica externă. EU nu sunt un antirus, dar nu mă voi face că nu văd ce este în jurul ţării mele. Rusia, de ani buni, creeză risuri de stabilitate pentru regiune.Decât să fac pe puntea şi să rămân cu cocoaşa tăbăcită, mai bine îmi iau un aliat lângă mine şi mă transform în pilon la Marea Neagră. Cu mine preşedinte, nu vom putea fi punte. E dificil să o faci pe puntea pe care să călătorească toţi. Pot trece pe punte şi cu pasul şi cu tancul.

 Înainte de a deveni un vorbitor avizat despre politică externă, am avut instinctiv ideea parteneriatului cu SUA, înţelegând că o Europă cu 27 de state este greu să aibă o politică externă unitară în toate relaţiile.

Pilonul de parteneriat trebuie să fie SUA şi Londra, care este un susţinător al nostru fără rezerve. Instinctul a funcţionat şi apoi am consolidat această relaţia bilaterală.

N-ai cum să spui că următorul preşedinte trebuie să fie un expert în politca externă. Trebuie să consolideze realaţiile actuale şi trebuie să-şi asculte consilierii. Eu am avut consilieri foarte buni.Sunt un adept al unei relaţii consolidate cu China, dar în plan politic trebuie să avem un parteneriat consolidat cu SUA.

Despre Victor Ponta: Nu are nicio şansă să ajungă preşedintele României. Stânga singură nu va putea bate dreapta unită.Procentul cumulat al partidelor de dreapta este mai mare. Ponta nu va putea vorbi credibil de două lucruri fundamnetale: de luptra anticorupţie, pentru că el este apărătorul mafiei locale. Nu va putea vorbi credibil de creeare de locuri de muncă pentru tineri. Locurile de muncă au scăzut de când a venit Ponta la putere. Ponta s-a decredibilizat odată cu lovitura de stat şi după ce a apărat baronii.Mesajul dat de Nuland şi Biden a fost legat de corupţie. Un stat în care partidul lui Ponta ar acapara şi preşedinţia, ar însemna un stat vulnerabil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite