Tudor Chiuariu: condamnat, dar netulburat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, dar nu poate fi revocat decât printr-o decizie personală: demisia de onoare

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Poşta Română“. Pe lângă pedeapsa cu suspendare, Chiuariu a mai primit şi o pedeapsă complementară, de trei ani, care înseamnă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de articolul 64 din Codul Penal: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

În acest moment, Tudor Chiuariu este preşedintele Comisiei juridice din Senat, însă nici condamnarea cu suspendare, nici pedeapsa complementară nu-l pot obliga să renunţe la funcţia de parlamentar sau de preşedinte de comisie. Judecătorii Curţii Supreme i-au oferit lui Chiuariu un „termen de încercare“, ce se întinde pe parcursul a şase ani. Practic, Tudor Chiuariu îşi va pierde drepturile electorale numai dacă va mai săvârşi altă infracţiune în aceşti şase ani şi va fi din nou condamnat.

„Pedeapsa complementară intră în vigoare după ce se împlineşte şi termenul de încercare de şase ani stabilit de instanţă. Dacă, în acest timp, Chiuariu este din nou condamnat, atunci va primi şi cei trei ani şi jumătate din condamnarea actuală cu suspendare“, a explicat Laura Ştefan, expert anticorupţie. Cei şase ani „de încercare “curg din momentul pronunţării sentinţei finale şi vor expira în 2020. Practic, în acest timp, Chiuariu nu va mai plăti politic. El poate rămâne senator, ba chiar poate candida şi la algerile viitoare.

„Mandatul de ales îi rămâne valabil, iar demisia din fruntea comisiei juridice este oportună, dar nu obligatorie. Nimeni nu trebuie să se obrăznicească să rămână într-o astfel de funcţie după ce a primit o condamnare, fie ea şi cu supendare“, a opinat Sergiu Andon, fost preşedinte al comisie juridice a Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, Chiuariu nu plăteşte nici juridic, fiind scutit de închisoare. Totuşi, condamnarea cu suspendare îi impune nişte obligaţii lui Chiuariu în aceşti şase ani: să se prezinte, la datele fixate, la Tribunalul Bacău;  să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depaşeşte 8 zile, precum si întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;  să comunice informaţii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Crin îi vrea capul
Şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu, nu-i cere demisia din Parlament, ci doar din fruntea comisiei juridice a Senatului.„În funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice nu va putea rămâne. Este o opinie strict personală, pentru că o aemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Funcţiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi , este dat de cetăţeni şi dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra“, a declarat Crin Antonescu.

Prejudiciu de peste 8,6 milioane de euro
În acelaşi dosar, alături de Tudor Chiuariu a mai fost condamnat şi fostul ministru al Comunicaţiilor din timpul guvernării PNL,  Zsolt Nagy, la patru ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Inculpaţii au fost acuzaţi de procurori că, în perioada 2005 -2007, printr-un şir de acte nelegale, au contribuit la trecerea ilegală a unui imobil de pe Calea Victoriei care făcea parte din patrimoniul Poştei Române în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi foştii miniştri Tudor Chiuriu şi Zsolt Nagy, prin emiterea unei hotărâri de Guvern cu scopul de a „clarifica“ situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Mai mult, terenul şi imobilul au fost subevaluate intenţionat de către conducerea Poştei, preţul clădirii şi terenul fiind estimat cu 3,6 milioane de euro mai puţin decât cel real, prejudiciind astfel statul român cu suma de 8.619.787 de euro. Prejudiciul se consideră însă recuperat, pentru că instanţa a anulat hotărârea de Guvern care a dus la crearea acestuia – acesta fiind şi motivul pentru care s-au pronunţat pedepse cu suspendare. 

Alte sentinţe în acelaşi dosar
Alături de Chiuariu de cei doi au mai fost condamnaţi şi fostul director al  Companiei Naţionale Poştei Române (CNPR) Dan Mihai Toader, la patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Andrei Marinescu, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, a fost condamnat definitiv de magistraţi la trei ani şi şase luni, tot cu suspendare. În schimb, Emanoil Lepădatu, fostul director economic executiv al CNPR, a fost achitat. Totodată, în cazul lui Ioan Folfa, administratorul Topcadex 99 SRL, instanţa a decis încetarea procesului.

Al doilea
Tudor Chiuariu este al doilea ministru al Justiţiei din perioada post decembristă care este condamnat la închisoare. Primul a fost Victor Babiuc, ministru al Justiţiei în Guvernul Roman II, între 1990 şi 1991, dar care a ajuns după gratii în urma schimbului de terenuri cu Gigi Becali, din postura ulterioară de ministru al Apărării.

Citeşte şi:

 Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii: Modificările din Codul Penal îi vor scăpa şi pe foştii miniştri Chiuariu, Ridzi şi Sereş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite