Triumviratul Băsescu-Ponta-Tăriceanu. Ce interese comune îi unesc pe foştii inamici aparent ireductibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În căutare de aliaţi, cei mai mari rivali politici ai ultimilor ani – Traian Băsescu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu – încep să se reevalueze reciproc. Fostul premier acceptă sfaturi de la fostul preşedinte, iar Tăriceanu a ţinut să-i scoată în evidenţă calităţile lui Băsescu. Specialiştii nu exclud o alianţă anti-Iohannis formată din PSD-ALDE-PMP.

Interesele politice pe termen lung şi adversarii de moment îi aduc pe fostul preşedinte Traian Băsescu, pe fostul premier Victor Ponta şi pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în situaţia de a-şi transmite mesaje de tatonare. Astfel, Traian Băsescu a lăsat deoparte apelativele de „pisicuţ“, „dottore“ sau „mitoman“, folosite ani la rândul la adresa lui Victor Ponta, căruia îi prevesteşte acum chiar un viitor politic, şi a trecut la unele mai blânde precum „naiv“. 

„Victor Ponta e un naiv în politica externă. Poziţia României ponderată este foarte bună. Avem o relaţie politică excepţională cu Turcia şi trebuie menţinută. Sunt convins că Erdogan va face paşi înapoi în perioada următoare. Excesele lui Ponta sunt cele ale naivităţii. I se pare că le ştie pe toate, dar nu ştie nimic din politica externă. Nu îl suspectez însă de alte legături. El are şanse să revină în politica mare după ce îşi va rezolva problemele cu Justiţia“, a arătat Traian Băsescu, într-o emisiune la România TV, televiziune al cărui patron este deputatul Sebastian Ghiţă, prieten bun cu Victor Ponta. România TV a fost şi televiziunea care l-a „tocat“ ani la rând pe Traian Băsescu.

Răspunsul lui Ponta este cel puţin la fel de neobişnuit ca şi mesajul lui Băsescu, având în vedere schimbul de replici acide dintre cei doi de-a lungul ultimilor ani. Fostul premier nu numai că îi dă dreptate lui Băsescu, dar spune că va încerca să se vindece de naivitate. „Când Băsescu spune că sunt naiv are, poate, ceva dreptate! Am încă multe de învăţat în viaţă (în special din greşelile mele)! Cu siguranţă perioadă după Noiembrie 2015, când văd cum se comportă faţă de mine oameni pe care i-am ajutat enorm şi pe care îi considerăm prieteni, o să mă vindece de «naivitate» pentru viitor!“, a arătat Ponta.

Cât timp Traian Băsescu a fost preşedinte, iar Victor Ponta premier, conflictul  între Palate a fost unul permanent. Relaţia dintre Băsescu şi Ponta a fost marcată de atacuri, acuzaţii şi jigniri reciproce, târând în mocirlă instituţiile pe care le reprezentau.

„Un tip redutabil în politică“

O nouă abordare în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu se observă şi la preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, care, în acelaşi studio România TV, a vorbit mai mult de calităţile pe care le are fostul preşedinte şi mai puţin de ce i-au despărţit în ultimii ani. „Băsescu are defectele lui, dar nu poţi să spui că este prost. E erodat, are experienţă, este foarte mobil intelectual, are multe calităţi pentru politică. El este un tip redutabil în politică, are priză, are încredere“, a arătat Tăriceanu.

Pentru a-i creiona un portret lui Băsescu, şeful Senatului a ţinut să spună un banc. „Un şofer mergea cu maşina şi, la un moment dat, îi cade o roată de la maşină. Se opreşte şi nu ştia ce să facă, nu mai avea cum să pună roata la loc. Alături era o clădire înaltă şi de la geam un tip îi spune «Alo, du-te la celelalte roţi, ia câte o piuliţă de la fiecare, pui la asta şi pleci mai departe». El se apucă de treabă şi la sfârşit se uită la clădire şi vede scris acolo «Spitalul de nebuni» şi spune: «Domnule, îţi mulţumesc pentru soluţia pe care mi-ai dat-o, dar de ce te ţin ăştia aici?» Şi el spune: «Domnule, ăştia mă ţin de nebun, nu de prost!»“, a mai arătat Tăriceanu.

În cartea „Cronică de Cotroceni“, fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, a tratat separat relaţia dintre Traian Băsescu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, autorii alianţei D.A. dintre PNL şi PDL, din 2004. Săftoiu a povestit că cel care a rupt colaborarea a fost Traian Băsescu, deranjat că Tăriceanu nu îl lăsa să se implice în actul guvernării. „Nu aş fi putut să vă spun atunci de ce Tăriceanu dintr-o dată nu mai era agreat de Băsescu, aş fi spus că relaţia lui Tăriceanu cu Dinu Patriciu, care evident îl deranja extrem de mult pe Traian Băsescu. Ulterior, după ce s-a întâmplat în 2009 şi după ce am văzut ce tip de premier şi-a dorit Traian Băsescu, adică Emil Boc, cineva care să îi recunoască lui – Traian Băsescu - şi puterea executivă, de fapt Tăriceanu, împreună cu PNL, nu îi recunoaşteau această supremaţie executivă. În 2005, Traian Băsescu îşi dorea să aibă un prim-ministru aşa cum şi-l dorea şi cum l-a avut după 2009“, a arătat Săftoiu.

„Şansele să se afle împreună sunt foarte mari“

Pe lângă discursul anti-Justiţie, Ponta, Băsescu şi Tăriceanu mai au în comun adversitatea la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului condus de Dacian Cioloş. În plus, pe cei trei lideri politici îi mai leagă instinctul de supravieţuire şi accederea la Putere. Fuziunea dintre UNPR şi PMP a crescut şansele noului partid format să treacă pragul parlamentar. În cazul acesta, partidul cel mai dezavantajat este PSD, care pierde voturile pe care UNPR, fostul său partener, le va obţine alături de PMP. Potrivit sondajelor interne, PSD, împreună cu ALDE, nu vor reuşi să formeze o majoritate parlamentară fără sprijinul altor partide mici. În acest context, analiştii politici nu exclud o alianţă guvernamentală formată din PSD-ALDE-PMP. Mai mult decât atât, PSD şi ALDE au format majorităţi în mai multe Consilii locale cu ajutorul consilierilor PMP.  „Având în vedere tendinţele politice ale momentului, cel mai probabil, PSD, ALDE şi PMP vor putea face o alianţă guvernamentală a doua zi după alegerile parlamentare. PSD – ALDE – PMP este pe moment o variantă mai probabilă pentru a forma o majoritate decât PNL-UDMR-USR.  Această probabilitate explică şi afirmaţiile publice făcute“, a arătat analistul politic Radu Magdin.

Şi analistul politic Cristian Pârvulescu vede posibilă o alianţă între PSD-ALDE-PMP. „În politică, cu câteva excepţii, şansele ca foştii duşmani să se afle împreună sunt foarte mari. Dacă intră în Parlament, atunci o colaborare este posibilă. Este posibilă o majoritate PSD-ALDE-PMP după alegerile parlamentare, o alianţă anti-Iohannis, dar depinde dacă PMP şi ALDE depăşesc pragul parlamentar“, a arătat Cristian Pârvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite