Politică

articolul anterior articolul urmator

Trump: Iohannis poate rezolva problema corupţiei în România; Cum contribuie la consolidarea parteneriatului strategic vizita la Casa Albă

3
21 Aug 2019 15:17:25
Autor: Radu Eremia
Klaus Iohannis şi Donald Trump, la vizita din 20 august, de la Casa Albă. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis şi Donald Trump, la vizita din 20 august, de la Casa Albă. FOTO presidency.ro

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat aprecierea faţă de activitatea lui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte contribuţia sa la lupta împotriva corupţiei. De asemenea

„Consider că acest om poate rezolva problema corupţiei în România şi a făcut eforturi mari, din ce am auzit. Nu am fost recent acolo, însă a făcut eforturi mari. Şi consider că el este omul care poate rezolva problema corupţiei. Sunt mai multe ţări minunate, ca România, care, din păcate, au probleme mari cu corupţia, însă am auzit că aţi înregistrat progrese remarcabile“, a declarat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, înainte de discuţia cu Klaus Iohannis. 

De altfel, liderul SUA a avut mai multe cuvinte de apreciere faţă de preşedintele României căruia i-a oferit o şapcă cu sloganul „Make Romania great again“, aluzie la sloganul său de campanie: „Make America great again“. Gestul vine şi în contextul în care în România vor fi alegeri prezidenţiale în luna noiembrie, iar specialiştii consideră că vizita lui Iohannis în Statele Unite arată că acesta e un candidat sprijin inclusiv de Washington, în condiţiile în care alţi prezidenţiabili fie au o relaţie mai apropaită cu alţi actori, fie nu au instrumentele necesare să ajungă să facă o vizită la asemenea nivel. 

De asemenea, a fost subliniat şi mesajul de continuitate şi încredere într-un aliat, în condiţiile în care şeful statului s-a aflat la a doua vizită la Casa Albă în doi ani şi două luni, prima dată fiind susţinută şi o conferinţă de presă în Rose Garden, iar la această întâlnire fiind purtate discuţii de aproape o oră şi jumătate.

 „Moment de maturitate deplină în parteneriatul strategic româno-american. Noua vizită a preşedintelui României la Washington consfinteşte rolul României de aliat privilegiat al Americii în Europa“, a scris, la rândul său, Mircea Geoană, viitor adjunct al secretarului-general al NATO. De altfel, şi publicaţia Washington Post a remarcat faptul că România, alături de Polonia, se bucură de o relaţie privilegiată, în relaţia cu actuala administraţie americană.   

Nu în ultimul rând, Statele Unite au reconfirmat faptul că vor sprijii România în ceea ce priveşte securitatea, fie că e vorba de Marea Neagră, fie că ne referim la uscat, fiind luate măsuri inclusiv privind pregătirea licitaţiei din România a reţelelor de comunicaţii 5G. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

toma spinu
21.08.2019, 16:12:10

Partidul care va avea curajul sa aplice legile impotriva coruptiei si care va acorda pensii doar pe baza de contributivitate va castiga alegerile multe decenii la rand

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
21.08.2019, 16:55:11

Subscriu, Spinu!

+1 (1 vot)
Ion Capsuna
21.08.2019, 19:30:12

Romanii au podul plin de promisiuni americane! Iar "perteneriatul asta" nu ne-a adus deocamdata nici un beneficiu, ci ne-a umplut doar de obligatii si cheltuieli! Sa recapitulam: Vize - nu Cheltuiel, morti, raniti in Irak si Afaganista - cit pt a renova si dota modern citeva zeci de spitale si scoli Cheltuieli pt. achizitionari de armament - miliarede, tot cam cit pt. renovarea si dotarea a multe spitale si scoli Sodati americani violind si molestind minore la Deveselu - da, si nici o sesizare penala! investitori si investitii majore - yok Deci ce poala mea beneficii avem? Dusi cu zaharelul, atit! Eu o sa-i ma cred pe astia cind isi vor achita si ei partea lor de promisiuni, sau parteneriatul asta e de tip: noi cu obligatii, ei beneficii?! Cit despre coruptie si justitie... Nu contest ca e jale in Romania si asta afecteaza tara si imaginea ei f. mult !!!! Dar USA e una din ultimele tari care ar putea da lectii in aceasta directie! Pt. ca e jenant sa arati cu degetul pe altii cind presedintele american si-a impuns toti copii in posturi inalte ale tarii, cind este un conflict intre afacerile propriiale presedintelui si adeversari ai propriei tari, cind coruptia si traficul de influenta s-au legalizat sub forma de lobby care au cuprins toate sferele conducerii tarii, mai rau decit o caracatitita mafiota, cind tara a pierdut miliarde de dolari in Irak prin nepotism punind in pozitii cheie indivizi incapabili doar pt. ca erau fii si fiice de senatori si congressmnen, cind fapte penale de tip trafic cu minore nu este pedepsit si e nevoie de interventia presei pt. redeschiderea cazului Epstein acre a afesta peste 100 de minore de-a lungul a ani de zile, etc, etc. Parafrazez pe presedintele Mexicului care i-a dat replica lui Trump privind coruptia: "Ei, noi corupti, da! Noi corupti, voi corupt! Dar macar noi recunoastem!" Asaincit, argumentele astea cu coruptia ca fiind problema pt. investitii americane serioase, pt. renuntarea la vize, pt. beneficii din acest "parteneria" e absolut puerila! E o vorba america: "Unde e vointa, se gaseste modalitae! Unde nu e voita, se gasesc scuze si explicatii!!" "Perteneriatul" asta e total disfunctional, unilateral, nu bilateral! De aceea trebuie reconsiderata rapid pozitia Ro fata de suportul american in Irak si Afganaistan, cu retragerea rapida a trupelor, impunerea de vize pt. cetatenii americani, ca masura mutuala si conditionarea cumpararii de arament cu investitii si crearea de locuri de munca in Ro! Poate e timpul sa ne desteptam, sa ne rtrezim din negare si sa ne ridicam coloana, sa vedem realitatea acestui "parteneriat", care, mai degraba s-ar numi "profit" de pe urma slabiciunii!