Băsescu, la Look TV: Aroganţa politicienilor în a-şi atinge scopul este dată şi de lipsa de exigenţă a electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a participat, în această seară, la emisiunea "România de la A la Z", moderată de Sabin Gherman la televiziunea clujeană Look TV.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Neîncrederea dintre români şi politică este o realitate. Ea este intermediată de televiziuni. Televiziunile nu au fost mereu un  broker onest al relaţiei dintre electorat şi politicieni. Pasiunea de a prezenta tot ce este negativ este o realitate.

-România nu are capacitate în industria alimentară a întregii producţii agricole. (...)Economia nu mai are patriotism. Ea priveşte la eficienţă. Patriotismul unei firme este legat de profitul pe care îl obţine.

-Este sigur că se va pierde asamblarea de la Piteşti, la uzinele Dacia, pentru că la Tanger sunt deja capacităţi de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacitatii uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui maşina direct în vapor, este portul la câţiva kilometri de fabrică, nu ca în România, unde Guvernul poate gândi să dea prioritatea la Bucureşti-Alexandria în loc de Piteşti-Sibiu.

-Tronsonul Piteşti-Sibiu trebuie făcut cu prioritate. Nefinalizarea coridorului IV pan-european e o lipsă de patriotism. România va pierde multe investiţii dacă nu va finaliza coridorul IV.

Despre statul de drept.

-Când vorbeşti de stat de drept porneşti de la premisa că legile trebuie respectate. De asta avem probleme. (..)Sunt şi zone în care nu am explicaţii, cum a fost Codul penal.

Când modifici Codul penal în favoarea unui grup nu poţi  să spui că nu ai avut resurse. Poţi să spui că ai avut resurse de ticălos.

Un mare număr de politicieni cu probleme penale au fost realeşi. Ştiţi ce le-a dat politicienilor credinţa că pot face orice? Pentru mine rămâne celebră  opţiunea  electoratului între un domn Ghiveciu, arestat preventiv în ziua votului, şi domnul Predoiu. Pentru mine permisivitatea şi aroganţa pe care o au politicienii în a-şi atinge scopurile o dă şi lipsa de exigenţă a electoratului.

Despre descentralizare.

Politicienii folosesc o mare minciună când spun că ne trebuie revizuirea Constituţiei ca să începem reorganizarea administrativă. Avem opt inspectorate de Poliţie într-o regiune. Am o singura conducere, structurile de intervenţie vor fi în fiecare judeţ. La nivelul inspectoratului şcolar, acelaşi lucru.Acest proces de pregătire a structurilor reorganizate în teritoriu se putea face. Ce nu puteai să faci? Nu puteai desfiinţa Consiliile judeţene, dar se puteau reorganiza.

Plătim din nou costul influenţei uriaşe pe care o au baronii din teritoriu asupra deciziilor de la centru. Această reorganizare ar fi redus influenţa baronilor şi costurile de funcţionare a statului. Domnul Dragnea vrea să o întărească.

Trebuie să laşi resurse la teritoriu, dar eu vă spun că dacă aş avea putere să fac lucrul acesta aş spune: cei din comune care nu vă plătiţi salariile nu veţi primi nici de la stat. Dacă asiguri plata funcţionarilor, vin eu şi dau pentru investiţii. Altă abordare este de ce-şi asumă statul: Educaţia, Sănătatea, ordinea publică....

E şocant de ieftin să-ţi faci o casă decât să o cumperi. Dacă îţi faci singur o casă cheltuieşti cam 30%  din preţul unei case cumpărate.

Despre conservarea tradiţiilor

Eu ma duc vara la aceste zile ale comunelor, mai ales că este o ocazie să te întâlneşti cu oamenii. Îmi place însă să particip la acele zile unde vin formaţii de folclor, se păstreaza obiceiurile. Ce te faci însă că a dat cosmopolismul peste noi şi fetiţele alea pe care le vezi în fundul gol la televizor... primarul e mândru să le aduca acolo. Pe bani grei. În loc să aduca formaţii de folclor. Eu dacă aş fi cetăţean al comunei şi aş vedea că primarul îmi aduce acele fetiţe în fundul gol de la televizor nu aş participa.

Despre obţinerea cetăţeniei române.

Doar 15-20% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor reunificarea, ceea ce înseamnă că este un proiect care nu poate fi pus în aplicare mâine. Eu am relaxat legea cetăţeniei, ceea ce înseamnă că familiile care şi-au pierdut cetăţenia fără voia lor o pot obţine uşor.

Aflu că se pune o frână la eliberarea actelor de obţinere a cetăţeniei. Aflu că sunt vreo sută de mii de dosare finalizate cărora nu li se dă drumul. Dar mă voi ocupa de lucrul acesta.

Am văzut că sinceritatea costă, dar asta nu m-a făcut să fiu mai puţin sincer. Eu dacă am avut schimbări de poziţie le-am avut pe evoluţiile care au apărut. Eu nu sunt ca Ponta. Am spun că Ponta minte că nu are nevoie de acciza la carburant. Bagă acciză la combustibil ca să aibă bani pentru baroni.

Despre înjumătăţirea ratei timp de doi ani.

Nu sunt de acord să plătesc credit pentru unul care a vrut să îşi schimbe televizorul cu o plasmă sau care a vrut să îşi schimbe aragazul de Găeşti cu unul adus de nu ştiu unde.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite