Traian Băsescu cere sacrificarea corupţilor pentru Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a oferit un răspuns prompt Guvernului, referitor la poziţia României privind aderarea la spaţiul Schengen. În conferinţa sa de la Palatul Cotroceni, şeful statului a pregătit, în premieră, o hartă, pentru a arăta unde s-ar muta frontiera Schengen după aderare.

„Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esenţial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de nord, de est şi de sud-vest şi din acest punct de vedere niciun sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificarea corupţilor noştri nu mi se pare prea mare“, a subliniat Băsescu. „Fie că sunt prin Parlament sau prin Guvern, corupţii sunt nesemnificativi în raport cu a muta frontiera politică a UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina.
E la fel de important ca şi intrarea în UE“, a insistat preşedintele.


„SALUT POZIŢIA PREMIERULUI“
Traian Băsescu a salutat poziţia Executivului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că România nu va cere un vot în Consiliul Justiţie Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie pentru a evita un veto al Germaniei. „Salut poziţia premierului cu privire la mandatul Guvernului în Consiliul JAI. Cred că este o revenire la normalitate. Poziţia pe care o exprim fără rezerve şi mă bucură flexibilizarea primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta este o prioritate numai din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere al procesului de integrare. Poate cel mai important aspect este cel politic“, a spus Băsescu.

ŞAPTE STATE AR FI VOTAT ÎMPOTRIVĂ
Însă şeful statului nu s-a sfiit să le traseze noi sarcini mebrilor Guvernului: să nu renunţe la aderare şi să ceară un nou termen pentru septembrie sau decembrie. „Poziţia corectă este să se ia notă şi să stabilim un nou termen în care să discutăm accesul la Schengen. Punctul meu de vedere este că trebuie să obţinem o altă dată: poate fi septembrie, poate fi decembrie. Dacă nu obţinem o altă dată în JAI trebuie să urcăm din nou în Consiliul European şi să introducem în concluzii cerinţa către JAI să rediscute problema României şi Bulgariei. Trebuie să cerem constatarea progreselor în privinţa statului de drept şi asumarea corecţiilor pe care ni le cere MCV“, a insistat Băsescu.

Nu e numai Germania împotriva intrării noastre în Schengen, sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivăTraian Băsescu, preşedintele României

Declaraţiile ministrului german de Interne, Hans-Peter Friedrich, nu au fost trecute cu vederea de şeful statului, care a prezentat, din nou, o poziţie contrară cu cea a Guvernului condus de Victor Ponta. „Îl cunosc pe ministrul german de Interne. Este un suporter al României, însă oricine ar fi citit raportul MCV ar fi făcut un pas înapoi. Eu am interviul integral, el a fost prelucrat de televiziuni în funcţie de interese. Problema României şi Bulgariei a fost definită cu un singur cuvânt: corupţie“, a spus, tranşant, Băsescu. Acesta a anunţat că „nu e numai Germania împotriva intrării noastre în Schengen, sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot“.

Referitor la relaţia României cu partenerii europeni, Traian Băsescu a militat pentru negociere, nu pentru o poziţie radicală. „Nu am văzut nicio problemă rezolvată în UE ţipând. Totul e o problemă de negociere. Nimeni nu aruncă cu buzduganul peste graniţe. Se mai întâplă cu Londra, dar şi ea pierde câte o jumătate de buzdugan“, a amintit Băsescu, făcând trimitere la negocierea bugetului UE pentru viitorii şapte ani.

Întrebat dacă are o contribuţie la eşecul României de a nu fi admisă în spaţiul Schengen până acum, Băsescu a spus, ferm: „Eu nici n-am ţinut miniştrii penali în Guvern, nici n-am făcut presiuni pe Justiţie, nici n-am dat lovituri pe CSM. Eu îmi asum că mi-am făcut datoria. Căutaţi responsabilii în altă parte“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite