Politică

articolul anterior articolul urmator

Trei lucruri pe care USR trebuie să le facă până la alegeri

18
27 Oct 2016 15:34:38
Mihnea Dumitru
Natura moartă
Natura moartă

Dacă susţinerea lui Cioloş ascunde colaborarea tocmai cu Establishmentul împotriva căruia USR-iştii candidează, asumarea publică a colaborării dintre USR şi PNL ar trebui să fie un stindard de mândrie.

Am rămas surprins, în seara alegerilor locale, să-l văd pe Nicuşor Dan anunţând că Uniunea Salvaţi Bucureştiul va trece la faza naţională. Anunţul era pragmatic, activ, băsist: trăda inteligenţă politică şi strategie. Era în contrast puternic faţă de mediocritatea de care liderul USB dăduse dovadă în dezbaterile televizate. Ţin minte cum râdeam de Dan şi de Predoiu, amândoi cuminţi, atenţi la desenele doamnei Firea din timpul dezbaterii de la B1TV. Camera îi arăta ca doi elevi truditori, flancând ce era mai nou şi mai blond la PSD, atenţi la indicaţiile doamnei profesoare. 
 
Pregătirile ulterioare au întărit ideea unui plan strategic, în linia politicii româneşti, cu rezultatele de la locale drept o simpla rampă de lansare: strângerea semnăturilor pentru parlamentare, ceva activitate în consiliile Bucureştilor, reclamă activă pe Facebook. Practic, toate semnele trădau faptul că USB se face mare, că se transformă din frustrarea unui geniu procesoman într-un partid politic. Dar aici mi se pare că au apărut şi problemele de imagine, lucrurile pe care susţinătorii USR încă le ignoră ca fiind normale unui partid în creştere. Nefiind votant sau susţinător USB, îmi permit să le observ în treacăt, aici.  
 
Am zâmbit înţelegător amicilor care îmi explicau că Establishmentul politic actual este rău şi că USB/R va schimba acest lucru. Idealismul nu trebuie stârpit, mai ales dacă forţează implicare proaspătă în politică. Trebuie susţinut! Da, USR se face de râs, cu evenimente de tipul pierderii însemnului electoral, cu susţinerea grăbită a lui Dacian Cioloş, cu flirturile pe faţă cu PNL şi cu tot felul de clovni aparent valoroşi puşi pe liste. Până şi probabila candidatură a lui Nicuşor Dan pe listele de partid era un afront adus bunului simţ, mai ales pentru bucureştenii care-l votaseră. Omul juca politic şi, cel mai important, juca româneşte. Consilieri mai bunicei sau pur şi simplu adaptarea sa la mediul şi suflarea toxică din politica românească îi dezvoltase în sfârşit capacitatea de a-şi ignora propriul bun simţ. Putea acum să ia foiţa pe care Firea desena scheme RADET în timpul campaniei electorale şi să o rupă în bucăţele, sub privirea tristă a domnului Predoiu.
Inerţia şi naivitatea celor tineri îl vor trece pragul parlamentarelor fără probleme, pentru că trupa Maroon 5 nu mai vine o vreme în România, dar în doi, trei ani de zile, Nicuşor Dan va fi membru PNL cu acte.
Dacă vă mai aduceţi aminte de Noua Republică, Forţa Civică, chiar şi de M10, toate au fost minate de cultul personalităţii, de nişte lideri care s-au considerat locomotivă, numai să ajungă, frustraţi, politicieni de fotoliu personal sau, mai rău, directori SIE. Sistemul politic românesc, pe lângă faptul că este gândit numai pentru PSD, aduce o concluzie simplă, de maturitate, în mintea oamenilor. Sunt două tipuri de români: cei care caută puterea şi cei care caută emigrarea. Restul sunt votanţi PSD. Prin mişcările politice recente, domnul Dan arată că înţelege realitatea aceasta, dar riscă să piardă, pe termen mediu, un electorat abia trezit la politică şi care aşteaptă ridicarea vizelor de Canada. Inerţia şi naivitatea celor tineri îl vor trece pragul parlamentarelor fără probleme, pentru că trupa Maroon 5 nu mai vine o vreme în România, dar în doi, trei ani de zile, Nicuşor Dan va fi membru PNL cu acte. Poate nu se va numi PNL, ci USR, dar va fi acelaşi lucru.
 
Sunt trei lucruri pe care le-aş sugera USR-ului, în formula actuală:
 
1. USR trebuie să facă legătura între politicile locale şi cele naţionale. Rezultatele de la alegerile locale nu trebuie ignorate, chiar dacă domnul Dan sau personaje precum Clotilde Armand ajung în Parlament. Dacă USR face o altfel de politică, atunci poate că trebuie să arate acest lucru în comunicarea cu electoratul. Nimeni până acum, nici măcar PSD-ul, nu a venit cu deputaţi şi consilieri locali în spate, să spună că are o strategie coerentă, integrată la nivel local şi naţional, pentru ţară. Au fost capitole diferite, reguli diferite. USR poate schimba asta, aducând astfel aminte celor pe care până la urmă i-a ţăpit grosolan la locale cu votul lor că nu sunt uitaţi. 
 
2. Nicuşor Dan trebuie să fie facilitator (enabler), nu lider. Pe Iisus îl bagi la înaintare când e nevoie de miracole, altfel Ptolemeu Micluţ, fratele lui Sf. Petru, e adecvat pentru business-ul de zi cu zi. USR trebuie să construiască un lidership viabil, din feţe obişnuite cu mass-media. Nicuşor Dan nu este persoana care să ducă, personal, toată comunicarea partidului. Nu este un comunicator, este un organizator, poate un strateg. Zvonurile răutăcioase legate de neînţelegerile de la vârful USR, ca şi cercul de apostoli orbi din jurul său nu-şi au locul într-un partid politic modern, ci într-o sectă.
 
3. Ideea de primul venit, primul servit cu funcţii, senioritatea într-un partid politic „mare” duce la frustrări mai mari decât plasarea unor nume de academicieni doctori ingineri cap de listă, oameni care n-au strâns nicio semnătură pentru partid. Gândirea, per total, este greşită. Dacă se previzionează o majoritate cu PNL (măcar o opoziţie unită, la cum arată sondajele), un partid profund afectat de scandal şi cu leadership mai mult sau mai puţin expirat, nu candidaţii tăi sunt problema. PNL oferă la aceste alegeri o parte din logistica sa USR-ului nu din motiv de supravieţuire, ci dintr-o gândire strategică extrem de bună, că odată ce trec alegerile, jocul politic revine pe terenul lor. Nu există motiv pentru care USR-ul să negocieze în genunchi, nici pe la colţuri.
Public vorbind, USR poate reforma clasa politică, intrând nu doar în Parlament, ci şi acţionând ca „o contragreutate morală” la penalii liberali.
Dacă susţinerea lui Cioloş ascunde colaborarea tocmai cu Establishmentul împotriva căruia USR-iştii candidează, asumarea publică a colaborării dintre USR şi PNL ar trebui să fie un stindard de mândrie. E mai ieftin, financiar şi politic vorbind, să preiei un partid din interior, decât să faci unul nou. Public vorbind, USR poate reforma clasa politică, intrând nu doar în Parlament, ci şi acţionând ca „o contragreutate morală” la penalii liberali. Dacă PSD îşi poate trimite săracii şi indezirabilii în PRU, personal nu văd de ce USR şi-ar asuma PNL-ul într-un mod similar. Ar câştiga mai mult, pe termen lung, din structurile şi organizarea locală a PNL, dacă se vrea partid naţional. 
 
Dacă USR rămâne partidul oamenilor urbani, tineri, activi, frumoşi, care nu se murdăresc cu politica românească veche şi au neprihănirea asigurată de ideologiile de la vârf, atunci să le spună cineva asta şi ideologilor, pentru că deocamdată ori o ard creativ în flirturi inutile cu PNL şi Cioloş, ori au bătut palma şi nu ştiu cum s-o zică la cei mici. Votanţii ar cam trebui să ştie asta şi să înţeleagă că asta e realitatea politicii româneşti, cel puţin până-şi cumpără biletul de plecare din România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Mos Ion Roata
27.10.2016, 15:53:11

Sustinand pe Ciolos-USR-PDL - vopsit in PNL, recte pe Iohannis, votantii sustin, printre altele: cresterea imediata a taxelor, redefinirea familiei traditionale prin impunerea traditionalului LGBT (via senatorul Jesuis Vlad, fost ministru inutil al Culturii si prin tergiversarea si cu complicitatea CCR), primirea masiva a refugiatilor sirieni (potrivit statisticii Eurostat, anul trecut Romania, condusa de Iohannis si guvernul meu Ciolos a acordat 11.289 de noi permise de rezidenta, in majoritate posibililor jihadisti - refugiati sirieni) si alte asemenea bucurii. In acest context, este foarte bine ce propune autorul articolului: asumarea publica a unei fuziuni intre PNL si USR, sa nu mai ameteasca electoratul. Sa stim si noi ca sursa raului e unica. Dar diavolului ii place sa aiba multe fetze!!!

-2 (8 voturi)
Ionel Marcu
27.10.2016, 17:28:01

Comentariu considerat abuziv.

Mos Ion Roata
27.10.2016, 17:39:51

Ionel Marcu: N-am votat in viata mea PSD, dvs sunteti insa vinovat de a fi votat fesenisti securisti mafioti, vopsiti in asa-zise partide de dreapta (de fapt securisti oportunisti fara o doctrina anume), gen partidul piratului, divizat azi in mai multi sateliti! Da, m-am autoplagiat, banuiesc ca e o chestie nevinovata, la fel ca idolul vostru - baschetbalista pui de securist cu dosul proeminent, umflat anterior de pirat!

-3 (7 voturi)
Ionel Marcu
27.10.2016, 17:56:58

Da, Ion Roată, are fundul cam mare dar cu capul tare bună treabă a făcut! Și dacă zici că nu ești votant PSD, liderul corupției, partid în care Codruța și ai ei au făcut peste 100 de victime numai în parlament și detești securiștii (foștii, cozile de topor ceaușiste) ca și mine, nu înțeleg de ce ești contra justiției, fie ea făcută de fiica unui fost judecător ceaușist.

+2 (8 voturi)
Ionel Marcu
27.10.2016, 17:45:36

Mihnea D-tru, zici că mai ales tinerii sunt fanii USR dar tu pari a fi tânăr dar ești anti-USR iar eu am fost cam demult tânăr și sunt fan USR (și sper să nu-mi interzică PSD-ul tău să-l votez), vezi cum îți aduci singur contraargumente! Nu știu cum vezi tu la Nicușor Dan probleme cu bunul simț, eu nu văd așa ceva deși știu cum arată, am văzut asta la toate partidele. Însă diferența o face mai ales imensa corupție de care au dat dovadă toate partidele, în frunte cu PSD, cu sute de penali printre ei, ba în cazul PSD putem chiar spune cu câțiva posibili cinstiți printre sutele de penali. Ăsta-i principalul motiv pentru care românii tineri sau vârstnici, sătui de corupția instituționalizată și care au auzit de USR vor să voteze USR.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (18)