Uite autostrada, nu-i autostrada. Ce spun parlamentarii despre tărăgănarea proiectului Autostrada Unirii. „Nu e o problemă de finanţare, ci de voinţă politică“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea Autostrăzii Unirii reprezintă una dintre cele mai mari dileme pentru parlamentari. Am fost în Parlament şi i-am întrebat dacă s-au alocat bani din buget pentru construirea acestei autostrăzi.

În discursul ţinut în faţa Camerelor Deputaţilor şi a Senatului, premierul României, Viorica Dăncilă, a susţinut că bugetul pe anul 2019 are în vedere investiţii mari în drumuri expres şi autostrăzi.

Un exemplu dat fiind proiectul de autostradă care va lega oraşul Iaşi de oraşul Tg. Mureş. Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor.

În realitate lucrurile sunt un pic altfel, în buget fiind alocaţi doar banii pentru studiul de fezabilitate şi nu pentru construcţia propriu-zisă a autostrăzii. 

Autostrada Unirii a fost împărţită în două jumătăţi. Bucata Târgu Neamţ - Iaşi va fi de 68 de kilometri, va fi construită în parteneriat public - privat, iar şoferii vor plăti o taxă pentru a circula pe ea.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos marţi la licitaţie completarea studiului de fezabilitate (SF) al Autostrăzii A8 Târgu Mureş-Târgu Neamţ, pentru un tronson de 210,9 km. „Există riscul major să se facă rabat de la calitate”, avertizează Asociaţia Pro Infrastructură.

Cât va costa să circulăm

Guvernul va impune o taxă de utilizare a autostrăzii de 6,3 euro/100 km fără TVA pentru maşini, de 8,8 euro/100 km fără TVA pentru microbuze şi de 12,6 euro fără TVA pentru camioane şi TIR-uri. Spre comparaţie, Guvernul vrea să impună aceeaşi taxă şi pe Autostrada Bucureşti - Braşov, pe care vrea de asemenea să o construiască în PPP, dar şoferii vor fi taxaţi inclusiv pentru circulaţia pe tronsonul deja construit, Bucureşti - Ploieşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite