Politică

articolul anterior articolul urmator

UDMR împinge iar România în siajul lui Viktor Orban: acum, pe problema LGBTQ

51
26 Jul 2021 06:04:50
Autor: Maria Dinu
Kelemen Hunor şi Viktor Orban FOTO Inquam Photos/EPA-EFE
Kelemen Hunor şi Viktor Orban FOTO Inquam Photos/EPA-EFE

Un deputat UDMR anunţă că a iniţiat un proiect anti-LGBTQ, asemănător cu cel din Ungaria şi aspru criticat de Comisia Europeană. Colegii de partid întârzie să ofere un răspuns concret cu privire la susţinerea proiectului pe motiv că nu au văzut încă textul.

Cel care ar urma să propună proiectul în Parlament este Zakarias Zoltan, membru UDMR în Parlament şi reprezentant al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). El a explicat pentru Europa Liberă că: „Proiectul de lege o să prevadă ca educaţia sexuală să fie făcută exclusiv în familie sau cu acordul părinţilor la şcoală”. Zakarias Zoltan şi-a exprimat şi neînţelegerea faţă de criticile aduse de Comisia Europeană. Potrivit deputatului, proiectul este pentru combaterea pedofiliei şi nu împotriva comunităţii LGBTQ.

Proiectul este însă doar o propunere deocamdată. El ar urma să fie redactat şi propus de către deputat la finalul vacanţei parlamentare, însă colegii de partid nu resping din start propunerea făcută de Zakarias Zoltan şi au omis să dea un răspuns concret cu privire la susţinerea proiectului. Contactaţi de „Adevărul”, ei au argumentat că nu îşi pot exprima un punct de vedere cu privire la un proiect pe care nu l-au văzut încă.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, spune că „fiecare parlamentar are dreptul să depună un proiect de lege” şi că propunerea nu a fost încă văzută de niciun alt membru al UDMR.

„Încă nu am văzut textul de lege. Din acest motiv încă nu putem să ne spunem opinia”, a declarat purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla.

Deputatul UDMR Lorand Turos spune că nu a vorbit cu colegii de partid cu privire la acest proiect legislativ, însă precizează că va exista o consultare în cazul în care colegii de partid doresc să îl depună în Parlament.

Desfiinţarea SIIJ, blocată de UDMR, atrage critici de la Bruxelles

Chestiunea LGBTQ ar fi al doilea capitol în care liderii UDMR încearcă să agaţe România de politicile controversate practicate de premierul ungar Viktor Orban. UDMR blochează şi desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), fapt ce aduce României critici de la Bruxelles privind statul de drept, asemănătoare celor care îl vizează şi pe premierul ungar Viktor Orban. UDMR spune că este pentru desfiinţare, însă doreşte introducerea unui amendament care ar duce dosarele magistraţilor la o secţie din Parchetul General. Colegii de coaliţie, USR-PLUS şi PNL, vor ca dosarele să meargă la unităţile de Parchet specializate în infracţiunile săvârşite.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avertizat că dacă nu are loc în mod corect desfiinţarea SIIJ, există riscul să nu fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, ultimul raport al Comisiei Europene privind statul de drept în ţările Uniunii atrage atenţia asupra problemelor din Justiţia română. Bruxelles-ul a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi menţinut până în momentul în care criteriile de referinţă vor fi îndeplinite satisfăcător. Tot în acel raport, Ungaria şi Polonia au fost aspru criticate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

costy
26.07.2021, 07:37:22

- DA, - e corect - in problema - LGBT - sa se pronunte - populatia, prin - Referendum.

+7 (19 voturi)
Ludwig
26.07.2021, 08:03:36

Pai s-a pronuntat deja pe timpul lui Dragnea cand au respins prin referendum ideea de familie traditionala. Asadar, romanii au acceptat comunitatea LGBT, nazistule!

+3 (33 voturi)
Ludwig
26.07.2021, 08:04:25

A ajuns UDMR sa stabileasca cine cu cine sa se iubeasca...Ei ce nici macar corect nu vorbesc limba romana...

+2 (30 voturi)
Maximus Livius
26.07.2021, 07:52:17

Daca e aspru criticat de Comisia Europeana....e clar...nu va fi sustinut. Banul de acolo vine. Restul nu mai conteaza. Nici macar faptul ca e vorba de copiii nostri. Vremurile in care traim sunt foarte grele. Suntem chemati sa vedem ce pretuim mai mult. Iar raspunsul il vom afla..... mai ales in timp. Turma de oi a angajat lupi sa pazeasca.

-3 (21 voturi)
Utilizator Adevărul
26.07.2021, 07:55:45

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările