Politică

articolul anterior articolul urmator

Ucidere din culpă? Iohannis & Cîţu au văzut micile sicrie?

56
18 Oct 2021 18:41:27
Deutsche Welle
Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu, alături de şefa Comisiei Europene von der Leyen: campania de vaccinare anti-Covid este un succes la nivelul UE, dar nu şi în România
Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu, alături de şefa Comisiei Europene von der Leyen: campania de vaccinare anti-Covid este un succes la nivelul UE, dar nu şi în România

La secţiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectaţi cu Covid-19, care se zbat între viaţă şi moarte. Nu toţi pot fi salvaţi.

 

Săptămâna trecută au murit deja unii, care nu sufereau de nicio altă boală. Mai mult de 400 de copii sunt internaţi în spitale şi alte sute stau acasă bolnavi de coronavirus în diferite stadii, după ce premierul şi preşedintele au refuzat să închidă şcolile, ignorându-i pe  specialiştii Direcţiilor de Sănătate Publică.

Ar putea fi, oare, judecaţi pentru ucidere din culpă primul-ministru, ministrul învăţământului şi ceilalţi decidenţi, pentru că au negat pericolul şi au evitat să ia măsurile cerute de specialişti? Se plăteşte reaua credinţă, atunci când atâţia oameni mor? Dacă un şofer omoară din neatenţie un pieton ajunge la închisoare. Dar dacă premierul, guvernul, preşedintele nu vor să ia decizii care să evite două mii de morţi pe săptămână ar trebui pedepsiţi? Sau vor plăti doar electoral pentru că nu au vrut să accepte că pandemia a lovit România?

Nu cumva s-au comportat şi ei ca nişte negaţionişti, când au hotărât să nu facă nimic, deşi numărul morţilor creştea alarmant? Atunci când PNL a organizat un congres cu 5000 de persoane, valul al patrulea lovea România din plin, dar nu le păsa nici liderilor liberali, nici preşedintelui Iohannis. Atunci când premierul Cîţu l-a dat afară din guvern pe ministrul USR al Justiţiei, doar fiindcă Stelian Ion voia să facă schimbările promise şi de liberali, secţiile de terapie intensivă erau aproape pline. Când Klaus Iohannis şi Florin Cîţu au declanşat criza politică, oamenii mureau deja pe capete. Dar lor nu le pasă.

Sicriele de mici dimensiuni nu-I mişcă pe preşedinte. Klaus Iohannis nu s-a dus la niciuna dintre înmormântările acestea, care deprimă o ţară întreagă. Nici nu a trimis vreun mesaj de părere de rău. Nici el, nici primul ministru. Nu-i atinge tragedia, fiindcă ei continuă să se concentreze asupra propriilor interese şi jocuri politice.

Spitalele româneşti nu făceau faţă prea bine nici în condiţii normale. Acum, chiar cele mai dotate din ţară arată ca nişte improvizaţii făcute în vreme de război. Recorder a filmat la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde putem vedea nu doar suferinţa în cea mai pură stare, ci şi disperarea obosită a celor care încearcă să-i salveze pe bolnavi, prin orice mijloace, luptându-se cu această boală periculoasă, cu spitalul, care pare să cedeze, şi cu propriile lor limite.

Când preşedinta Comisiei Europene a anunţat la sfârşitul lunii august că 70% din populaţia adultă a UE e vaccinată, liderii români nici n-au tresărit la gândul că în România numai 30% au acceptat vaccinul. N-au făcut o analiză să vadă în ce fel au reuşit celelalte ţări. Nici acum, primul ministru, preşedintele şi restul decidenţilor nu ştiu cum de Portugalia şi-a închis majoritatea centrelor de vaccinare fiindcă aproape toată populaţia e imunizată. Poate că modelul românesc nu trebuie să urmeze traiectoria viceamiralului portughez, devenit celebru în lume pentru felul în care a coordonat campania de vaccinare, având în spate 30 de strategi militari. 

Cheia reuşitei lui: i-a ţinut pe politicieni departe de campania de vaccinare. Guvernanţii i-au lăsat pe specialişti şi pe strategi să se ocupe. În România, la început, când lucrurile mergeau bine, premierul îşi asuma toate meritele. Acum, când dezastrul atinge culmi de negândit, de vină sunt doar oamenii, care n-au fost convinşi să se vaccineze. Televiziunile invadate de doctori antivaccinişti continuă să facă rating şi nu toţi medicii care au pledat împotriva vaccinului au fost amendaţi de propria breaslă.  

În ultima săptămână au murit peste 2000 de oameni, din cauză că au ajuns prea târziu la spital, fiindcă erau vulnerabili şi pentru că au refuzat vaccinul. Din această statistică lipsesc cei care au murit acasă, pentru că n-au mai apucat să ajungă la un spital, pentru că la spitalul din apropiere nu erau locuri sau pentru că, pur şi simplu, nu au crezut că se poate muri din cauza coronavirusului.

În continuare, 6 din 10 români nu intenţionează să se vaccineze împotriva Covid-19 (Reveal Marketing Research, studiu făcut între 6 şi 10 octombrie 2021). Mai mult de jumătate dintre cei care se împotrivesc vaccinului se tem de reacţii adverse şi rămân în trendul propagandei. Totuşi, persoanele de peste 55 de ani s-au vaccinat în proporţie de 70%, în vreme ce aproape 70% dintre tinerii între 16 şi 28 de ani refuză vaccinarea, poate şi pentru că certificatul verde nu funcţionează cu adevărat în România. Terasele, cafenelele, restaurantele, locurile aglomerate în care n-ar trebui să se afle persoane netestate sau nevaccinate sunt prea puţin verificate.

România arată ca o ţară sinistrată, mulţi pacienţi sunt trimişi în Ungaria să fie salvaţi. Statele vestice trimit medicamente şi alte ajutoare medicale, dar nu pot lua măsuri în locul guvernului de la Bucureşti, nu pot pune capăt crizei politice, nu pot lua cu adevărat greutatea de pe umerii medicilor autohtoni, nu pot construi alte spitale şi nici nu pot găsi soluţiile cele mai bune pentru a opri cavalcada morţii.

Sabina Fati - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Maur Dorin
18.10.2021, 18:46:18

ti-a dat vaccinul pa adios ne vedem in alta viata vrei sa te vaccinezi, bine, nu vrei, iarasi bine cine e vinovat in povestea asta? eu m-am vaccinat odata cu toata planeta acum un an. ce au facut romanii in anul asta in afara ca s-au uitat la Sosoaca,AUR si romania tv.

+10 (16 voturi)
Sleahta
18.10.2021, 19:39:39

Maur Dorin "eu m-am vaccinat odata cu toata planeta acum un an." Deja a expirat

-8 (14 voturi)
Kvasi lobz
18.10.2021, 20:01:08

asta doar in capul tau. dar ca sa fii linistit...am 2 doze. nu expira, stai linistit.

+1 (3 voturi)
Maur Dorin
18.10.2021, 18:48:14

Eu nu stiu cine a avut ideea asta timpita ca sa-i convinga pe nevaccinati sa se vaccineze. In continuare, cred ca este o idee proasta. Chiar trebuie incurajati indirect, adica nu public, sa nu se vaccineze. Am vazut steaguri cu Dacii Liberi, ultima reduta, moastele lui IPS am uitat cum il cheama. Lucrurile sint clarissime. Aceasi chestie ca si cum le-ai sugera apa calda, sapunul sau pasta de dinti. Generatia mea s-a lovit puternic de ei in Piata Universitatii in 1990. Singura solutie a fost sa emigram. Nu mai era nimic de facut. Un hau uman fara de fund...adica explicatiile erau de prisos.n-ai inteles in 50 de ani de comunism, vrei sa intelegi in 2h.Nu merge. Nu cred ca avem de-a face cu trolli. Am vazut manifestatia lor....au dotari, ceea ce e foarte suspect pentru un partid de apartament. Sint majoritatea pensionari frustrati care oricum si-au ratat viata iar pensia in mod clar nu le ajunge. La o rata de 300 de cretini pe zi care ne zic pa, daca nu se imbunatateste in timp, nu mai avem mult de asteptat.

+5 (15 voturi)
defu gabi
18.10.2021, 18:50:51

Ciudat trio european... Kutsu-probleme penale... KWJ-probleme penale... Mai nou si Ursuleasa cu probleme penale...

-8 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările