SONDAJ Topul statelor simpatizate de români. Câţi români se tem de criza ucraineană şi ce măsuri de protecţie ar adopta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

TEMERI Potrivit sondajului efectuat de INSCOP Research, 64,4% din respondenţi consideră că, pentru România, conflictul dintre ţara vecină şi Rusia este periculos.

Românii manifestă o îngrijorare evidentă faţă de prelungirea confruntărilor din Ucraina şi consecinţele acestora. 64,4% din cei chestionaţi consideră că situaţia conflictuală din Ucraina este periculoasă pentru România, potrivit studiului realizat de INSCOP Research în perioada 5-10 februarie 2015, la comanda ziarului “Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.065 de persoane, considerat reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Mai mulţi bani pentru Armată

Proximitatea geografică a acestui conflict, precum şi mediatizarea tot puternică a scenelor dure de război sunt factori care contribuie puternic la îngrijorările românilor. Doar 17,9% din respondenţi consideră că acest conflict nu este periculos pentru România, în timp ce alţi 17,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 

Decizia politică asumată de preşedintele Klaus Iohannis şi susţinută de toate partidele politice cu privire la creşterea alocărilor bugetare pentru armată este receptată favorabil de populaţie în contextul îngrijorărilor produse de situaţia din Ucraina. Astfel, 69,7% din români sunt de acord ca statul să aloce mai mulţi bani pentru Armată. 12,7% nu sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată, fiind de părere că situaţia tensionată din Ucraina nu ne afectează. 17,6% din cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 

Germania, cea mai îndrăgită dintre ţări

Indicatorul care măsoară sentimentele românilor faţă de alte ţări arată menţinerea unui nivel foarte ridicat de simpatie faţă de statele occidentale. 

Astfel, comparativ cu măsurătoarea realizată în urmă cu o jumătate de an, Germania se menţine pe locul întâi în topul ţărilor faţă de care românii declară sentimente mai degrabă pozitive (87,3% din respondenţi, faţă de 84,3%, în iulie 2014). Alegerile prezidenţiale câştigate de Klaus Iohannis au influenţat, probabil, tendinţa de creştere a simpatiei faţă de Germania. 

Pe locul al doilea se menţine Marea Britanie (84,7% din români manifestă sentimente pozitive), urmată de Spania (83,3% din respondenţi) şi Italia (82,1% din cei chestionaţi). Practic, poziţia primelor patru ţări rămâne neschimbată comparativ cu măsurătoarea din iulie 2014. 

Pe locul al cincilea urcă Statele Unite ale Americii (80,8% din români declară sentimente mai degrabă pozitive), urmate de Franţa (80,3%), care încheie topul ţărilor la care peste 80% din respondenţi se raportează în mod favorabil. 

Peste 70% din români nutresc sentimente mai degrabă pozitive faţă de Olanda (79,8%), Belgia (75,8%) şi Japonia (73,1%).

Rusia, agreată doar de un român din patru

Peste 60% din cei chestionaţi manifestă sentimente mai degrabă pozitive faţă de Grecia (67,8%) şi Republica Moldova (67,7%). Cum era de aşteptat, Republica Moldova rămâne ţara vecină faţă de care românii se simt mai apropiaţi.

Peste 50% din români au sentimente mai degrabă pozitive faţă de China (58,4%), Serbia (54,2%), Bulgaria (54,1%), Israel (53,1%) şi Turcia (52,3%). 

Prelungirea conflictului din Ucraina pare a avea consecinţe negative în ceea ce priveşte simpatia românilor atât faţă de ţara vecină (41% declară sentimente mai degrabă favorabile, faţă de 45,2% - în iulie 2014), dar mai ales faţă de Rusia (25,4% declară sentimente mai degrabă favorabile, faţă de 37% - în iulie 2014).  

În fine, faţă de Ungaria, 38,1% din români declară sentimente mai degrabă pozitive, într-o scădere foarte uşoară comparativ cu iulie 2014 (40,4%).

infografie ucraina
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite