UDMR reia „ofensiva“ la adresa PSD.  „Perioada de garanţie a unui Guvern în România e de şase luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi UDMR au fost ajutaţi de PSD-ul condus de Liviu Dragnea să treacă de Parlament proiectul privind înfiinţarea liceului maghiar din Târgu-Mureş. FOTO Mediafax
Kelemen Hunor şi UDMR au fost ajutaţi de PSD-ul condus de Liviu Dragnea să treacă de Parlament proiectul privind înfiinţarea liceului maghiar din Târgu-Mureş. FOTO Mediafax

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reînceput să ironizeze Partidul Social Democrat cu ocazia participării la  Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, acest tip de comportament nefiind unul neobişnuit pentru reprezentantul formaţiunii maghiare şi care pare să fie de bun augur din moment ce proiecte de lege ale UDMR contestate de Opoziţie reuşesc să treacă în Parlament.

„Perioada de garanţie a unui Guvern în România e de şase luni“, a afirmat liderul UDMR, formaţiune care a votat însă alături de PSD şi ALDE Guvernul Dăncilă. Cu toate că înainte de acest vot de încredere liderul UDMR îi ironizase pe social-democraţi, formaţiunea condusă de Liviu Dragnea a pus umărul la trecerea proiectului de lege prin care e înfiinţat un liceu maghiar în Târgu-Mureş.

Acum, UDMR le arătă celor de la PSD că sprijinul lor va fi condiţonat şi de susţinerea altor proiecte de lege sensibile, cum este cel privind reducerea de la 20% la 10% a pragului privind folosirea limbii materne în instituţiile publice. „Rămâne de văzut ce facem şi cu Legea administraţiei publice. Noi i-am ajutat când au avut nevoie, aşa că şi ei pot ajunge la un consens cu noi“, au declarat surse politice referitor la proiectul care se află acum la Senat şi care a fost respins în toamnă de Camera Deputaţilor. 

Proiectul de lege propus de UDMR care prevede reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală a fost respins, pe 4 octombrie, de Camera Deputaţilor, după ce 256 de aleşi au votat împotrivă şi doar 21 „pentru“. 

Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a susţinut atunci, în plen, că proiectul de lege „nu face altceva decât să aplice recomandarea Comitetului miniştrilor ai Consiliului Europei din 2012". „Este important să arătăm în 2017 că România ştie să-şi asume identitatea europeană, că este deschisă oricăror soluţii care aduc minorităţile naţionale mai aproape de ţara în care trăiesc", a susţinut el care a cerut plenului adoptarea proiectului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite