Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu şi Victor Ponta, prima întâlnire pe 2013

3
3 Jan 2013 16:16:12
Autor: Dorina Călin
Victor Ponta şi Traian Băsescu FOTO Mediafax
Victor Ponta şi Traian Băsescu FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, s-au întâlnit, joi, la Cotroceni, pentru prima dată în 2013. Tema discuţiilor dintre cei doi a fost bugetul pentru anul 2013, care va fi prezentat înainte de sosirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în ţară.

UPDATE 21:15 Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, la B1 tv, despre întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând că temele discutate le-a abordat şi cu alţi lideri politici. Singurul lider politic pe care nu l-a abordat premierul este Vasie Blaga,  preşedinte PDL, însă Victor Ponta a spus că va urma şi o discuţie cu acesta.

”M-am văzut şi cu preşedintele Băsescu şi cu preşedintele Senatului, şi cu cei doi vicepremieri. Am vorbit la telefon cu Kelemen Hunor şi cu Varujan Pambuccian. Îl voi suna şi voi încerca să am o discuţie cu domnul preşedinte Blaga. Nu se pune problema unei majorităţi de voturi, dar aş vrea să încercăm în acest nou context politic, fără presiunea campaniei electorale, să discutăm cu toţi cei care reprezintă puterea şi opoziţia lucruri esenţiale ţinând de bugetul pe 2013 şi pe anii viitori, acordul cu FMI, am discutat şi despre MCV cu preşedintele Băsescu şi despre modificarea Constituţiei”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a spus că următorul „hop” care trebuie trecut este construirea unui buget care să se dovedească realist până la sfârşitul anului.
Întrebat la iniţiativa cui a avut loc întâlnirea de joi cu preşedintele Băsescu, premierul a spus că el a iniţiat această întrevere.

„Toate întâlnirile şi discuţiile de astăzi au fost la iniţiativa mea, şi întâlnirea cu domnul Băsescu şi cea cu domnul Antonescu. Eu sunt premier şi am responsabilitatea construirii bugetului şi eu am luat această iniţiativă”, a mai adăugat premierul Ponta.

Victor Ponta a menţionat că vrea ca salariul minim să crească de la 700 la 800 RON.

Bugetul urmează să fie dezbătut în Parlament şi aprobat de Guvern înaintea vizitei FMI în România, prevăzută în perioada 15-29 ianuarie.

Premierul Victor Ponta a declarat, în luna decembrie, la finalul primei şedinţe a noului Cabinet, că Guvernul va închide discuţia pe buget până pe 7 ianuarie.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta au avut o întrevedere astăzi, la Palatul Cotroceni, care a durat mai bine de o oră şi jumătate şi în cadrul căreia s-au discutat chestiuni legate de bugetul României pe anul 2013 şi de finanţarea deficitelor”, a declarat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, potrivit Mediafax.

De asemenea, Guvernul a remis presei un comunicat conform căruia „primul-ministru Victor Ponta a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele României Traian Băsescu pe tema apropiatei vizite a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti”.

„În cadrul acestei întâlniri s-au abordat şi alte teme de importanţă pentru anul 2013”, se mai arată în comunicat.

Guvernul mai precizează că „întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul instituţional normal Guvern-Preşedinţie”.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by. Principalele teme de discuţie vor fi perspectivele economiei, bugetul pe 2013 şi reformele structurale. De asemenea, autorităţile române au anunţat încă din noiembrie că la vizita din ianuarie a finanţatorilor externi se vor discuta condiţiile unui nou acord.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

petronel
3.01.2013, 17:08:26

E buna si,cred eu,roditoare aceasta colaborare dintre cei doi domni,insa tot nu-i cred sinceritatea D-lui Ponta si nu vreau sa avem neplacuta surpriza din partea d-alui de a arunca din nou cu noroi in Basescu daca cele puse in discutie nu vor avea lipici la popor,dand, asa cum procedeaza de fiecare data,vina pe Presedinte.

+2 (4 voturi)
Ara Brandiana
3.01.2013, 17:22:46

Corneo, si eu cred acelasi lucru.....tare mi-e teama ca o sa-si dea in petec, pentru ca naravul din fire n-are lecuire.....dar, cine stie prin ce minune, poate isi va vedea si de treaba!?

+2 (4 voturi)
Scarlat Teodor
3.01.2013, 19:30:01

Implicatiile directe ale nevotatului in actul de guvernare au fost CATASTROFALE , sa stea in banca lui , sa faca NUMAI ce ii permite Constitutia si va fi bine . Ministrii din cabinet se mai schimba adica se remaniaza cabinetul , politicile se mai ajusteaza dar TOTUL IN CADRUL CONSTITUTIONAL .

+2 (2 voturi)
Modifică Setările