Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu revine oficial şi cu carnet în politică

27
11 Oct 2015 10:46:28
Mircea Morariu
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea / Adevărul
Traian Băsescu FOTO Eduard Enea / Adevărul

La nici un an de la încheierea celui de-al doilea mandat constituţional, mai târziu decât a promis în clipa în care a părăsit Palatul Cotroceni, operaţiune încheiată, cum altfel?, decât cu o ieşire la berărie, fostul preşedinte Traian Băsescu reintră cu acte în regulă în politică.

O face devenind membru cu carnet al până acum cvasi-insignifiantului Partid Mişcarea Populară. O formaţiune politică despre care, dacă e să fim drepţi, trebuie să spunem că şi până acum a beneficiat de ocrotire din partea fostului şef al Statului căruia îi datorează notorietatea, oricât de redusă ar fi aceasta.

Oficial, dl. Băsescu şi-a justificat hotărârea, de multă vreme anunţată şi suspect de mult timp amânată, prin dorinţa legitimă de a-şi apăra realizările din timpul celor 10 ani de preşedinţie. Realizări supuse, în opinia domniei sale, unor nedrepte atacuri. Atacurile cu pricina, invocate frecvent şi cu o vizibilă înclinaţie spre autovictimizare de fostul prim om în stat şi reamintite vineri, în ziua în care dl. Băsescu a făcut anunţul de presă legat de noua sa afiliere politică, ca un argument în favoarea revenirii în politică, sunt o realitate.

Ele au venit îndeosebi din partea unor medii de presă ce îi sunt de multă vreme ostile d-lui Băsescu. În special de la cele două posturi de televiziune cărora nici fostul preşedinte nu le-a rămas vreodată dator, România tv şi Antena 3. Precumpănitor cel de-a doilea post de televiziune menţionat pare de neclintit în obsesia sa anti-băsesciană maladivă, asigurându-i astfel fostului preşedinte, fie şi cu preţul unor minciuni dovedite ca atare, minciuni care altminteri au subminat şi mai mult credibilitatea editorială a trustului controlat pe mai departe, chiar dincolo de gratiile închisorii, de Dan Voiculescu, o supradimensionată prezenţă în mass-media românească.

Ţinând cont de audienţa considerabil mai mare pe care o are Trustul Intact din a cărui componenţă face parte Antena 3, aproape că s-ar putea afirma, fără teama de a greşi, că postul condus de Mihai Gâdea a făcut mai mult ca dl. Băsescu să rămână o prezenţă în viaţa publică românească, chiar şi în luna de tăcere auto-impusă de la începutul anului 2015, decât a făcut b1tv.

O televiziune al cărui invitat cvasi-permanent, liber să spună orice şi oricând doreşte, este dl. Băsescu. Un loc de unde Traian Băsescu a speculat nemilos ezitările şi greşelile în cascadă ale succesorului său în fruntea Statului român, tăcerile sale mult prea prelungite, inabilităţile de comunicare ale acestuia ca şi pe cele ale aparatului Administraţiei prezidenţiale. Şi tot de pe ecranul postului b1tv, cel mai adesea cu acompaniamentul ori cu tăcerile active ale unor jurnalişti agreaţi şi binevoitori la adresa domniei-sale, dl. Băsescu a lansat nu doar critici, ci şi atacuri virulente la adresa altor lideri politici români. Trebuie să recunoaştem multe dintre ele justificate.

Neatacaţi nu au rămas nici o seamă de instituţii ori responsabili ai justiţiei române. Care i-au devenit brusc dezagreabili fostului şef al Statutului şi care au început să fie calificaţi de acesta drept mult mai puţin independenţi decât îi socotea pe vremea când se afla la Cotroceni. Mai cu seama acum, când justiţia a început să se apropie tot mai mult de numeroşi parteneri şi clienţi favoriţi ai regimului Băsescu şi de afacerile lor necurate, ba chiar şi de fostul preşedinte însuşi. Care nici el nu s-a dovedit a fi chiar atât de imaculat precum a vrut să ni se prezinte şi pe cât s-au străduit să îl prezinte acele medii de informare, ziare şi televiziuni, care au beneficiat, în schimbul serviciilor de imagine aduse, de privilegii, de sponsorizări şi de finanţări deloc dezinteresate venite din partea aceloraşi foşti apropiaţi ai d-lui Băsescu. Oameni care nu îi mai sunt credincioşi fostului preşedinte fie pentru că au ajuns după gratii sau sub control judiciar, fie pentru că nu mai au niciun fel de avantaj şi nicio brumă de profit de pe urma fidelităţii arătate odinioară interesat d-lui Băsescu.

De altfel, dl. Băsescu nu a ezitat să anunţe vineri că, odată cu reînscrierea sa în rândul politicienilor cu carnet, va avea grijă să denunţe ceea ce i se pare a fi reculul suferit de respectivele instituţii în lunile ce au trecut de când domnia sa nu mai este preşedinte. Dar şi să îi apere pe cei asupra cărora aceleaşi organisme, în asociere sau nu cu serviciile secrete, s-ar fi năpustit pe nedrept.

Este de aşteptat ca, odată cu revenirea cu acte în regulă în politică, dl. Traian Băsescu să îşi întărească totodată discursul împotriva acelor instituţii şi organisme europene la adresa cărora fostul preşedinte a lansat deja destule şi deloc controlate atacuri, criticând inflexibilitatea acestora în privinţa crizei refugiaţilor. Cum această criză e departe de a se fi încheiat, cum nu e deloc exclus ca, la un moment dat, România să trebuiască să îşi îndeplinească obligaţiile şi să accepte refugiaţi, se prea poate ca ciudata, interesata electoral şi de conjunctură atitudine anti-europeană a d-lui Băsescu să se accentueze. Cei zece ani cât dl. Băsescu s-a aflat la Cotroceni au arătat cu vârf şi îndesat că fostul preşedinte este omul interesului personal, că îi este necunoscut sentimentul recunoştinţei. Drept pentru care e puţin probabil ca dl. Băsescu să îşi tempereze discursul critic la adresa oficialilor europeni doar de dragul faptului că aceiaşi oficiali europeni ori predecesori ai acestuia i-au fost aproape în numeroasele momente dificile din vremea mandatelor domniei-sale, îndeosebi în vara anului 2012, atunci când dl. Băsescu a avut de înfruntat iminenţa demiterii din jilţul de la Cotroceni.

Nu mă aştept deloc ca, odată revenit în politică, dl. Traian Băsescu să facă dovadă de moderaţie, echilibru sau de prea mult bun simţ. Aceşti descriptori nu sunt în specificul personalităţii domniei-sale. Dar nici nu cred că fostul preşedinte îşi doreşte să ocupe locul rămas liber odată cu dispariţia gălăgiosului şi ultra-naţionalistului lider peremist, Corneliu Vadim Tudor. Mi se pare puţin credibilă şi ipoteza că fostul preşedinte se va înscrie anul viitor în cursa pentru primăria Capitalei. Oricât de atipic ar fi fostul preşedinte. Dar, mai presus de toate, nu cred că noul statut de membru de partid, poate chiar de viitor şef de partid, îl va ajuta în vreun fel pe dl. Băsescu să apere ceea ce a făcut bun atâta vreme cât a condus România.

De obicei, decantarea răului de bine nu stă în capacitatea contemporaneităţii şi a contemporanilor. Ci în aceea a istoriei. Care, orice s-ar spune, nu va putea face abstracţie de cei zece ani cât dl. Traian Băsescu s-a aflat la Cotroceni. Indiferent de ce va face domnia-sa în nou dobândita calitate de membru al PMP.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Vanatorul/d.c.
11.10.2015, 11:45:53

Chiar credea cineva ca Traian Basescu va continua sa suporte in tacere toate mizeriile care i se pun in carca de catre mafiotii pesedisti si liberali sustinuti de catre gasca de schizo-jurnalisti ai Antenei 3 si ai lui Ghita TV, schizo-jurnalisi afalati in sibria unor puslamale penale precum Voiculescu sau sebastian Ghita, prietenari incarcati la greu cu contracte cu staul, ai lu' Ponta..? Chiar credea cineva ca..sirul de dosare caraghioase, pe care Nitu-omul mafiotilor pesedisti pus in fruntea Procuraturii generale le scoate pe banda rulanta si la comanda politica, il vor..intimida pe Marinar..? Chiar credea cineva asa ceva..? Oricat s-ar chinui lichelele penale ale PSD si PNL si trompetele lor din mass media sa-i demolezele lui Basescu mandatele si sa-i coafeze imaginea mazetei lor teutonice pe care au adus-o la Cotroceni intru linistea mafiilor celor 2 organizatii mafiote, Marinaru' ramane in continuare singurul ..mascul alfa din politica romaneasca, iar realizarile lui - adevarate tururi de forta avand in vedere "atmosfera" politica interna si externa in care si-a dus pana la capat mandatele, o dovedesc fara putinta de tagada. Practic adevarata revolutie a avut lor datorita lui Basescu si in timpul mandatelor lui Basescu. Catava repere ale acestei revolutii: alungarea agentilor KGB-isti (pesedisti) de la putere, intrarea in NATO si UE, parteneriate geostrategice cu SUA si UK, condamnarea comunismului, "eliberarea" Justitiei, reforme legislative, dezvoltarea sectorului privat al economiei, etc, etc. Pe toti cei care credeau ca Basescu e "gata", ii avertizez: Cel mai bine informat roman, omul in fata caruia tuturor derbedeilor politici le tremurau dosurile in izmenele lor penale, abia acum isi incepe "Cruciada"..! Un roman din 5 i-au fost si ii sunt sunt in continuare alaturi. Oameni hotarati, imposibil de dus cu presul propagandei mafiilor celor 2 partide sau a mazetei lor teutone, oameni care stiu ce vor (lege, stat de drept, integrare europeana, apreciere justa pentru munca cinstita si pregatire serioasa. prosperitate si respect pentru Romania si romani ) si, ceea ce-i foarte important, stiu si cum sa obtina..! E vorba de "basisti", da..! "Basistii" si idealurile lor, care "basisti si idealuri" exista inca din perioada generatiei pasoptiste si vor mai exista inca vreo 2-3 generatii..! Pentru ca la mijloc nu-i vorba de Basescu, ci de ceea ce a reusit el sa faca, atat cat a reusit el sa faca in numele lor, infruntand cu demnitate si curaj baronii penali si hoardelor lor de lachei fripturisti slugarnici din parlament sau mass media..! Cativa tradatori de neam si tara, gastile mafiote, zgomotosii trompeti ai celor doua organizatii infractionale (PSD si PNL) nu-i pot intima pe astfel de romani..!

+10 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.10.2015, 11:50:24

Ultimul rand, "intimida" in loc de "intima". (Restul greselilor de tastare nu schimba sensul propozitiei sau frazei).

+7 (9 voturi)
Papa Raţă
11.10.2015, 14:40:23

Comentariu considerat abuziv.

Papa Raţă
11.10.2015, 14:49:12

Comentariu considerat abuziv.

Serban Duca
11.10.2015, 14:22:40

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările