UDMR, formaţiunea cu cei mai mulţi bani alocaţi de Guvern pentru minorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR primeşte un sprijin financiar mai mare de la Guvern, din fondurile alocate  pentru minorităţi, comparativ cu alte comunităţi etnice, în acord cu prevederile incluse în  Legea privind finanţarea formaţiunilor politice. Bugetul alocat Departamentului de Relaţii Interetnice, pentru 2013 este mai mare faţă de anul trecut.

Sprijinul financiar se alocă în baza Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Subvenţia de la bugetul de stat destinată partidelor este acordată în funcţie de numărul de voturi primite la alegerile parlamentare şi la alegerile locale.

Repartizarea fondurilor a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, aceste fiind rezervate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat. Actul normativ prevede un total de 81,3 milioane lei (faţă de 79,2 milioane lei în 2012 şi 73,7 milioane lei în 2011) dintre care Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va primi peste 18 milioane lei (alocările au fost mai scăzute în 2012, respectiv 17,1 milioane lei, la fel şi în 2011, când au primit 15,98 milioane lei). Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" se situează imediat după UDMR şi va încasa 11,7 milioane lei (puţin mai mult faţă de 1012, când au primit 11,1 milioane lei, dar şi faţă de 2011, când le-a revenit 10,3 milioane lei). Alte formaţiuni etnice care au primit bani de la buget sunt, în ordine, Forumul Democrat al Germanilor din România (6,5 milioane lei în 2013, comparativ cu 6,2 milioane lei în 2012 şi 5,7 milioane lei în 2011), Uniunea Ucrainienilor (6,7 milioane lei faţă de 6,4 milioane lei în 2012 şi 6 milioane lei în 2011), Comunitatea Ruşilor Lipoveni (4,5 milioane lei faţă de 4,3 milioane lei în 2012 şi 4 milioane lei în 2011), Uniunea Armenilor (3,5 milioane lei faţă de 3,3 milioane lei în 2012 şi 3,1 milioane lei în 2011)

Sprijinul financiar se alocă în baza Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Subvenţia de la bugetul de stat destinată partidelor este acordată în funcţie de numărul de voturi primite în alegerile parlamentare şi în alegerile locale.

Banii sunt destinaţi cheltuielilor de funcţionare a sediilor, costurilor de personal, acţiunilor culturale, investiţiilor în bunuri mobile şi imobile şi cofinanţării programelor UE. Secretariatul General al Guvernului va aloca fondurile în tranşe lunare egale, justificarea lor realizându-se printr-un protocol încheiat de organizaţii cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a solicitat, ca şi în alţi ani, acordarea avansurilor de până la 30% din valoarea contractelor de finanţare încheiate pentru derularea unor acţiuni, programe şi proiecte interetnice şi de combatere a intoleranţei, fără solicitarea unei scrisori de garanţie bancară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite