Traian Băsescu: Oricine este deţinătorul unui CNP românesc are dreptul să se afle în lista electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat, duminică, că potrivit legilor în vigoare, oricine este deţinătorul unui CNP românesc are dreptul să se afle pe listele electorale, indiferent unde locuieşte

Referindu-se la cetățenii români stabiliți în străinătate, Traian Băsescu a spus că "Guvernul este într-o oareşcare belea, dacă citeşte Legea pentru alegerea preşedintelui României şi Legea referendumului, partea care vizează destituirea preşedintelui României" și a precizat că el nu cere mărirea cvorumului "deşi este legal aşa", motivând că "cifra electorală a fost acceptată de BEC şi în baza ei s-au desfăşurat alegerile".

"Nu ştiu dacă am o cale de atac pe cifra deja validată de BEC. Dar ce ştiu sigur că, aşa cum precizează legea, lista electorală permanentă pentru alegerea sau destituirea preşedintelui, conform Legii pentru alegerea preşedintelui României, lista permanentă include toţi cetăţenii români, indiferent unde au reşedinţa sau rezidenţa", a mai precizat el.

"Eu fac un ultim apel la aceşti oameni: să respecte legea şi Constituţia României. Legea de alegere a preşedintelui, Legea referendumului, când vine vorba despre destituirea preşedintelui, Constituţia României, Articolul 81, alineatul 2, spun exact ce înseamnă listă electorală. Nu mai umblaţi la <nea Vasile>, nu mai umblaţi la diaspora să vedeţi cum este. Oricine este deţinătorul unui CNP românesc, cu un buletin expirat sau nu, cu un paşaport expirat sau nu, are dreptul să se afle în lista electorală, pentru că până în ziua alegerilor, inclusiv, actul lui de identitate poate fi validat, iar cvorumul, când vine vorba despre alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii cu drept de vot, pe care România îi are, indiferent unde ei locuiesc", a spus Traian Băsescu.

"De aceea, am spus că, deşi mi se pare greu ca procedură, o cifră acreditată de BEC este greu să fie pusă sub semnul întrebării, dar dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus 460 de mii de cetăţeni români care,oficial, au domiciliul în altă ţară decât România. Astea sunt legile, asta este Constituţia!", a conchis preşedintele suspendat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite