UDMR nu face niciun pas înapoi: Nu se delimitează de declaraţiile rasiste ale lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna şi Viktor Orban FOTO Colaj / Mediafax şi EPA-EFE
Tanczos Barna şi Viktor Orban FOTO Colaj / Mediafax şi EPA-EFE

UDMR nu se delimitează de declaraţiile rasiste ale lui Viktor Orban, făcute la Băile Tuşnad, deşi au trecut două săptămâni de la eveniment, Tanczos Barna, ministru al Mediului şi lider al Uniunii, fiind de părere că organizaţia sa a dat toate explicaţiile necesare şi nu mai are ce să comenteze pe subiect.

Pus să spună, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, dacă se delimitează de afirmaţiile premierului maghiar, ministrul Mediului a avut o atitudine pasiv-agresivă: „Punctul meu personal vi l-am spus acum câteva zile. Rămân la acelaşi punct de vedere. Punctul de vedere al UDMR a fost exprimat de domnul preşedinte Kelemen”. Însă Tanczos a avut drept punct de vedere un „nu comentez”, în timp ce preşedintele UDMR a precizat că participanţii şi toţi ceilalţi n-au înţeles, de fapt, discursul lui Viktor Orban. De altfel, Kelemen Hunor este încă în concediu şi se întoarce vineri. La şedinţa Coaliţiei de miercuri nu a mers niciun ministru UDMR. Cseke Attila (Dezvoltare) e tot în concediu, iar Tanczos Barna, deşi a fost la şedinţa de Guvern, nu a mers şi la Coaliţie.

Explicaţii pentru banii de la Budapesta

Chestionat de jurnalişti cu privire la finanţările de pe teritoriul României provenite de la Executivul de la Budapesta, Tanczos Barna a subliniat că transmiterea fondurilor este realizată într-un cadru legal, finanţările fiind destinate investiţiilor pentru utilitate publică, de care se pot folosi atât vorbitorii de limbă maghiară, cât şi cei de limbă română.

În acelaşi timp, o poziţie a MAE, citată de Realitatea Plus, arată că nu există în prezent un acord între România şi Ungaria, care să reglementeze finanţările provenite de la Guvernul maghiar. De asemenea, ministrul a şi negat că finanţările trimise de Guvernul de la Budapesta ar fi fost folosite în cadrul campaniilor electorale sau ar avea legătură cu atitudinea UDMR faţă de declaraţiile premierului maghiar. „UDMR nu a folosit bani din Ungaria niciodată. Nu a beneficiat de finanţare niciodată şi banii primiţi pentru aceste activităţi (n.r. – de utilitate publică) nu au fost folosiţi niciodată pentru activităţi politice sau cu scop politic”, a susţinut reprezentantul UDMR. 

UDMR evită să ofere explicaţii

Tanczos Barna a punctat faptul că explicaţiile UDMR vor fi făcute, dacă vor fi cerute, dar după ce revine Kelemen Hunor în ţară. Întrebat dacă au fost discuţii cu Klaus Iohannis pe această temă, ministrul a negat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite