Traian Băsescu: Sunt hotărât să candidez la Primăria Capitalei dacă PNL şi USR batjocoresc PMP. Nu sunt lacheu. Ei vor fi responsabili dacă Firea rămâne primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a explicat, la Adevărul Live, în ce condiţii va candida la Primăria Capitalei. Fostul preşedinte a explicat de ce nu va accepta ca PMP să fie batjocorit de PNL şi USR. Traian Băsescu spune că e gata să intre în cursă, fiind convins că partidul său va lua peste 10%. ”Niciodată nu am plecat ca favorit şi mereu am câştigat. Cu Firea şi cu Ponta mi-aş dori din tot sufletul o confruntare”, spune Băsescu.

Adevărul: Dacă aţi fi acum preşedintele României, ce le-aţi fi transmis românilor despre bugetul UE şi despre planul de relansare?
Le-aş fi transmis planul. Sumele se cam ştiau. Unii bani sunt pe zece ani, alţii pe şase ani. Le-aş fi spus şi proiectele pe care le dezvoltăm cu aceşti bani. Faptul că nu se spune e rău. Era extrem de important să se spună: 8 miliarde la Autosstrada Transilvania, cinci miliarde pentru Autostrada Moldova. Aşa părem ca o gâscă beată. 

Trebuia să aibă România un plan?
Sumele erau vehiculate de cel puţin trei luni. 

Pare că în România s-a sedimentat ideea că Iohannis a obţinut bani în minus sau în plus. 
Eu am fost singurul şef de stat car eam dus modificări pentru banii europeni. Când am impus N+3. Aici nu se negociază pentru că sunt nişte criterii de alocare, de dinainte fixaţi. ce se negociază e contribuţia statelor membre. Se negociază la centime de PIB contribuţa. Acest buget este mai mic faţă de cel 2009-2014 cu 25 de miliarde. A plecat Marea Britanie. Asta se vede în repartizarea banilor. Banii din MFF se alocă pe criterii: populaţie, grad de dezvoltare, creştere economică în ultimii trei ani. Acum a mai fost un criteriu, nivelul de afectare în funcţie de pandemie. A fost al doilea element de discuţie. În afară de cele două zile alocate banilor bugetaţi a mai fost împrumutul de 750 de miliarde şi negocierea distribuţiei acestor bani. S-a negociat nivelul de granturi. Datorită poziţiei Olandei, danemarcei şi Finlandei, au presat pe nivelul de granturi. S-a ajuns la 390 de miliarde. Faţă de MFF trecut, care a fost de 1100 de miliarde, acum are 1075 de miliarde, dar are peste ei 750 de miliarde din împrumuturi. Sunt bani infinit mai mulţi. 

Putea face Iohannis şi mai mult la negocieri?
Nu, nu putea face. Nu se pune problema să negociezi acolo. Cum să spui acolo că vrei de la Polonia sau Franţa. Criteriile sunt adoptate de Comisia Europeană şi sunt criterii clare. 

Aţi trăit momente tensionate în Consiliul European?
Am trăit şi eu multe momente tensionate: două bugete în cei zece ani. Au fost situaţii tensionate nu doar pe bugete. A fost când Franţa, prin Sarkozy, când a zis ca UE să impună no flight zone Libiei. România a fost atunci cea care a spus nu. Am avut o noapte de coşmar. Am început la ora 8 şi am încheiat la ora 6. Am spus clar că nu vrem no flight zone în Libia. S-a dus Sarkozy singur şi ţara e un dezastru. În 2014 România trebuia să piardă vreo 3 miliarde de euro. Cu sprijinul lui Merkel am obţinut excepţia N+3, excepţie care a fost cu greu de trecut. Aşa ceva se poate negocia. 

Cum vedeţi reacţia PSD care i-a cerut preşedintelui să aloce banii pentru pensii şi salarii?
Sunt nişte neinstruiţi. Oameni care nu citesc. Aceşti bani nu pot fi utilizaţi şi nici nu se eliberează decât când ai proiectuld e dezvoltare. Sunt bani pentru recuperare economică. Nicidecum un program de ajutor social. Aceşti bani nu se pot utiliza. 

Din 2007 România a fost printre codaşele la absorbţie de fonduri. De ce aş crede eu ca cetăţean că vom reuşi să primim cele 80 de miliarde. 
Cu actuala capacitate administrativă nu-i vom putea aduce. O spun din experienţă. Eu am cerut într-un Consiliu suport tehnic de la Comisia Europeană. Consiliul a stabilit ce suport tehnic ne poate da. Suntem singura ţară în care Banca Europeană de Investiţii şi-a deschis sucursală. Şeful sucursalei e un  italian. Cu el am făcut prima finanţare a drumului Bucureşti - Cernavodă. Noi suntem obligaţi să utilizăm legislaţia stufoasă. Am tot adăugat crietrii la caietele de sarcină. Ministerele sunt golite de specialişti. Sunt pline acum de funcţionari care sunt absolvenţi a Universităţii Biologice din Adâncaţi, a Universităţii de Arte Frumoase de la Propeacă. 

PNL şi PMP nu se înţeleg pentru liste comune. Asta înseamnă că sunteţi mai aproape de candidatură.
Noi nu că nu ne înţelegem cu nimeni. Nu ne vrea nimeni.

De ce? În Bucureşti aveţi câteva procente bune?
În Bucureşti suntem partid de 10%, dar dacă intru în competiţie va fi de mai mult. Vreau să fie foarte clar: am fost promotorul ideii ca dreapta să meargă cu Nicuşor Dan. Dar asta însemna să mergem într-o alianţă, într-o coaliţie, nu să-mi spui: da, îl susţinem pe Nicuşor, dar la Consiliul General nu avem liste comune. Păi, ce-am făcut? Cum faci să se vadă lista unui partid? Decizia mea e următoarea: să avem o discuţie foarte serioasă în PMP. Eu nu mă implic în conducerea partidului, dar le voi face oferta, dacă sunt de acord, în cazul în care nu se realizează o alianţă, să candidez eu pentru PMP pentru  a garanta partidului un scor acceptabil la Bucureşti. 

Deci intraţi dacă PNL şi USR nu acceptă liste comune cu PMP.
Da, sunt hotărât să intru în competeţie dacă PNL şi USR vor considera că pot să batjocorească PMP.  Adică să ne spună: votaţi-l pe Nicuşor, dar noi nu discutăm cu voi. Şi responsabilitatea dacă Firea va rămâne primar general va fi a lor.

PNL şi USR vor spune că rupeţi din voturile lui Nicuşor Dan şi o faceţi pe Firea primar. 
Pot să spună, eu am întâlnit multe porcării. Eu le spun public ce le-am mai spus: faceţi alianţă politică sau electorală care să concentreze toată dreapta, cu Nicuşor candidat, cu liste comune, că e singura soluţie să o scoatem pe Firea din fotoliul de la Cişimgiu. Dacă nu ne acceptă, mă văd fără obligaţia înţelegerii. Nu voi fi lacheu. Cum e posibil să spui unui partid, fie el şi mai mic, dar care are 10%, procent probat la europarlamentare, tu îmi susţii candidatul, dar eu nu vreau să te primesc pe liste. 

Care e logica PNL? De ce nu vrea alianţă cu PMP? Îi subrezeşte candidatura lui Nicuşor Dan. 
Problema e că nu vrea USR o alianţă cu PMP. Au pus PNL în faţa următoarei opţiuni: ori alianţă cu USR, ori dacă vine şi PMP, USR merge singur. Aceştia sunt termenii în care negociază USR. Mi se pare incorect. 

Veţi discuta cu Ludovic Orban?
Nu. Nu vreau să-mi asum atribuţiuni pe care nu le am. Tomac a avut cel puţin trei discuţii. Ultima a fost cu răspunsul: nu putem face, noi mergem cu USR, pentru că în caz contrar USR nu face cu noi. Acesta e răspunsul de vineri. 

Până acum aţi câştigat toate bătăliile electorale. Sunteţi pregătiţi să pierdeţi acum?
Eu nu ţin să fiu un învingător perpetuu. Am o obligaţie morală faţă de PMP. Pe de altă parte, niciodată nu am plecat ca favorit în competiţiile electorale şi mereu am câştigat. Vin cu modestia celui pregătit să piardă, dar nu exclud posibilitatea să câştig.

Vă doriţi o confruntare directă cu Firea şi Ponta?
Cu Firea şi cu Ponta mi-aş dori din tot sufletul o confruntare. Nici unul, nici altul nu cunoaşte Bucureştiul.

Credeţi că Ponta va intra în competiţia electorală?
Nu exclud posibilitatea să intre. Chiar cred că i-ar prinde bine să intre. I-ar prinde bine o confruntare cu mine, fost preşedinte. L-aş antrena bine pentru prezidenţiale.

Cum vedeţi clasamentul pentru Capitală?
Dacă intru în competiţie, PMP fi pe locul 3. Şi orice opţiune e deschisă pentru funcţia de primar general. 

Nicuşor spunea că nu şi-ar dori ca dumneavoastră să candidaţi. Credeţi că va afi afectat de candidatură?
Nu ştiu, dar nici doamnei Firea nu-i va fi bine. 

Credeţi că Ponta a vrut să o îngroape pe Firea politic?
Eu de multe ori nu-l înţeleg pe Ponta, mai ales în cazul Firea. Când o iubeşte, când îi pune candidat. Nu cred că Firea e o miză pentru Ponta. Cum nici pentru mine nu este. Miza mea e să iau un scor bun. 

Îl vedeţi pe Ponta preşedinte în 2024?
Nu. Ăsta nu o să se maturizeze nici la 80 de ani. Nu cred că are suficientă credibilitate să iasă preşedinte. Eu i-am zis lui Ponta un avertisment când îl aveam premier şi sărise calul: dragă Victore, dacă vrei o luptă de doi ani cu mine, îţi asigur o erodare care să te scutească de grija de a fi preşedinte. Şi aşa s-a întâmplat. Victor Ponta nu va mai putea să fie preşedintele României. Un om care demisionează după incidentul de la Colectiv. Un om care lasă şi partidul şi fuge în Turcia. Ce bază să ai în el? Când ai un moment de criză şi 300.000 de oameni în stradă, tu demisionezi. 

Dvs nu aţi fi demisionat după Colectiv?
Nu! A fost o chestie artificială să pui în spatele Guvernului Colectivul. Ştiţi când aş fi înţeles demisia? După ce a văzut efectele măsurilor proaste legat de modul în care s-a acţionat în legătură cu arşii de la Colectiv. S-a întârziat trimiterea lor în străinătate, nu aveam paturi pregătite. Atunci ar fi trebuit să demisioneze. La ora la care a demisionat nu se ştia ce urmează pentru instituţiile statului ca să-i ajute pe acei amărâţi. 

Cum va arăta Capitala după alegeri?
Bucureştiul e de stânga. Baza voturilor merge la PSD în toate sectoarele. În 2004 a fost ceva mai bine, dar tot aveam trei primari PSD. Bucureştiul e un oraş de stânga şi cred că primarii PSD vor câştiga cel puţin 3, chiar 4 sectoare. În competiţia cu dreapta unită nu ar câştiga mai mult de trei sectoare. 

V-aţi gândit şi la soluţia Paleologu?
Da, m-aş gândi de zece ori, şi la el, şi la Neamţu. Problema e dacă vor. 

Şi nu vor? 
Nu am cum să arunc o afirmaţie pe care nu o am confirmată. Nu cred că Toader mai e dispus să mai intre într-o cursă. A fost opţiunea cu Cristian Diaconescu, care a declinat-o. 

Aşadar, dvs sunteţi prima opţiune?
Da, şi în condiţiile în care nu putem oferi un candidat serios.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite