Politică

articolul anterior articolul urmator

Trecerea de la structuri teritoriale judeţene la structuri regionale,  calea rapidă de reducere a cheltuielilor bugetare

17
15 Jan 2020 08:21:31
Ştefan Vlaston

Astăzi este termenul limită până la care miniştrii  trebiue să prezinte premierului Orban proiectele de HG privind reorganizarea şi funcţionarea ministerelor. Pe 30 decembrie, anul trecut, aceleaşi proiecte de HG au fost refuzate de premier, pentru că nu cuprindeau reducerile de personal cerute.

Reducerea drastică a cheltuielilor cu birocraţia statului este singura cale pentru a obţine banii de pensii şi salarii, pentru investiţii în infrastructură.

De la structuri teritoriale  judeţene, la structuri regionale

Conform informaţiilor furnizate de G4 Media, trei ministere sunt deja pregătite pentru trecerea la structuri teritoriale regionale, care să le înlocuiască pe cele judeţene. Este vorba de Ministerul de Interne, Ministerul Muncii şi Ministerul Fondurilor Europene. Nu este o încălcare a  Constituţiei, care prevede împărţirea teritoriului ţării pe judeţe. Ministerele pot decide cum e mai eficientă funcţionarea lor, judeţele rămân, cu Consilii Judeţene şi toate celelalte atribuţii. Deja există precedente. ANAF şi SRI s-au reorganizat teritorial pe regiuni din 2013, respectiv 2019. Şi Poliţia de Frontieră este structurată pe regiuni.  Diferenţa  între 42 de judeţe şi 8 regiuni înseamnă o reducere drastică a numărului de Agenţii, Inspectorate, Inspecţii, Direcţii şi alte structuri teritoriale.

La Ministerul Muncii ar fi vizate de această trecere la structuri regionale: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

La Ministerul de Interne se discută despre reorganizarea Jandarmeriei pe structuri regionale, iar la Ministerul Fondurilor Europene de gestionarea fondurilor europene din Programul Operaţional Regional (POR) pe structure regionale.

Iată trei miniştrii, de la Muncă, Interne, Fonduri Europene care au înţeles urgenţa şi importanţa acestui demers. Rămâne să vedem şi la celelalte ministere ce ce întâmplă.

De exemplu, la Ministerul Agriculturii nu văd necesitatea unor Direcţii Agricole Judeţene, în contextul în care toată agricultura este privată, şi există multe alte instituţii, APIA, ADS, care se ocupă de problemele legate de subvenţii, gestionarea terenurilor statului, etc. Ce să facă aceste Directii, sa-i sfătuiască pe agricultori ce să cultive?  Bănuiesc că premierul Orban va cere tuturor miniştrilor să procedeze la fel cu cei trei miniştri menţionaţi. Este un test al capacităţii premierului Orban de a se face ascultat de miniştrii săi.

Şi în ministere şi instituţii centrale este loc de reducere a personalului

După apariţia HG-urilor de reorganizare şi funcţionare a ministerelor vom face comparaţie între numărul de personal aprobat şi cel existent în prezent. Nu de alta, dar nu se face să spui că n-ai bani de alocaţiile copiilor, în schimb să plăteşti mii de funcţionari care taie frunze la câini prin ministere.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei şi Cercetării figurează 800 de posturi, mai mult decât numărul de personal existent acum în  cele două ministere, Educaţiei şi Cercetării, care s-au unificat. Ministerul Educaţiei a funcţionat şi cu 250 de funcţionari, acum are 16 Direcţii Generale care nu se ştie ce atribuţii au, dacă învăţământul românesc este ultimul din Europa la testele PISA, are 44% analfabeţi funcţionali şi 47% nu ştiu cele patru operaţii aritmetice. Existenţa mecanismelor de urmărire a eficienţei cheltuirii fondurilor alocate este mai importantă decât oricând, altfel banii dispar ca apa în nisip, fără să lase urme.

Până şi ministrul Teodorovici spunea că 20% din birocraţia statului taie frunze la câini. Nu are obiectul muncii. Şi-a înghiţit însă afirmaţia, când a fost luat în vizor de conducerea PSD. În 2004, România avea 850.000 de  bugetari, şi funcţiona, bine mersi. Acum are 1,2 milioane, deşi aplicaţiile informatice au explodat pur şi simplu, iar statele dezvoltate se bazează pe digitalizare pentru a funcţiona eficient şi simplu. Folosind digitalizarea, România ar putea funcţiona cu 650.000 de bugetari fără probleme deosebite.

Comparaţia cu alte ţări, care au un procent  de bugetari, din numarul total de angajati, mai mare comparativ cu România, cade când ne raportăm la PIB/locuitor. Ei îsi permit, noi nu.

Aici este testul principal al guvernării Iohannis-Orban. Sunt capabili să reducă costurile imense de funcţionare a statului român, sau nu sunt. Pentru că doar prin reducerea birocraţiei pot face rost de bani pentru investiţii, pentru infrastructură, pensii şi salarii, şi nu mai îndatorează generaţiile viitoare ca să huzurim noi în sistemul bugetar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Alex Radulescu
15.01.2020, 09:18:55

Stefan Vlaston - domnule Vlaston, sunteti un om ''citit'' ,destept, pe care il apreciez foarte mult in mediul online. V-as ruga sa nu faceti un cliseu, si acum in toate articolele dvs, sa aduceti in tema doar un singur lucru :''reducerea cheltuielilor / bugetarilor''. Eu vin si va intreb altceva : dvs chiar credeti ca in an electoral, cineva isi permite sa dea afara, sau sa taie vreun privilegiu de undeva / cineva ? Gresit! De aia Sica Mandolina se tot fofileaza, tot prezinta, tot face , drege, culege, dar in fapt, el stie ca orice taiere / concediere , in anul asta, va fi sinucidere politica!

-3 (5 voturi)
Ştefan Vlaston
15.01.2020, 09:29:29

De asta si scriu. Alta sansa nu are pentru a gasi bani de pensii si salarii

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.01.2020, 11:29:18

”Pentru că doar prin reducerea birocraţiei pot face rost de bani pentru investiţii, pentru infrastructură, pensii şi salarii, şi nu mai îndatorează generaţiile viitoare ca să huzurim noi în sistemul bugetar.”, ”Alta sansa nu are pentru a gasi bani de pensii si salarii” Manipulare prin fals si omisiune, d-le Vlaston..! Nu doar prin ”doar prin reducerea birocraţiei pot face rost de bani pentru investiţii, pentru infrastructură, pensii şi salarii”..blea..blea..blea..! Mai sunt inca o gramada de chestii prin care statul roman poate face rost de bani..! De exemplu, prin reducerea..hotiei (sifonare a banului public, sifoanere a fondurilor europene, licitatii trucate sau cu dedicatii pentru clientela de partid, vanzari de active si consesionari in care comisioanele sunt mai mari decat ceea ce incaseaza statul, etc) , accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare si infrastructura, reducerea evaziunii fiscale, recuperarea de catre stat a prejudiiciilor produse prin ”neglijentă” administrative sau fapte penale de catre persoane fizice sau juridice, etc, etc..! Asta asa, in mare..! Deci, propaganda si manipulare, ok, dar haideti sa le facem un pic mai documentati..! P.S. Vedeti ca Iohannis nici acum nu a platit statului prejudiciul produs prin intrarea ilegala in posesia a doua case si inchirierea lor, si nici la fisc nu si-a platit datoria de 300 000 de euro..! Cate pensii medii se pot plati din 300 000 de euro..?

-7 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.01.2020, 11:40:50

Ipocrizie cat cuprinde la propagandististii mafiei liberal-iohannist-securitica..! Varsa lacrimi de crocodil de mila ca bietului guvern Iohannis-Orban nu prea-i ajung banii de pensii, iar pe fuhrehul suprem al mafiei respective il doare taman la basca de fisc, drept pentru nu-si platesteste datoria de 300 000 euroi, bani din care ar putea fi platite usor cateva sute de pensii..! Asta e Romania: o tara codusa de mafioti slugarti de propagandisti care debordeaza de ipocrizie..!

-9 (9 voturi)
Scorilo
15.01.2020, 10:51:01

A propos de titlu...Sau pretext (ocazie) de reorganizare si introducerea,in noile organigrame ! PNL-istii au cam facut foamea in ultimul timp. Presiunea este mare,cerintele sunt multe,lumea (pnl-ista) este flamanda …

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările