Traian Băsescu, în Harghita: „România îşi va asuma punerea la punct a Budapestei. Putem fi indecenţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

„Politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor şi România îşi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei“, a declarat şeful statului, luni, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, din judeţul Harghita.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a făcut referire la politica extrem de agresivă a Budapestei privind minorităţile nu numai în România, ci în toate statele europene unde trăiesc etnici maghiari. Băsescu a subliniat că, în România, acest tip de politică va eşua.

“Ungaria a devenit în momentul de faţă un focar de instabilitate din punctul de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune, nu în România. În România nu se va întâmpla nimic, dar în regiune politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minorităţi maghiare pe teritoriul lor. România îşi va asuma rolul de leadership al punerii la punct a Budapestei!”, a mai spus Traian Băsescu.

În discursul ţinut la Universitatea de Vară din Harghita, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că „România îşi va asuma punerea la punct a Budapestei“.

Băsescu a subliniat că nicio altă regiune nu poate obţine autonomie, „pentru că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva între frontierele României.“

„Unii cred că sunt praguri ce pot fi depăşite iar eu, ca şef al statului român, le spun aici, în Harghita, că niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Se poate perinda prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică maghiară şi poate e ultimul an în care ei pot să o facă atât de relaxat. Aici le spun că e prea mult şi nu se va mai repeta. Am văzut că nu funcţionează decenţa. Putem fi indecenţi.“,a  spus Traian Băsescu, adăugând că România îşi va asuma punerea la punct a Budapestei.

„România a stat rezervată până acum, dar credem că am ajuns la punctul în care rezervele trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct.“, a insistat Băsescu. Întrebat dacă este posibil ca oficialii maghiari să nu priceapă mesajul, şeful statului a fost categoric: „O să înţeleagă“.

În ce priveşte declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, care venise cu propunerea ca Transilvaniei să îi fie oferit protectorat maghiar, şeful statului a afirmat că acesta „nu îşi merită calitate de cetăţean român“.

„Va trebui să analizăm dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament. Noi nu avem astfel de intenţii, nici în Valea Timocului, nici în  Ungaria, dar vrem ca statele vecine să îi trateze pe români cum îi tratăm noi pe minoritari în România.“, a explicat Băsescu.

De asemenea, Băsescu a avertizat că tinerii maghiari care au absolvit facultatea şi au obţinut o diplomă în limba maghiară riscă să nu găsească un loc de muncă în Capitală, aceasta fiind „factura pe care UDMR va trebui să o plătească“ pentru ideile pe care le susţine în prezent.

Preşedintele a abordat şi subiectul românilor aflaţi în ţările din jurul frontierei, arătând că principala problemă este „lipsa de solidaritate a românilor din afara graniţelor între ei“.

„Comunităţile de români sunt fragmentate şi ostile. Nu vom finanţa activităţi serioase unde solidaritatea între români nu există. Statul român riscă să se compromită. Alte asociaţii ar acuza finanţarea unor asociaţii despre care ceilalţi spun că sunt infiltrate, securiste, mai ştiu eu cum. Sprijinul României va veni pentru cei care se recunosc a fi români.“, a mai spus preşedintele.

Materiale pe aceeaşi temă:

Preşedintele Băsescu, la Izvoru Mureşului: „Vă garantez că reorganizarea administrativă a României nu se va face pe criterii etnice!“

Traian Băsescu: „Serbia să trateze deschis problema românilor din Valea Timocului“


 

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite