Traian Băsescu: Ponta şi-ar dori să fie primit de Putin. Sunt încercări pentru a se face o vizită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a continuat duelul declarativ cu premierul Victor Ponta, joi seară, la B1TV. Preşedintele i-a reamintit premierului chestiuni sensibile din trecut: prima căsnicie, moartea procurorului Panait, i-a taxat declaraţiile referitoare la Mircea Mihăieş şi a vorbit despre o posibilă întâlnire Ponta-Putin. În final, şeful statului a dat verdictul: Ponta nu va ajunge preşedintele României.

Iată declaraţiile preşedintelui:

Sunt îngrijorat, pentru că sunt un preşedinte care vrea un echilibru politic. Acum, datorită situaţiei de pe dreapta şi a solidităţii USD, lucrurile nu arată bine democratic. Dacă premierul ar avea un comportament democratic, ar fi altceva. Acest om a derapat rapid de la regulile democratice, şi cele scrise, şi cele nescrise. În doi ani, în loc să se ocupe de locuri de muncă, ţinta lui a fost să ia STS, direcţia Armatei, şeful poliţiei, DGIPI în subordine. Sunt instituţii care se destructurează şi le aduce Ponta la Palatul Victoriei. Mie nici nu mi-a trecut prin cap să destructurez instituţii pentru a avea o putere mai mare. Victor Ponta este un om slab. Numai oamenii slabi destructurează instituţii, aducându-le pe cele de forţă în subordinea lor, pentru a da senzaţia de teamă.

Diferenţa dintre Vântu şi Ghiţă:

Mogulul Vântu a furat de la privat, Ghiţă s-a îmbogăţit de la stat, deşi are o firmă bună, trebuie să recunosc. Ghiţă trebuie să spună cum a împrumutat 90 de milioane de euro, parcă era bancă. Vântu a furat bani de la cetăţeni, Ghiţă de la stat. Asemănarea este că şi unul, şi altul au controlat oameni politici. Ghiţă îl controlează pe Ponta. Însă mult mai tare mă îngrijorează suportul pe care i-l dă Voiculescu lui Ponta, care va trebuit plătit, în susţinere, în graţiere sau în amnistie. România nu a mai avut un premier atât de dependent de baroni.

Trebuie să ieşim din dezinformarea Antenelor, care suţin un puşcăriabil. Populaţia crede aceste minciuni. Eu le spun: Nu daţi statul pe mâna lui Ponta, pentru că vom suferi enorm.

Despre Ponta:

Nu intuiam cât de găunos este Ponta. Venea ca un pisicuţ şi mă întreba dacă poate să candideze la primăria Capitalei, cred că m-a întrebat dacă vreau să-i fiu naş. Era parlamnetar de opoziţie şi l-am primit. Aşa cum şi-a lăsat soţia însărcinată în şase luni ca să se însoare cu fiica unui baron din PSD, nu mai poate să ne mire nimic. La fel şi cu dosarul procurorului Panait. Cred că e un dosar care s-a închis forţat. Şi mătuşa lui Panait spune că Ponta a fost ultimul om care l-a văzut. Ponta ar trebui să clarifice public aceste lucruri.

Când nu va mai avea nevoie de baroni, Ponta îi va rade. Acum îi păcăleşte pe toţi spunându-le că îi va scăpa de DNA dacă va ajunge preşedinte. Este un farseur. Mă aşteptam ca în planul naţional de reformă trimis la Bruxelles, să dea măcar o nuanţă, aşa cum spune la TV, că procurorii sunt ai lui Băsescu. Însă nu a scris nimic. Are un limbaj dublu.

Despre cazul Mihăieş:

Discutăm despre un om de cultură. Ponta a discreditat toată echipa de oameni excepţionali: Patapievici, Tania Radu, Mihăieş, Dan Croitoru. Asta arată cât de visceral este împotriva celor care nu sunt cu el. Ponta şi-a luat instituţii şi îşi va lovi adversarii. Să-i spui unui intelectual, profesor universitar, "fascist", este de neconceput, în timp ce el se ţine de gât cu Mazăre, care se îmbrăcase în fascist. Omul acesta nu are valori. El doar minte, la fel ca şi în clipurile electorale. Ponta nu are limită în minciună şi va folosi instituţiile statului.

Să nu vă mire dacă CNA vă va da o amendă. Lacheii din CNA fug când e vorba de vot, ca să nu fie cvorum, ca să nu sancţioneze Antena 3. CNA îşi dispreţuieşte misiunea. Sădirea urii, pe care o fac Antenele turnătorului, este făcută cu acordul CNA. Doamna care conduce CNA, la început, suna tot timpul la Cotroceni, pentru a discuta cu mine, pentru a se legitima. N-am primit-o, ştiindu-i trecutul PSD-ist. Unii au lucrat la posturi mari din străinătate şi te întrebi cine îi plătea.

Ion Iliescu vorbea despre fascişti imediat după Revoluţie. Sunt convins că astăzi n-ar mai spune la fel Iliescu. Dramatic e când vezi că Ponta vorbeşte ca Iliescu, ca Putin sau Lavrov. Nu ştiu dacă Ponta a citit în toată viaţa lui cât a citit Mihăieş.Ce valoare să aibă Ponta când el a propus ca Mamaia să devină staţiune pentru turism sexual?

Despre faptul că Ponta ameninţă cu puşcăria:

Este de notorietate că ameninţă oameni cu puşcăria. Eu ştiu sigur că există oameni ameninţaţi, dar nu pot să spun, pentru că riscul este să nu confirme. Când ceva nu-i convine, ameninţă că te ia cu duba. Singurul preşedinte corect ales al PSD-ului a fost Ion Iliescu. Adrian Năsatse a fost un preşedinte tare, dar nu de talia lui Iliescu. Geoană a fost ales prin aranjament. Ponta foloseşte acelaşi tip de discurs ca Putin sau Lavrov. Modelul lui Ponta este Che Guevara, care a fost mai rău decât Putin. Aţi auzit că Putin, atunci când a fost premier, a luat în subordine instituţii? Nu! Dacă aş fi premier aş şti ce să fac pentru a întări statul, pentru a-l depolitiza.

Despre instituţii

Nu cred că poliţia va rezista, nu cred că DGIPI va rezista în faţa asaltului făcut de Ponta, pentru că au precedentul din vremea lui Năstase, când la sediul PSD se discutau dosarele şi arestările. Cred că SRI va rezista, DNA , da, ÎCCJ, da, DIICOT, da, însă instituţiile guvernamentale nu vor rezista.

Despre Crin şi Klaus

M-am uitat la Antonescu şi la Iohannis. Mă aşteptam să fie mai energici şi să aibă un tandem mai sudat. Ce m-a şocat e faptul că Antonescu a spus că în vara lui 2012 lucrurile au fost în regulă. Poate că îi era greu să spună că a fost un abuz, dar putea să o treacă sub tăcere. Acum, în Franţa, Hollande are 16%. Cred că nu e posibilă o nouă suspendare a mea. De temut, nu mă tem. Nu am sentimentul de frică în politică. Cel mai tare şi-ar dori turnătorul Voiculescu sp fiu suspendat. El ştie că riscă închisoarea şi vrea să vină un subordonat al său la Cotroceni ca să-l graţieze. Ponta, categoric este subordonatul lui Voiculescu. Bine că a plecat din procuratură, dar uite că îl avem premier.

Despre Rusia:

Ponta crede că în lumea aceasta polarizată, în care şi China vrea să fie un pol de putere, poate fi loial cu toţi, sau să-i păcăleşti pe toţi. Opţiunea lui cea mai dragă ar fi să-l primească Putin. Sunt încercări pentru a se face o vizită. Bine ar fi să rămână în poziţia României, cel puţin cât sunt eu preşedinte.

România va fi afectată numai dacă va fi un conflict major în zonă. Preşedintele Putin a comunicat că a ordonat retragerea armatei de la frontiera cu Ucraina: nu pot să cred că preşedintele Federaţiei Ruse a minţit. A mai cerut să se stopeze referendumurile locale care urmau să aibă loc duminică. Uşor-uşor presiunea se diminuează. Ar trebui să înceapă negocieri între Kiev şi ucrainienii din est. Unii dintre ei, rusofoni, cred că le-ar fi mai bine cu Rusia. Cu populaţia trebuie discutat, pentru că sunt ucrainieni, chiar dacă sunt rusofoni. Nu trebuie să se ajungă la o negociere, undeva la Geneva sau în altă parte, la care să fie în jurul mesei şi separatiştii. Acolo trebuie să existe consens, iar separatiştii vor strica acest lucru. Nu au ce căuta acolo. Dacă vor veni şi separatiştii la masă, se va întâmpla ca în Transnistria. Conflictul trebuie rezolvat de Kiev.

Despre PMP şi PDL:

Ultimul sondaj comandat de PMP este o carte foarte groasă. Firma care l-a făcut este cea mai mare casă de cercetări sociologice din SUA, cu care au lucrat şi Obama, şi Nelson Mandela. Este un sondaj care s-a terminat pe 30 aprlie, iar ce vedeţi acolo este real. PMP este PDL. PDL face o greşeală fundamentală. Este clar că nu au o strategie de campanie şi vor scădea tot mai mult. Nu PMP este adversarul lor, ci PSD.  M-a surprins neplăcut atacul lui Traian Ungureanu la adresa PMP. Îmi pare rău de PDL, pentru că se duce în jos. Mă deranjează că în momentul de faţă, liderii PDL le spun restul membrilor că Băsescu nu mai vrea întregul partid. Nu, eu am ce am cu această conducere. Cine crede că le-am uitat feţele celor cu care am fost în campanie, este copil. N-am avut nimic cu Vasile Blaga, dar, la un moment dat, el a vrut mai mult decât poate. Dacă îi spui lui Blaga: "Vasile, vrem 100 de autocare la Cluj", le duce acolo. Dacă îi spui, "Vasile, afişajul", poţi să fii sigur că rezolvă. Dar el n-ar viziune. Mi-am dat seama că Blaga nu poate să dea o perspectivă partidului. A promis că va obţine peste 20% la europarlamentare. Eu îi spun că PDL este în scădere, iar PMP creşte. Strategia cu atacul la Băsescu şi la Udrea este falimentară.

Dragă Vasile, nu vreţi să protestaţi voi credibil vizazi de Mihăieş? De limbajul dublu folosit de Ponta? E foarte greu, după ce ai spus că Băsescu ne ia primarii cu DNA, şi ai câştigat cu mesajul ăsta, e foarte greu pentru cei din partid să-l vadă pe Blaga ca pe un un apărător al DNA-ului. Ţinta PDL trebuie să fie PSD. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu PDL şi ce se întâmplă cu PNL, care este pe trend de scădere. Dacă PNL nu neutralizează farsa cu "USL trăieşte" a lui Ponta, nu va obţine 20%. Ar trebui nişte poziţii foate tranşante.

PMP nu ar structuri să ducă electoratul la vot.

Despre Elena Udrea:

Creşterea PMP se datorează Elenei Udrea. Pe mine nu mă asimilează nimeni, decât ca un susţinător al PMP, ca unul care va vota PMP. Elena Udrea nu mi-a schimbat nici viaţa, nici deciziile. Pe Anca Boagiu eu am promovat-o. Pe Sulfina Barbu, tot eu. La fel şi pe Roberta Anastase. Pe Raluca Turcan tot eu am impus-o pe lista PNL. Acum le văd ghiduşe pe doamnele astea. Elena Udrea a fost singura care a fost capabilă să se bată cu bărbaţii. Îmi place că nu vrea să rămână dependente de bărbaţi. Udrea a avut curaj să se bată cu Blaga pentru şefia PDL, iar acum are curaj să se bată cu Ponta. Eu le-am sprijinit pe toate femile, pentru că sunt tată de fete. Şi, în ciuda a ce se spune, am 39 de ani de căsnicie. Am pentru femei un respect şi îmi dau seama cât sunt de nedreptăţite uneori.

Despre prezidenţiale:

Crin Antonescu este deasupra partidului. Problema scăderii PNL-ului nu este Crin Antonescu. Liberalii să caute scăderea la preşedinţii de CJ. În 2000, Oprescu avea în primul tur 44%, iar eu aveam 17%. Şi l-am bătut în turul doi. Eu am plecat în campanie cu 15 zile întârziere.În politică, totul este posibil. Victor Ponta nu mai are răbdare, pentur că deja a drenat liberalii. Liberalul roşu, Tăriceanu, îl serveşte fără ruşine. S-ar putea ca Ponta să nu mai aibă de unde să ia, pentru că alegerile prezidenţiale sunt despre 50%, nu 49%. MRU e peste Crin Antonescu pentru prezidenţiale. Cred că existe şanse să se coaguleze dreapta, dar nu le cereţi să spună acum, în campanie. Cel care are cel mai mare potenţial trebuie să candideze ca să nu iasă Ponta. Elena Udrea este singurul om politic care creşte la încredere. Blaga a rămas jumătate din Udrea. Chiar şi Antonescu este sub Udrea. Şi ea, şi Tomac, spun un singur lucru: cel mai bun să candideze: poate fi Antonescu sau MRU.

L-am invitat pe Vasile la o discuţie în decembrie anul trecut şi i-am spus să facem o fuziune. El a spus că vorbim după alegeri. Elena Udrea a fost de trei ori la el, trimisă de mine. Blaga nici măcar nu a vorbit despre acest lucru în BPN.

Despre incidentul de la Nana:

Domnul care a provocat incidentul nu are legătură cu PMP. E însă regretabil că există astfel de oameni care brutalizează femei. E un bădăran.

Despre Steaua:

Tot stelist sunt, dar sunt puţin cu sufletul şi la Rapid, de când eram ministru şi bietul Copos a preluat partidul. Bine că Steaua a luat titlul cu public.

Despre cei arestaţi:

Nu sunt bucuros de niciun om care este la închisoare.Nu-mi pare bine nici de Copos, nici de Năstase, nici de Becali. Cum am putea să-mi pară bine de Năsatse, când copii lui au fost la mine în casă, iar noi, seara, am băut un whiski? Asta e viaţa.

Despre Isărescu:

M-am enervat pe Isărescu. Nu l-am auzit pe guvernator spunând: "Domnul Ponta, nu introduceţi 35 de taxe noi". Nu mi-e milă că a plătit impozit mare Mugur Isărescu. Domnule Isărescu, spuneţi cinstit de ce merge bine acum economia. Pentru că erai la masă cu preşedintele şi cu premierul când preşedintele şi premierul au spus să tăiem decât să punem taxe suplimentare. Aştept de la el să spună că avem creştere economică pe proiectele făcute de Boc. Nu sunt proiecte noi pentru atragerea de fonduri europene. Ponta vorbeşte acum de studii de fezabilitate. Vai mama nostră! Dacă tot are de făcut observaţii, e bine ca Isărescu să le facă pe toate.

Despre sloganul din campania PSD: "Băsescu la brutărie":

Est echivalentul fascismului. Ăsta e Ponta, anii 50. Cu aşa ceva nu l-aţi auzit nici pe Ion Iliescu. Ponta n-are nimic cu democraţia, ca şi crez.

Cuvântul de final:

Ponta nu iese preşedinte. Zi de zi voi sta în dispută cu el, până când românii vor începe să creadă că un preşedinte la final de mandat nu are interese electorale. În fiecare zi îl voi toca pe Ponta. Le voi arăta românilor cine este acest Ponta. Oricare dintre şefii de partide de dreapta este mai bun decât Ponta. La Antonescu, am avut o strângere de inimă aseară, când a vorbit despre vara lui 2012. Ponta nu iese preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite