Tricolorul Ungariei a fost adoptat ca simbol al comunităţii maghiare, se arată într-o decizie a Congresului UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Congresul UDMR a decis sâmbătă, cu unamitate de voturi, ca steagul naţional al Ungariei să devină simbolul naţional al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului secuiesc, imnul secuiesc şi imnul Ungariei, potrivit Mediafax.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat în cadrul Congresului UDMR, că membrii comunităţii maghiare pot folosi aceste simboluri oriunde trăiesc, „de la Tokyo până în Toronto”.

„Membrii naţiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din ţara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic şi cu comunitatea maghiară din România. Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare - tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a explicat Cseke Attila.

Acesta din urmă a mai adăugat că se aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să fie de acord cu utilizarea liberă a simbolurilor.


„Noi, reprezentanţii comunităţii maghiare din România, declarăm prin prezenta că cele enumerate le considerăm simbol naţional şi ne aşteptăm ca România, UE şi comunitatea internaţională să ne sprijine prin posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri”, a mai spus Cseke.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite