Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu a pierdut bătălia pentru cetăţenie, dar nu şi războiul pentru reunirea cu Republica Moldova

2
8 Nov 2018 12:37:54
Sebastian Rusu
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu şi liderul PUN, Anatol Şalaru. Sursa foto: adevărul.md
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu şi liderul PUN, Anatol Şalaru. Sursa foto: adevărul.md

Decizia Curţii Supreme de Justiţie din R.Moldova de a respinge recursul avocatului fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în chestiunea cetăţeniei moldoveneşti anulate de preşedintele R.Moldova reprezintă o lovitură adresată unionismului de peste Prut în contextul alegerilor parlamentare din această iarnă.

Pentru acest binom toxic, un Traian Băsescu cu cetăţenia R.Moldova, în ajunul campaniei electorale pentru alegerile din această iarnă (februarie 2019), era un real pericol, întrucât ar fi putut candida fără probleme şi câştiga un mandat în plenul de la Chişinău. Ori elementele jocului politic actual din R.Moldova demonstrează faptul că PDM şi PSRM merg umăr la umăr în ceea ce înseamna partajarea viitoarea majorităţi politice din R.Moldova.

De asemenea, lovitura aplicată lui Traian Băsescu de către justiţia aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc reprezintă un avertisment indirect adresat şi forţelor pro-europene şi unioniste care au pierdut un vector de imagine, care ar fi putut fi fără doar şi poate liantul unificării acestora pe o listă comună. În momentul de faţă, cea mai mare greşeală a liderilor forţelor pro-europene ar fi să cadă pradă unor interese obscure, astfel încât să rateze pe ultima sută metri constituirea unei coaliţii, care să meargă pe listă comună în aceste alegeri.

Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că este culmea să spui că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă din motive juridice. În opinia acestuia, acest lucru a fost făcut din considerente exclusiv politice.

„Este demonstrat faptul că cetăţenia a fost retrasă din motive exclusiv politice, iar încercarea aceasta de a da o notă juridică sau o motivaţie de încălcare a legii este absurdă“, a declarat Andrei Bivol, precizând totodată că dacă Traian Băsescu va decide acest lucru, vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu acest dosar.

Nu ştiu în ce măsură liderii PNL –ului de la Bucureşti pot să îi sprijine pe Maia Sandu şi Andrei Năstase în bătălia cu oamenii şi instituţiile statului controlat de  oligarhul Vladimir Plahotniuc, în contextul în care Traian Băsescu a pierdut o bătălie şi nu războiul pentru REUNIRE. Chiar şi fără cetăţenia moldovenească, fostul preşedinte al României încă mai are un cuvânt de spus pe scena politică de la Chişinău în viitoarea campanie electorală, dacă binomul Dodon-Plahotniuc nu va decide să îi interzică accesul în R.Moldova.

De asemenea, liderii Partidului Unităţii Naţionale din R.Moldova sunt obligaţi să preia iniţiativa negocierilor cu forţele pro-europene pentru coagularea unei liste comune întrucât au în spate expertiza politică a lui Traian Băsescu, iar boicotarea alegerilor din această iarnă nu este o soluţie pertinentă întrucât miza este una geopolitică.

În momentul de faţă, viitorul R.Moldova nu este încă compromis total de forţele coloanei a cincea pro-putiniste, care prin întoarcerea la moldovenism doresc să reinstaureze o „nouă cortină de fier“ pe Prut, după modelul patentat cu succes de către bătrânul comunist cu iz de KGB, Vladimir Voronin.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

eu doar constat
9.11.2018, 14:09:15

Iata ca Cervantes n-a murit inca! Basescu, precum Don Quijote, continua razboiul pentru unire. Continua sa dea lovituri nimicitoare morilor moldovene, care continua sa se roteasca precum bate vantul de Est si putin le pasa de vanturile lui Basescu.

Cristi Enciu
9.11.2018, 17:46:26

Aceasta fapta a binomului P-D,are o profunda conotatie politica,si electorala si este orientata pentru a manipula alegatorii pentru alegerile din februarie.Astfel Dodon isi consolideaza si mai mult electoratul sau,i-ar Plohotniuc tinde sa rupa cat mai mult de la electoratul lui Nastase -Sandu,partide promoldova.si un stimul petru unificarea unionistilor

Modifică Setările