Politică

articolul anterior articolul urmator

Ultima bazaconie din Parlament: 2% din prejudiciul recuperat să fie dat jurnaliştilor de investigaţie care dezvăluie fapte de corupţie

11
15 May 2014 13:13:17
Autor: Andrei Aştefănesei
Deputatul Tudor Ciuhodaru FOTO Arhivă
Deputatul Tudor Ciuhodaru FOTO Arhivă

Jurnaliştii şi persoanele care vor dezvălui prin orice mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune) acte de corupţie vor primi, dintr-un fond special, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru a declarat că va depune un proiect legislativ ce are drept obiectiv combaterea corupţiei prin sprijinirea oricărui demers făcut de jurnalişti în demascarea practicilor ce afectează bugetul statului.

Demersul presupune crearea unui fond special, numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, care să sprijine, prin finanţarea directă, jurnalismul de investigaţie şi persoanele care au curajul să dezvăluie orice act de corupţie ce prejudiciază bugetul de stat, a spus deputatul.

Conform acestuia, prin această lege, "toţi cei care aduc la cunoştinţa publică, prin utilizarea oricărui mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune) sau prin plângeri adresate în mod direct organelor de cercetare şi urmărire penală orice acte de corupţie, abuz în serviciu, delapidare, primire de foloase necuvenite, evaziune fiscală sau a oricăror acţiuni sau inacţiuni prevăzute de legea penală în vigoare, ce prin natura lor prejudiciază bugetul de stat, au dreptul să primească din Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, o finanţare egală cu 2% din valoarea prejudiciului, în maxim 30 de zile de la vărsarea sumelor recuperate la bugetul de stat".

Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie se constituie, potrivit proiectului legislativ, ca un cont special, deschis la Trezoreria Statului, în maximum 3 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, finanţat prin relocarea unui procent de 2% din prejudiciul recuperat la bugetul de stat, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţelor de judecată, ca urmare a dezvăluirii actelor de corupţie.

"Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare şi nici crearea de instituţii speciale. El reprezintă un instrument de luptă împotriva corupţiei instituţionalizate şi permite limitarea presiunilor politicului în activitatea jurnalistică, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigaţie", mai spune Tudor Ciuhodaru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

robert dobrescu
15.05.2014, 14:36:31

FOARTE CORECT. ESTE FOARTE CORECT. DACA EI ADUC BANI LA BUGET E NORMAL SA FIE RECOMPENSATI. IN GERMANIA SE DA 10% CELUI CARE INDICA UN FAPT DE EVAZIUNE FISCALA SAU O FRAUDA

+6 (6 voturi)
ionisus ionisus
15.05.2014, 15:08:23

Propunerea legislativa este una f.buna, bazaconie este opinia ziaristului care o eticheteaza astfel. Presa este cea care trebuie sa semnaleze coruptia si abuzurile puterii si nu numai, asa se face in lumea civilizata. In Romania, pare sa fie ceva normal sa pretinzi ca esti ziarist iar tu sa faci,in acelasi timp, parte, din trustul de presa al unui politician,care mai e si corupt si implicat in numeroase excrocherii si acte de tradare nationala si sa manipulezi opinia publica prin minciuna, santaj, fals, etc. De fapt,presa, in sine, nu poate fi decat libera, iar atunci cand este detinuta sau platita de politicieni ea nu mai este presa ci doar un instrument de propaganda si manipulare a cetatenilor. Iar in Romania, din pacate, cam toata mass-media este in aceasta situatie iar independenta presei este doar o iluzie, ca si independenta justitiei. Un judecator de la CSM sau ICCJ nu poate fi independent cata vreme el ajunge acolo fiind propus de politicieni, el este dependent si dator celui care l-a propus sau sustinut si va face ce i se cere si nu ce spune legea.

+5 (5 voturi)
Ţepeş
15.05.2014, 15:09:09

Se incurajeaza delatiunea! Nu, nu eu am zis. Cei afectati vor plange cu lacrimi de crocodil si-si vor smulge parul de pe chelie. Pacat ce e doar 2%. Dar ca si compensare pentru cei "pagubiti" ar trebui ca cei care fac denuntul sa fie obligati de lege sa-si faca public numele, adresa, situatia familiala si numarul de telefon. Si sa nu se dea acesti 2% decat daca se recupereaza intreaga suma, eventual si dobanda la ei. Asta ca totul sa fie corect.

viorel lazar
15.05.2014, 16:02:05

Dle Astefanesei eu cred ca mata ai o mare dragoste pentru corupti ; mie ideea dlui Ciuhodaru mi se pare foarte buna !

+4 (4 voturi)
cris_rom
15.05.2014, 18:26:33

O lege foarte buna daca va fi aprobata. Sa vezi atunci cum jurnalistii nostri se vor apuca de treaba, pentru ca ei stiu ca si alte oficialitati pe cei care fac afaceri ilegale, dar sa aiba si curajul sa o faca. Asteptam primele cazuri...........

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările