Traian Băsescu, la Congresul PPE: Singura soluţie pentru garantarea prosperităţii cetăţenilor noştri este o integrare europeană accelerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele României a luat cuvântul în cadrul Congresului PPE, care are loc la Bucureşti. El a subliniat că are convingerea că acest congres va stimula dezbaterile politice necesare obţinerii celor mai bune răspunsuri la problemele cu care Europa se confruntă pe plan intern şi extern.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Prelungirea crizei economice şi sociale generează un alt tip de criză: o criză politică de încredere, care se manifestă în euroscepticismul în creştere. Această criză de încredere în capacitatea sistemelor noastre politice de a produce soluţiile de relansare e mai gravă şi necesită o mobilizare de resurse imediată. Deşi tratatul de la Lisabona a adus îmbunătăţiri şi a permis paşi importanţi în consolidarea instituţiilor, construcţia politică de azi nu pare pregătită să ne ajute în atingerea obiectivului de transformare a Uniunii Europene în cea mai competitivă economie din lume.

Criza nu pune în discuţie obiectivul integrării ca atare. Este acesta momentul unui salt înainte în realizarea unui proiect european sau este necesară avansarea graduală, cu paşi mărunţi?

Salut ambiţia PPE de a iniţia o reformă fundamentală a construcţiei Uniunii Europene în următorii ani, astfel încât în viitorul nu foarte îndepărtat să beneficiem de un guvern al Uniunii Europene şi de alegerea prin vot direct a preşedintelui Comisiei Europene.

Viitorul nostru constă într-o mai bună Europă - consolidarea integrării europene în ritm accelerat. Singura soluţie pentru garantarea prosperităţii cetăţenilor noştri este o integrare profundă şi accelerată şi ea se poate realiza prin intermediul Statelor Unite ale Europei. Avem nevoie de integrare economică, fiscală, politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite