Udrea comentează piesa "Blonda, chiorul şi piticul": Un şiretlic al celor fără talent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia "Blonda, chiorul şi piticul" se va juca la Palatul Cotroceni la cererea preşedintelui Traian Băsescu, după ce directoarea sălii Dalles din Bucureşti ar fi cenzurat-o acuzând că personajele seamănă foarte mult cu persoane politice importante.

UPDATE 08.44 Elena Udrea a scris vineri pe blogul personal: "(...) există oameni care vor să se folosească de numele Preşedintelui, al meu sau al Premierului ca să obţină un oarecare profit. Au existat prăjituri cu numele lui Traian Băsescu, mezeluri cu numele lui Emil Boc, ba chiar şi păpuşi cu numele meu (...) Cred că un asemenea tip de gândire a folosit şi regizorul Ştefanis Lupu, care, după o carieră destul de lungă în teatru, simţea nevoia să se afirme. Personal, mărturisesc că nu am auzit de dumnealui şi nu i-am văzut nicio piesă de teatru. Nu am auzit nici să fie elogiat de colegii săi sau de lumea culturală. E clar că a vrut să vândă piesa prin titlul său.(...) Cred că domnul Ştefanis Lupu a obţinut efemera glorie (de care vorbeam şi în cazul lui Năstase în iarnă)". Citeşte aici întreaga opinie.

image

"Preşedintele României, Traian Băsescu, invită trupa de artişti să susţină piesa de teatru în sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o dată care urmează să fie stabilită de comun acord. Preşedintele va fi prezent în sală alături de doamna Maria Băsescu. În România, libertatea de exprimare este totală", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al şefului statului, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan.

Preşedintele Traian Băsescu a fost numit, deseori, în Ziarul Tricolorul, "Piratul chior", "Matrozul chior", "Chiorul", Pazvante Chiorul" sau "Dictachiorul Traian Băsescu", cu referire la un defect la ochiul stâng. Elena Udrea este cunoscută drept "blonda de la Cotroceni", iar despre înălţimea lui Emil Boc, Corneliu Vadim Tudor a spus o glumă într-una din conferinţele sale la sediul partidului "Când era mic, tatăl lui îl bătea cu cureaua de la ceas". Emil Boc a mai fost numit de Vadim "piticul porno". Victor Ponta i-a spus şi el lui Boc, în 2009, “piticul nesimţit”.

image

Citeşte şi: Cum se atenţionează între ei ofiţerii SPP că Traian Băsescu este nervos: „Şefu' iar face ochiu'!"

Ce spun actorii şi regizorul

image

Ştefanis Lupu a descris acţiunea din piesă drept "o mare dramă a societăţii în care trăim". "Este vorba despre un medic care este disponibilizat şi îl sună creditorii", a adăugat regizorul. Potrivit acestuia, din galeria personajelor piesei "Blonda, chiorul şi piticul" fac parte şi un profesor de geografie disponibilizat, dar şi poliţişti anchetaţi. Despre titlul piesei, Ştefanis Lupu a spus că acesta este simbolic şi "înseamnă puterea". "În ţara în care trăim noi, suntem şi blonzi şi chiori şi pitici", a explicat el, precizând că nu speculează defectele fizice în spectacolele sale.

"Mi se pare de prost gust, complet neîntemeiat. Nu mi-am imaginat nicio secundă că se poate face o asemenea tevatură. Nu mi-am imaginat nicio secundă că poate fi un spectacol interzis atâta timp cât oamenii nu au văzut nici măcar despre ce este vorba. Îi invităm pe toţi la teatru să vadă şi după pot lua o decizie. Eu aş putea să fiu orice blondă, nu numai din politică. Aş putea să fiu oricare blondă, nu neapărat blonda din politică. Nu aş vrea să îi pronunţ numele", a spus Blonda din piesă, la Realitatea TV.

Un alt actor din distribuţie spune că în piesă nu sunt personaje politice: "Cred că s-a înţeles greşit. Nu apare niciun personaj politic, nu suntem personaje politice. Piesa nu este o piesă politică. Este o piesă socială. Blonda, chiorul şi piticul reprezintă vremurile pe care le trăim noi. E un limbaj destul de libertin. Să nu se înţeleagă că înjurăm ca la uşa cortului".

Schimbaţi titlul!

Chiar înainte de premiera comediei "Blonda, chiorul şi piticul" din seara zilei de 14 mai, regizorul Ştefanis Lupu a fost ameninţat de către directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, că piesa nu se va mai juca dacă nu îi schimbă numele, acuzând că personajele seamănă foarte mult cu persoane politice importante.

"Schimbaţi titlul şi vedeţi ce faceţi ca să mai jucaţi", ar fi spus şefa sălii Dalles. Iustina Cornel a replicat că decizia nu a avut de-a face cu titlul piesei, ci cu "obscenitatea limbajului" din spectacol. "Nu aveam cum să scot publicul din sală, pentru că era premieră, dar dacă Ion Dalles ar vedea obscenităţile acestea s-ar răsuci în mormânt", a adăugat ea.

Cenzură în teatru: Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă pe Magheru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite