Turismul electoral, eliminat în Moldova prin informatizare. În România, autorităţile se fac că plouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a implementat un sistem informatic prin care a eliminat, în mare parte, votul multiplu, în timp ce România, ţară UE, n-a vrut să audă nici de vot electronic, nici de vot la distanţă, nici de monitorizarea informatică a procesului electoral.

În 2014, Guvernul Republicii Moldova a cheltuit 30 milioane lei moldoveneşti (aproximativ 1,6 milioane euro) pentru dotarea tuturor secţiilor de votare cu câte două laptopuri ce au fost legate prin internet la un server al Registrului de stat – echivalentul Evidenţei populaţiei din România. Sistemul a fost verificat în mai multe rânduri ca proiect pilot, începând cu alegerile parlamentare din anul 2009.

Sistemul informatic a avut rolul de a identifica orice încercare de vot multiplu şi a  funcţionat în felul următor: fiecare alegător a trebuit să se înregistreze la operatorul calculatorului din secţia de votare prin introducerea codului numeric personal în sistem, un fel de listă electorală online. Operatorul verifica dacă alegătorul a mai fost prezent la altă secţie de vot sau nu, iar dacă sistemul electronic dădea un răspuns negativ, alegătorul putea merge la membrul Biroului secţiei de votare pentru a-şi lua buletinul de vot, a-l completa şi a-şi exprima votul. În cazul unei tentative de fraudare prin votul multiplu, sistemul electronic urma să emită un avertisment, iar operatorul trebuia să anunţe organele de poliţie. Pentru orice eventualitate, a fost menţinute totuşi listele electorale tradiţionale, pe suport de hîrtie.

„Au avut curaj“

Pe parcursul zilei de vot, registrul electronic a mai dat erori, iar operatorii au pus dereglajul pe seama unor defecţiuni la calculatoare sau pe reţeaua precară de internet din Republica Moldova. Pentru a evita formarea cozilor, în cele mai multe secţii, operatorii au fost nevoiţi să schimbe procedura şi să introducă în caiete datele de identitate ale alegătorilor, însă, una peste alta, Republica Moldova a a vut un sistem de combatare a votului multiplu, o problemă atât de discutată şi în România, unde vicepremierul Liviu Dragnea are în spate un dosar penal de fraudare a votului la referendumul din 2012.

Însă autorităţile din România nu par interesate de un sistem electoral controlat informatic, care ar diminua semnificativ suspiciunile de fraudă, cum nu par interesdate nici de votul electronic sau de votul prin corespondenţă, care ar elimina, practic, cozile la vot ale românilor din dispora şi, în acelaşi timp, ar fi o metodă mult mai comodă şi pentru românii din ţară.

Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), spune că sistemul din Republica Moldova poate fi implementat şi în România, dar este nevoie de o decizie politică. „Cunoaştem sistemul, el a fost testat şi în România, poate fi implementat foarte uşor, numai că lipseşte o decizie politică: o lege sau o hotărâre de Guvern “, a spus Muhuleţ.

Un observator al alegerilor din Republica Moldova spune că basarabenii au fost interesaţi de sistem, drept urmare l-au implementat: „Sistemul poate fi folosit oriunde în lume. Moldovenii au avut idee, iniţiativă şi curaj, de asta l-au implemntat. La noi probabil că nu s-a vrut. Iar dacă s-ar implementa, cu siguranţă ar apărea discuţii că de ce i-a fost atribuit unei firme şi nu alteia. Sistemul n-a funcţionat perfect în Republica Moldova, dar a fost un prim pas“.

Atac cibernetic din partea Rusiei?

La alegerile prezidenţiale din Ucraina, care au avut loc la 25 mai 2014, a fost implementat un sistem similar de evidenţă a alegătorilor. Atunci acest sistem a funcţionat cu probleme. Observatorii din Ucraina, care au monitorizat scrutinul din 30 noiembrie, au presupus că o eventuală cauză a defecţiunilor ar fi putut fi un atac cibernetic din partea Rusiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite