Traian Băsescu, săracul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Traian Băsescu FOTO AP
Preşedintele României, Traian Băsescu FOTO AP

Preşedintele României, Traian Băsescu, este cel mai prost plătit şef de stat din fostele ţări comuniste ale Uniunii Europene, în timp ce slovacul Ivan Gasparovici are cel mai consistent venit.

Informaţia a fost publicată de site-ul Forsal.pl, care a remarcat şi un titlu al publicaţiei slovace Noviny: „Bogatul Gasparovici, săracul Băsescu“.

Astfel, se arată în material, preşedintele Slovaciei are un salariu lunar de 7.840 de euro, de şase ori mai mare decât al lui Traian Băsescu, de trei ori mai mare decât al preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev şi de peste două ori mai mare decât al preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski. El este, potrivit jurnaliştilor de la noviny.sk, cel mai bine plătit dintre liderii celor zece state postcomuniste.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi colegul său din Bulgaria, Rosen Plevneliev şi Bronislaw Komorowski se pot simţi ca nişte rude sărace“ ale preşedintelui slovac, se mai arată în material.

Mass-media slovace mai precizează că salariul lui Gasparovici este de 14 ori mai mare decât salariul mediu pe economie din ţara sa. Cu toate acestea, arată jurnaliştii, preşedintelui slovac nu îi place să se laude cu veniturile sale.

„Preşedintele câştigă cu o mie de euro pe lună mai puţin decât în 2010“, a declarat Marek Trubac, unul dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui. „Noi credem că este suficient pentru a arăta solidaritatea cu cetăţenii“ pe timp de criză, a adăugat el.

 Nu este prima dată când Traian Băsescu figurează în topul celor mai prost plătiţi preşedinţi.

În 2011, Antena 3 relata că şeful statului este preşedintele cu cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, la polul opus aflându-se, la acea dată, preşedintele Austriei, cu un venit de 22.500 de euro.

Potrivit declaraţiei de avere a preşedintelui, publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, venitul anual încasat de acesta este de 73.074 RON. Lunar, şeful statului primeşte un salariu de 6.895 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite