Tudorel Toader a refuzat să prezinte Parlamentului cel mai aşteptat document: ordonanţa de clasare Lazăr-Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrului Justiţiei i s-a cerut ieri, la dezbaterea moţiunii simple care îl viza, să prezinte Parlamentului documentul care a încins spiritele în ultima săptămână: ordonanţa de clasare semnată de procurorul general Augustin Lazăr cu care a închis un dosar penal în care ar fi fost implicat preşedintele Iohannis.

Ministrul Justiţiei a evocat ordonanţa de clasare Lazăr-Iohannis în raportul prin care cere revocarea procurorului general, afirmând că documentul ar fi fost inclus în dosarul prin care Augustin Lazăr a fost numit de preşedintele Iohannis procuror general. 

În Parlament, Tudorel Toader s-a prefăcut însă că nu ştie ce document i se cere, spunând că va publica în curând nişte documente privind o evaluare a procurorului general efectuată în septembrie acest an şi care viza activitatea acestuia de acum patru ani, când era şeful parchetului Curţii de Apel Alba Iulia. Despre ordonanţa de clasare, ministrul nu a spus nimic în Parlament.

Moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4” a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde Tudorel Toader a pledat, în apărarea sa, pentru revenirea la normalitate a justiţiei. Vreme de aproape patru ore, ministrul a fost acuzat de partidele de opoziţie că nu se ocupă decât de problemele infractorilor, în vreme ce deputaţii PSD şi ALDE i-au sărit în apărare, declarând că, în România, „justiţia este o temă falsă”, adusă în atenţia publică doar pentru a împiedica coaliţia să pună în practică programul de guvernare. Tudorel Toader a avut chiar şi timp de relaxare, postând pe pagina de Facebook, în timp ce moţiunea era citită, o fotografie de la nunta fiului său.

Scut al coaliţiei în jurul lui Tudorel Toader

Parlamentarii PSD şi ALDE l-au apărat pe Tudorel Toader, acuzând opoziţia că nu este deranjată de abuzurile din sistemul judiciar şi invocând în repetate rânduri protocoalele secrete încheiate între SRI şi procurori. Mai mult, social-democratul Nicuşor Halici a explicat că justiţia nu este decât o temă falsă readusă pe agenda publică de cei care nu îşi doresc ca PSD şi ALDE să ducă la final programul de guvernare şi a făcut referire şi la infracţiunea de abuz în serviciu care îl vizează direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Justiţia este o temă falsă pentru ca PSD şi ALDE să nu poată îndeplini programul de guvernare. Este o temă demagogică pentru ca românii să nu poată trăi mai bine. Justiţia trebuie să judece cauzele, nu oamenii. Noi am ajuns să judecăm oamenii. Ce înseamnă abuzul în serviciu? Fapta celor care muncesc, că ei mai şi greşesc. Dacă munceşti, eşti corupt. Asta este normalitatea? Nu, nu este asta. În Uniunea Europeană nu mai are nimeni reglemenatt abuzul în serviciu. Doar Rusia mai are această infracţiune”, a declarat Halici.

Votul pentru moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei va avea loc miercuri dimineaţă. Întrebat de jurnalişti dacă îşi va asuma o eventuală trecere a moţiunii, Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că „nu poate să întoarcă niciodată mâna la spate deputaţilor PSD" şi că aceştia vor vota după propria conştiinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite