Politică

articolul anterior articolul urmator

Tudorel Toader: Mă întreb de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris

9
25 Jan 2018 00:49:50
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine, într-un mesaj postat pe Facebook, că autorităţile române au avut numeroase întrevederi cu cele din Danemarca pe tema condiţiilor din penitenciare şi s-a convenit ca România să garanteze în scris condiţiile corespunzătoare de detenţie pentru cei care ar urma să fie extrădaţi. Toader afirmă că s-a convenit ca autorităţile din Danemarca să solicite în scris acest lucru.

Tudorel Toader a postat, miercuri seară, un mesaj pe Facebook ca reacţie la declaraţia premierului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, care a cerut un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

„Citesc faptul că, Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astăzi (miercuri – n.r), în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea  infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului. Reamintesc că instanţa supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români, acuzaţi de trafic de persoane, nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile”, scrie Toader.

Acesta vorbeşte despre faptul că, în 2017, a avut trei întrevederi cu ministrul Justiţiei din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la Bucureşti, iar două delegaţii parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeaşi temă. 

„De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanţii scrise pentru detenţia în condiţii corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens! Mă întreb, oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit?”, mai scrie Tudorel Toader.

Acesta a explicat că va pune această întrebare premierului danez, în cursul zilei de joi, la Sofia, în cadrul Consiliului JAI.

Instanţele naţionale ar trebui să poată expulza infractori străini mai uşor, a declarat, miercuri, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizând că este necesar şi un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzaţi de trafic de fiinţe umane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Nu este corect ca ţări cum este Danemarca să ajungă să găzduiască infractorii străini, din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţările lor. Avem nevoie de un sistem care să fie mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a spus Rasmussen în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rasmussen a precizat că în aprilie Danemarca va găzdui o conferinţă sub egida Consiliului Europei, în care se va discuta reforma sistemului Convenţiei Europene pentru drepturile omului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Românul obiectiv
25.01.2018, 01:08:08

Atâta timp cât Liceeanu, Macovei si Avram fac spume la gurâ în Parlamentul European, e clar câ reprezentantii UE nu-si dau silintâ, sâ audâ si cealaltâ parte.

-5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
25.01.2018, 10:54:45

Comentariu considerat abuziv.

Mos Tagarta
25.01.2018, 07:35:00

Acum ca infractorii si-au eliberat prietenii din inchisoare nu mai exista nici un interes pentru schimbarea conditiilor din acestea. Asta este adevarul pe care il sustin europarlamentarii nostrii si pentru care ne acuza Danemarca. Adica toti il vad de la Bruxelles la Vaslui numai penalii sefi ii neaga existenta.

+3 (5 voturi)
Banan Crudu
25.01.2018, 08:32:28

Eu mă întreb dacă un tip lipsit de scrupule,ca mătăluță,ar ajunge ministrul justiției în Danemarca ! Pun pariu că NU.

+4 (6 voturi)
colibri pasarea
25.01.2018, 11:03:58

Asa-i domnu "menistru" apolitic (sic).Totusi vezi ca despre acel Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, ar trebui sa te referi cu "domnule" din doua motive: unu, pentru ca este premierul Danemarcei, o tara in care coruptia este o notiune necunoscuta,in timp ce matale esti ministru de justitie intr-o tara in care va straduiti sa salvati coruptii de la raspundere. Al doilea motiv deriva din primul si ar fi pentru simplul fapt ca nu sunteti "tovarasi" .Matale esti tovaras cu penalii. Si inca ceva: de cand "pastoresti" mataluta destinele acestui oropsit minister al justitiei, ce ai facut inafara de a sabota si maltrata legile in folosul infractorilor cu gulere albe ? Ce ai intreprins , concret, in sensul de a imbunatati conditiile din puscarii,inafara de a elibera in nestire o sleahta intreaga de infractori, unii dintre ei chiar criminali ? Niente, nada, rien,nimic !!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările