Trei judecători CCR consideră că referendumul trebuia validat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii CCR Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader consideră că referendumul trebuia validat pentru că cele peste 18 milioane de persoane înscrise în listele electorale permanente nu reflectă structura electoratului actual.

Cei trei magistraţi şi-au argumentat dezacordul prin faptul că decizia a fost luată în baza "eratei" la adoptarea căreia ei nu au fost consultaţi, se arată în opinia separată la hotărârea Curţii Constituţionale din 21 august, dată publicităţii luni.

În document, judecătorii evidenţiază faptul că, pe de o parte, Curtea Constituţională a statuat în sensul că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe listele electorale suplimentare. „Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară, astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente“, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, erata face referire la listele electorale cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, aşadar indiferent de domiciliu.

Cei trei judecători subliniază că cetăţenii români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate nu pot fi incluşi în listele electorale permanente, însă îşi pot exercita dreptul de vot fiind cuprinşi în listele electorale suplimentare.

„Includerea în listele electorale permanente a celor 1.101.809 cetăţeni români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate, la care se adaugă o parte dintre ceilalţi 1.468.369 cetăţeni aflaţi în aceeaşi situaţie, dintre care unii sunt minori, este de natură să afecteze rezultatul referendumului. Considerăm că listele electorale permanente nu pot cuprinde nici pe cei 512.379 cetăţeni români cu drept de vot ale căror acte de identitate au expirat, fără a fi reînnoite până în ziua votului.

Menţinerea acestei categorii de persoane pe listele electorale permanente este de natură să consacre o nouă categorie, a celor care nu îşi pot exercita dreptul de vot, persoane care în mod obiectiv vor fi absente. În ipoteza în care dreptul de vot este exercitat pe baza unei cărţi de identitate provizorie, respectivele persoane sunt trecute şi pe liste electorale suplimentare. Faţă de cele expuse, cifra de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, cifră luată în considerare la adoptarea hotărârii, nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral actual“, explică judecătorii CCR în documentul citat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite