Politică

articolul anterior articolul urmator

Turcan: PNL va ataca la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe

3
5 Jan 2017 16:07:17
Autor: News.ro
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan. FOTO Mediafax
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan. FOTO Mediafax

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituţională (CCR) legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, motivând că Executivul are „interese ascunse“.

„Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstituţionalitate. Nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul legislativ, care a arătat punct cu punct aspectele în care această lege este neconstituţională. Ca urmare, PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, dacă această lege va rămâne aşa cum a trecut de Comisia juridică”, a anunţat Raluca Turcan.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, joi, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, acesta urmând să fie trimis în plenul Camerei pentru dezbatere şi vot final.

Proiectul de lege a primit un raport favorabil, doar cinci deputaţi votând împotrivă.

Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Proiectul a fost adoptat, miercuri seară, în prima şedinţă a Guvernului Grindeanu.

În domeniul finanţelor publice, Guvernul vrea să emită ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri financiare şi fiscal-bugetare, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative în domeniu; măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici; modificarea şi completarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală; măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri; reglemantări privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonanţe şi pentru organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, măsuri privind programul naţional de dezvoltare locală şi măsuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale - construcţii, urbanism, educaţie, infrastructură, social.

Urmează să mai fie modificată Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi să fie adoptate măsuri privind comisiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale, sunt avute în vedere şi măsuri privind asigurarea accesului populaţiei la medicamente şi la serviciile de urgenţă, măsuri privind creşterea calităţii vieţii pensionarilor, reorganizarea activităţii de plată a beneficiilor de sistenţă socială şi a activităţii de inspecţie socială, măsuri privind sprijinirea însoţitorilor persoanelor cu handicap, măsuri privind salarizarea în domeniile cultură, sănătate, educaţie şi administraţie publică locală, precum şi modificarea unor acte normative.

Proiectul prevede, de asemenea, reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei instrumentelor structurale în exerciţiul financiar 2007-2013 şi pentru implementarea fondurilor europene structurale şi de investiţii 2014-2020.

Vor fi adoptate ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri pentru învăţământul preuniversitar, în domeniul cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior şi privind asigurarea calităţii în învăţământul superior şi pentru stimularea şi încurajarea studenţilor.

Mai sunt prevăzute măsuri de încurajare şi susţinere pentru agricultură şi reglementarea unor programe pentru susţinerea produselor deficitare în domeniul legumiculturii şi al creşterii animalelor.

În Turism, Guvernul vrea să înfiinţeze Organizaţiile de Management al Destinaţiilor şi să modifice Ordonanţa Guvernului 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Guvernul va mai lua măsuri pentru promovarea exporturilor, pentru ecologizarea siturilor contaminate şi pentru facilitarea accesului la comunicaţii electronice.

Potrivit proiectului, vor fi prorogate sau modificate unele termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ORBIS TERTIUS
5.01.2017, 20:44:25

Madam Trotuar,legea e veche ! Acum ti-ai adus aminte de ea? Pe vremea guvernelor Boc 1-2-3 ,ce faceai ? Tineai de sase lui Stolo ?

+1 (1 vot)
Iulian Arion
5.01.2017, 21:49:51

Guvernul nu trebuie sa legifereze, sa modifice legi. Are majoritate parlamentara. Sa trimita propunerile in parlament. Guvernul este administratorul averii nationale. Nu-i este permis sa modifice legile. Daca face acest lucru, atunci inseamna ca guverneaza tiranic. Impotriva tiraniei este legitima orice forma de lupta pentru a o anihila. Din cand in cand, arborele democratiei trebuie udat cu sangele tiranilor si al patriotilor.

Iulian Arion
5.01.2017, 21:52:22

Mai explicit: modificarea unei legi de catre o persoana numita, cazul ministrilor, reprezinta o uzurpare a suveranitati cetatenilor. Cetatenii au dreptul de a-i omori pe uzurpatori. Tirania este tot o forma de uzurpare. Pentru cine nu stie, ultimii tirani au fost omorati in dec-1989.

Modifică Setările