Traian Băsescu: Lecţii de la politicieni maghiari nu primim. Oricine poate fi expulzat în plin sejur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor maghiari care îşi fac campanie electorală pe teritoriul României să respecte Constituţie şi legile ţării noastre. Şeful statului a discutat cu premierul, astăzi, la Cotroceni, despre un proiect legislativ împotriva extremismului.

Iată declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Despre Jobbik: Am avut o discuţie extrem de consistentă azi cu premierul, cu ministrul de Interne şi cu structurile de securitate.S-a discutat acest subiect: să gândim o lege împotriva extremiştilor.În ceea ce ne priveşte, obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României şi statului de drept. Şi eu am făcut campanii în Italia, Franţa şi Spania, dar niciodată nu mi-am permis să spun ce să facă cei din Catalunya sau să am abordări separatiste. Mesajul nostru în diaspora a fost de respect pentru legea statului în care românii îşi desfăşoară activitatea. Acesta este mesajul pentru politicienii maghiari. Să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care sunt împotriva Constituţiei României. Oricine poate fi expluzat în plin sejur dacă nu respectă legea.

Despre Vona Gabor: Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne purtăm cu cetăţenii români, chiar dacă ei sunt maghiari. Eu nu pot fi acuzat de lipsă de respect pentru comunitatea maghiară. Am cerut guvernelor să creeze mediul în care minorităţile să se simtă bine în România. Lecţii de la politicieni maghiari nu primim. Să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că ştim despre activitatea lui şi despre poziţiile lui antisemite. Trebuie să ne îmbunătăţim legislaţia. Noi am fost puţin relaxaţi, plecând de la ipoteza că aici nu sunt partide extremiste, nu sunt în Parlament. Ceea ce arată că inteligenţa electoratului românesc este mult mai mare decât a unora din alte ţări cu pretenţii. 

Despre graţierea lui Gigi Becali: Am înţeles că se plânge de tratamentul din închisoare, va trebui să am o discuţie în perioada imediat urmatoare, inţeleg că reclamă modul de functionare al penitenciarelor. Vă asigur că foarte curând voi avea un răspuns şi îl voi face public. Gândesc profund. E un om într-o situaţi dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificlă. Nu discutăm despre o femeie cu patru femei acasă. Nu discutăm despre o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul.

Despre legea certificatelor verzi: Am constatat o minciună publică consistentă alimentată de la guvern. Ieri v-am anunţat că OUG a produs deja efecte pe piaţă. Înţeleg că preţul ridicat al energiei este pus pe seamă promulgării legii privind certificatele verzi. Astăzi am promulgat legea de aprobare a ordonanţei şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energie elctrică. Cred că este şi un deziderat al populaţiei. Nu m-am grăbit cu promulgarea, ci am vrut să închid o zonă de demagogie. Nu mi-a fost uşor să fac acest lucru.

Sper să nu mai fie o motivaţie propagandistică la Guvern,m cum că din cauza preşedintelui au crescut preţurile. Spun încă o dată că este o decizie greşită prin introducerea unei noi taxe pe benzină şi motorină. Această taxă suplimentară nu este necesară. pe primele două luni s-a înregistrat la bugetul de stat bvenitul prognozat. Tot din luna aprilie se vor resimţi şi efectele taxei pe stâlp. Poate guvernul mai reflectezaă asupra acestor taxe, pentru că se mai poate renunţa la aceste taxe.

Despre Roşia Montană: Este  o problemă guvernamentală. Avizele nu le dă preşedinţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite