Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu, despre mesajul Comisiei Europene: Comisia bate câmpii. Vreau articolul care împiedică exercitarea justiţiei

14
25 Jan 2018 01:55:28
Autor: George-Andrei Cristescu
Traian Basescu si Jean Claude Juncker FOTO AFP
Traian Basescu si Jean Claude Juncker FOTO AFP

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a comentat miercuri seara scrisoarea lui Juncker şi Timmermans privind „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“. Potrivit lui Băsescu, „Comisiea Europeană bate câmpii”.

„Care este articolul din legile Justiţiei pe care îl consideră nedemocratic? (...) Uite, sunt un om care a fost 10 ani în Consiliul European, care a lucrat 10 ani cu Comisia Europeană, în acest comunicat Comisia Europeană bate câmpii, îmi pare rău. Dar noi care suntem pământeni, trăitori aici, în România, şi care vorbim de trei luni de legile justiţiei (...), care este articolul care împiedică exercitarea Justiţiei, din cele trei legi deja trimise la Curtea Constituţională? Ca să nu fie dubii: (legea-n.r.) 303 este despre statutul magistraţilor, 304 este despre organizarea justiţiei şi 317 despre funcţionarea CSM. Care este articolul care duce înapoi justiţia din România? Eu pun întrebarea ca om care le-a subliniat cu creion roşu, cu creion negru, cu creion albastru, toate acele peste câteva sute de pagini care înseamnă modificările la legi. Daţi-mi articolul care este împotriva funcţionării democratice a Justiţiei din aceste trei legi deja trimise şi pe urmă discutăm şi despre proiectul de cod penal”, a declarat fostul preşedinte la B1 TV.

 
Acesta a mai subliniat că Uniunea Europeană s-a construit pe principiul drepturilor fundamentale şi dacă Comisia îşi manifestă o îngrijorare privind respectarea drepturilor omului din România, atunci se pune de acord cu aceasta.

„Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem când vorbim de îngrijorări profunde este de respectare a drepturilor fundamentale pentru că acesta e principiul pe care s-a construit UE. Nu există democraţie în afara respectării drepturilor fundamentale ale omului. Dacă aici este o îngrijorare, sunt de acord cu CE. Dar dincolo de asta (...) - şi eu vă spun că ăsta poate fi sensul - vreau articolul care împiedică exercitarea justiţiei”, a conchis Băsescu.
 
Te-ar putea interesa şi:
 
 
Comisia Europeană avertizează Bucureştiul în privinţa „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Utilizator Adevărul
25.01.2018, 04:12:12

Comentariu considerat abuziv.

Octavian Serban
25.01.2018, 05:48:06

Se pare ca sunt doua Romanii distincte. O romaine a politicienilor de profesie care vor imunitate in fata legii, ei sunt deasupra legilor si atunci cand o lege nu le permite sa faca ce vor schimba legea in interesul lor si una a oamenilor de rand care s-au crezut reprezentati de aceste lichele care si-au votat privilegii mult peste cele din tarile civilizate si care constata cu surprindere ca nu ii mai reprezinta nimeni. Ei protesteaza si asteapta ca partidele de opozitie sa vina cu in program si sunt din ce in ce mai dezamagiti de lipsa de reactive a acestor partide care mimeaza opozitia jucand in parlament in teatru ieftin. Astazi am mai taiat in partid de pe lista celor care at putea sa faca ceva bun.

+11 (13 voturi)
Make Ibanescu
25.01.2018, 06:43:10

Și toate astea pentru o blonda vopsita. Rușine Basescu! Ăsta cică face opoziție!

+11 (13 voturi)
Fahrenheit 451
25.01.2018, 06:09:41

Băsescu bate câmpii, nu cei din Comisia europeană! Nicăieri, în declarația comună a președintelui Juncker și a prim-vicepreședintelui Timmermans ai Comisiei Europene nu se afirmă că noile prevederi legale împiedică exercitarea Justiției! Ia creioanele alea și fă-ți ceva cu ele! http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-423_ro.htm Judecătorii de la ÎCCJ etc. sunt numiți în continuare de Președintele României, la propunerea CSM. Nu putea fi altfel, deoarece ar fi încălcat prevederile din Constituția României. Nu e vorba despre o ingerință directă a puterii executive (Guvernul) în actul de Justiție, ci de controlul numirilor procurorilor. Propunerile de procurori făcute de Ministrul Justiției pot fi refuzate doar o singură dată de Președintele României. Cu alte cuvinte, dacă Președintele refuză o numire, Dragnea, prin intermediul Ministrului Justiției, își poate numi, până la urmă, procurorii lui! Și Președintele, oricare ar fi el, ar putea fi suspectat că își numește oamenii lui, dar, spre deosebire de miniștrii numiți politic, în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid. Art 54. (1) Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul și adjunctul acestuia ... ș.a.m.d. sunt numiți de Președintele României la propunerea ministrului Justiției. (3) Președintele României poate refuza, motivat, doar o singură dată numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. 1, aducând la cunoștința publicului motivele refuzului. E bine ca, atunci când contestăm ceva, să știm foarte bine ce anume nu e în regulă! Parlamentarii au renunțat la mai multe din propunerile inițiale, spre ex., Inspecţia Judiciară nu a mai fost transformată într-o instituţie independentă, ci a rămas în continuare în subordinea CSM, aşa cum prevede legea în vigoare. Aveți aici legile adoptate de Senat, avizul negativ dat de CSM etc. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=21064 Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor https://www.senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L545&an_cls=2017 Legea pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=21065

+5 (7 voturi)
Mos Tagarta
25.01.2018, 07:39:56

Eheee Basica tata, te-ai cam lins pe bot de voturile a multi dintre romani. De prostie nu te banuim, dar de rea vointa, categoric. Deh, daca blonda nu mai e sa-ti traduca sintagmele codului penal...brusc nu le mai pricepi.

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările