Politică

articolul anterior articolul urmator

Traseismul, un virus mai periculos decât SARS-CoV-2 pentru clasa politică

10
27 Aug 2020 10:50:50
Paul Stan

Partidele care au înregimentat traseiştii cu scop de câştig electoral, în realitate au făcut doar o afacere proastă care le va aduce mari prejudicii. Vor fi percepute şi mai tare decât înainte ca partide populate de hoţi şi corupţi, ale cărui scopuri sunt total diferite de interesele alegătorilor. Pentru că mercenarii politici nu-şi vor schimba niciodată năravurile odată cu schimbarea culorii politice!

La fiecare apariţie publică, fie conferinţă de presă, fie declaraţii politice ori legate de situaţia pandemică din ţară, atât liderul PNL, şef al Executivului în acest timp, Ludovic Orban, cât şi preşedintele statului, Klaus Iohannis, provenit şi perceput ca un mentor al liberalilor, sunt bombardaţi inevitabil cu întrebări despre traseismul politic intensificat pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale. Întrebările vin firesc ca o consecinţă a faptului că înainte de a veni la guvernare, liderii liberali se băteau cu pumnul în piept că nu vor accepta în ruptul capului primirea în partid a politicienilor traseişti de carieră şi că nu îşi vor păta ei culoarea galbenă, „imaculată”, cu personaje dubioase, provenite în special de la adversarii lor din PSD.

În realitate lucrurile stau cu totul altfel, iar declaraţiile populiste au fost doar praf în ochii alegătorilor. Hemoragiile de traseişti la nivel teritorial, acceptate şi încurajate tocmai de către cei care declarativ le detestau, au implicat şi implică sute de  membri de partid, care au schimbat rapid culoarea politică, în funcţie de cum bate vântul puteri sau alte interese şi avantaje. Iar traseismul a fost şi este reciproc, între principalele partide, PNL şi PSD, ambele înregimentând mercenari şi căpuşe fiecare de la celălalt. Cu arme şi bagaje! În special primari, care au schimbat culoarea, trecând cu găştile, şleahta, oamenii din anturaj, cu interese şi obiective proprii în tabăra cealaltă!

Cum era de aşteptat, armatele de mercenari au ales umbrela PNL, cu percepţia că acesta va fi viitorul partid la putere, la guvernare după alegeri, inclusiv alegerile parlamentare şi va împărţi caşcavalul către membri săi. La rândul său, marele partid liberal care numai liberal nu mai este în ideologie, ci doar ca nume, şi-a făcut socoteala electorală că racolând în rândurile sale pesediştii din fruntea multor oraşe, comune şi judeţe, vor aduce în acelaşi timp electoratul şi voturile acestora de partea sa. Un calcul pur electoral, dar care s-ar putea dovedi extrem de nociv, toxic şi periculos pentru PNL, iar socoteala din târg să nu iasă la fel ca la urne!

Dimpotrivă, racolarea armatelor de mercenari şi căpuşe politice de la PSD le va aduce mari prejudicii liberalilor. Şi în loc să câştige încrederea electoratului roşu va pierde şi bruma de credibilitate în aceste zone. În primul rând, este extrem de greu să schimbi opţiunile şi convingerile alegătorilor tradiţionali ai social democraţilor, iar mentalitatea acestora şi mai greu. Cine nu a auzit replicile alegătorilor tradiţionali: „Toţi sunt la fel! Nişte hoţi, nu au făcut nimic pentru oameni! Tot cu ai noştri votăm, mai fură ei, dar ne mai pică şi nouă ceva!” În consecinţă, s-ar putea ca alegătorii să voteze tot cu partidul preferat şi nu cu primarul, politicianul care şi-a schimbat culoarea politică de dragul caşcavalului!

Pe de altă parte, importul en-gross de traseişti se face cu tot cu oile negre ale acestora: incompetenţi, căpuşe, penali, hoţi şi infractori şi alte specimene de acest fel care populează anturajul oricărui politician, membru de partid, cu funcţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală sau în alte instituţii.

În plus, în loc să-şi întărească partidele proprii, marii lideri politici mai mult şi le distrug prin racolarea membrilor altor partide, care vin cu anumite condiţii, cerinţe, dorinţe şi le iau şi faţa celor care îşi aşteptau cu nerăbdare rândul să urce în ierarhie sau în diverse funcţii. Acum, este evidentă frustrarea membrilor PNL care îşi doreau locuri eligibile pe listele electorale, dar care le-au fost date pur şi simplu traseiştilor de la PSD, principalii adversari politici de până acum. Iar frustrările, nemulţumirile celor săriţi din schemă şubrezesc şandramaua politică în loc să o întărească.

Astfel, partidul care a înregimentat traseiştii cu singurul scop de câştig electoral, în realitate a făcut doar o afacere proastă care-i aduce mari prejudicii. Va fi perceput şi mai tare decât înainte ca un partid incompetent, populat de hoţi şi corupţi, ale cărui scopuri sunt total diferite de interesele alegătorilor. Pentru că mercenarii politici nu-şi vor schimba niciodată năravurile odată cu schimbarea culorii politice, iar de ideologie politică nici că poate fi vorba. Ce-i aia ideologie politică, liberală, social-democrată cu adevărat, stânga, dreapta, habar nu au şi nici nu-i interesează! Puterea şi caşcavalul sunt singurele ideologii ale traseiştilor politici.

Sigur, lucrurile se întâmplă la fel în toate partidele politice deschise la traseişti. De aici şi iritarea, nervozitatea liderilor politici vizibile atunci când sunt chestionaţi să dea explicaţii despre racolarea mercenarilor politici, mai ales după ce au minţit public că nu vor apela şi accepta la astfel de practici!

În condiţiile în care traseismul nu doar că înfloreşte, ci este şi încurajat, este foarte greu să avem pe viitor o clasă politică reformată, primenită, în care accesul la putere să le fie interzis categoric incompetenţilor, hoţilor, corupţilor, penalilor! Este clar, dacă electoratul votează traseiştii atunci va avea parte de tot ceea ce reprezintă aceştia şi se va perpetua aducerea la putere a unor politicieni, personaje corupte!

Există şi traseişti, dalmaţieni politici cu schelete în dulap, care nu şi-au mai găsit loc prin alte formaţiuni şi atunci şi-au înfiinţat partide proprii din partea cărora candidează la alegeri şi speră să ajungă din nou la caşcaval!

Este clar ca lumina zilei, traseismul nu este o soluţie pozitivă pentru partidele politice dornice să ajungă sau să se menţină la putere! Dimpotrivă, traseismul politic este extrem de toxic şi duce doar la distrugerea partidelor şi la pierderea credibilităţii electoratului!

În ultimii 30 de ani, câţi dintre traseiştii politici s-au dovedit a fi politicieni competenţi să conducă această ţară, câţi au fost incoruptibili şi au pus interesele poporului înaintea intereselor proprii şi de grup.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Marck
27.08.2020, 11:08:20

Dacă traseismul ar fi singura boală de care suferă menajeria politică ar mai fi cum ar mai fi. I-am înjura copios și am vedea de ce sunt în stare cameleonii vopsiți în toate culorile politice posibile. Dar ce te faci dacă pe lângă traseism jivinele suferă și de incompetență, lăcomie și coruptită cronică? Eu cred că cel mai periculos fenomen care se manifestă în viața publică este lipsa de caractere. Personajele care țin prim-planul politi, social sau monden sunt de regulă ființe din plastilină care pentru parvenire sunt în stare de orice. Mizerabilă faună!

-5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.08.2020, 18:40:30

(Motto: ”Coada asta de topor, plantata fraudulos la Cotroceni cu sprijinul Noii Securitati, un traseist pe care mafia PSD si Dan Voiculescu voiau sa-l faca in 2009 premierul lor marioneta de la GRIVCO, milogul politic submediocru care-i cersea lui Victor Ponta un post de vicepremier si ministru la Interne, escrocul imobiliar facut la apelul bocancilor neosecuritilor scapat de puscarie si membru al gruparii infractionale PNL, nu a fost nici macar o secunda ca presedintele romanilor dupa ce a fost plantat la Cotroceni, ci agent electoral al mafiei liberalo-juridico-neosecuritice, marioneta a birocratilor corupti din staful de la Bruxelles si a gruparilor politico-financiare globalist-liberal-progresiste anti-romanesti si anti-nationale, al caror ”braț politic” in Roamânia e gruparea eminamente infractionala (asa cum o demostreaza si ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei), care-si zice ”PNL”..!”-Vanatorul/d.c.) Iata o mostra de politicianism jigodist si ipocrizie tampa, cu care un traseist cu tupeu de escroc imobiliar cu 17 dosare penale crede ca-i poate prosti pe romanii inteligenti, asa cum propaganda neosecuristica i-a prostit pe limbăii mafiei a carei mazetă este de i-a babuinizat de tot... Conferinta de presa, 16 august, 2020... Jurnalist: ”Am văzut astăzi aprecierile Ambasadorului SUA pentru dumneavoastră, pentru eforturile de a curăța România de ultimii baroni roșii și de moștenirea lor coruptă. Totuși, în ultimele zile, am văzut zeci de primari – mai exact, 96, evaluarea PSD – racolați de Partidul Național Liberal, la fel, mai mulți parlamentari care au fost luați de la PSD în Partidul Național Liberal. Dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări? Klaus Iohannis: ”Puteți să repetați ultima parte din întrebare, vă rog?” Jurnalist: ”Au fost în ultima perioadă…” Klaus Iohannis: ”Nu, nu, aia cu giroscopul.” Jurnalist: ”Întrebarea era dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări de la PSD.” Klaus Iohannis: ”Da. Nu le-am girat, ba dimpotrivă, cum și dumneavoastră, și toți ceilalți știți foarte bine că și săptămîna trecută m-am exprimat clar, franc, împotriva traseismului politic. Deci, nu vă supărați, acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și probabil chiar greșit formulată. Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gînd să o fac și nici nu cred că cineva bănuiește că am făcut-o. Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari sau parlamentari sau consilieri care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce au făcut-o, fiindcă eu nu am nicio autoritate să îi spun unui politician ce să facă, el, personal. Dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Dar pe mine altă dată vă rog să mă întrebați într-o formulare corectă, care nu se constituie într-o supoziție total eronată.” La aceeasi conferinta de presa, un alt doilea jurnalist, intrebare despre aceleasi racolări care fac din PNL ”un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” (Adrian Popescu) Jurnalist: ”Aș vrea să vă întreb, în continuarea întrebării cu primarii racolați de PNL, dacă ați avut cumva o discuție cu Ludovic Orban, sau intenționați să aveți o discuție în acest sens, sau nu este un subiect între Președinte și premier. Klaus Iohannis: ”Tocmai am răspuns colegului dumneavoastră. Am răspuns și săptămîna trecută la această întrebare și sunt dispus să răspund în fiecare săptămînă, însă răspunsul va fi mereu același. Eu sunt împotriva traseismului politic, însă eu, Președintele, nu sunt în niciun partid. Așa scrie în Constituție și, în consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic, să îi spun să facă, sau să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta. Dar public am tot dreptul și cred că românii se și așteaptă să îmi spun opinia, și atunci repet: Eu, Klaus Iohannis, Președintele României, sunt împotriva traseismului politic, adică sunt împotriva ca un politician să treacă, din motive electoraliste, dintr-un partid în altul. Atenție, din motive electoraliste! Se poate întîmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta mie mi se pare că este o situație rarisimă.” O noua conferinta de presa, 26 august 2020, o noua mostra de politicianism jigodist si ipocrizie tampa din partea acelusiasi traseist cu tupeu de escroc imobiliar cu 17 dosare penale, care continua sa creadă ca-i poate prosti pe romani inteligenti, asa cum propaganda neosecuristica i-a prostit pe limbăii mafiei a carei mazetă este de i-a babuinizat de tot... Jurnalist: ”Ați condamnat, în două rânduri, în conferințe de presă, traseismul politic, în ceea ce-i privește pe primari. Astăzi, colegii de la G4Media au dezvăluit un alt tip de racolare politică și anume un fost membru ALDE, fost membru în guvernarea PSD ALDE, criticat îndelung de liberali în moțiuni simple și chiar într-o interpelare a ministrului economiei, acum este cooptat în guvernul liberal, prin semnătura lui Ludovic Orban, în funcția de secretar general adjunct, chiar al Ministerului Economiei, adică în subordinea celui care îl critica în 2019. De ce susțineți un guvern care face în continuare astfel de racolări?” Klaus Iohannis: ”Da, asta cu susținerea cred că putem să o punem în paranteză. Guvernul își face numirile așa cum consideră. Nu cunosc persoana despre care vorbiți și în consecință, nu pot să comentez nimic în această chestiune. Dar că veni vorba de traseism, daţi-mi voie să fac și eu remarcă! În ultima vreme, majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar dați-mi voie să vă amintesc că „patentul” pentru traseism este la PSD. PSD care în 2014, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, a legiferat, prin ordonanță de urgență, traseismul politic , deci originea traseismului cvasilegalizat se găsește în abordarea pesedistă. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul. nu mi-am schimbat opinia, sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuți pentru a opri traseismul prin lege. Nu s-a reușit, din motive legate de opiniile Curții Constituționale, dar în continuare cred că traseismul este o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine! Or, terminatul cred că ține de alegător. Mulțumesc.” Q.E.D..!

-3 (5 voturi)
Stanila Ion
27.08.2020, 11:12:18

Ca mai toti si individul asta se preface ca nu vede ca mai toti cei botezati "traseisti" se intorc acolo de unde au plecat fortati de PSD prin taierea banilor de la buget...

-1 (1 vot)
The Fog
27.08.2020, 11:18:01

Disidenta este, pana la un punct, acceptabila. Cine apreciaza ca partdul in care se afla a luat o directie gresita, si nu reuseste sa schimbe opinia liderilor sau majoritatii partidului referitor la asta (ce vise frumoase din democratiile reale pot sa am!) a mai de admirat daca demisioneaza din partid si functii si daca infiinteaza alta formatiune, cu o directie real mai sanatoasa. Ce se intampla insa in continuare si "la firul ierbii" de multe ori miroase urat, de la aliante electorale cu parfum de santaj pana la traseism pe fata cand noua directie o fi ea nobila, dar din lipsa de mediatizare nu aduce voturi si functii. La ultima fraza... n-am vazut DELOC politicieni capabili, altruisti, preocupati de bunastarea publica a tuturor, nu doar de bunastarea de partid si de urmatorul mandat. De ce sa-i cautam tocmai la traseisti? Pentru ca se pricep sa abandoneze barci care se scufunda? Asta stiu si sobolanii, si nu stiu sa fie animale frecventabile.

-2 (2 voturi)
Eugen Balas
27.08.2020, 12:33:52

Indiferent de declarațiile populiste împotriva traseiștilor sau de declarațiile împotriva PSD ( de fapt acești primari au fost întotdeaunacu trup și suflet alături de PNL și au fost forțați de PSD să li se alăture ) adevărul că PDL-ul se face din nou de râs: - PDL-ul își dorește acești primari pentru că au fost cu adevărat buni și asta înseamnă că PSD-ul a avut și probabil mai are oameni capabili în teritoriu și discursul anti PSD este o minciună; - De fapt PDL-ul nu dă doi bani pe traseiști și dorește numai dezmembrarea PSD și asta înseamnă că pe lângă traseiștii care nu au altă onoare decât banul și puterea, partidul de la guvernare își bate joc și de cetățenii cărora le prezintă niște mercenari fără principii drept oameni responsabili și care ar merita să fie votați ceea ce este o altă minciună;

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările