Politică

articolul anterior articolul urmator

Ultima speranţă - despre cinici şi neghiobi

12
28 Mar 2022 17:00:17
Péter Demény

„X. n-are charismă” - i-am spus unui prieten acum cîţiva ani. „Da, dar Y. are” - mi-a răspuns cu tristeţe. Era vorba despre doi politicieni ultraconservatori despre care nu a reieşit de atunci c-ar avea charismă. Şi poate că asta e norocul nostru.

Citind articolul Iuliei Popovici despre conferinţa lui Dan Puric mi-am dat seama din nou că România şi cetăţenii ei are / au noroc cu politicienii anticharismatici prin excelenţă ai extremei drepte. Vadim Tudor avusese aşa ceva, de atunci, nu prea s-a ivit nici unul. Că se cheamă Şoşoacă sau Simion, Papahagi sau Neamţu, Lavric sau Puric, e indiferent: toţi sunt personalităţi care nu pot face diferenţa. Cel puţin aşa sper.

Din fericire, societatea românească este mult prea fragmentată pentru ca toţi oamenii să creadă în unul sau celălalt. Eu nu simt radierea naţionalismului extremist care ar infecta toată ţara. Sigur, e destul de trist că cei amintiţi au o tabără, că ei descind în diferite primării; e şi mai trist că un bufon care îndrugă tot felul de lucruri inculte care pentru mulţi seamănă a cultură umple săli şi e aplaudat. 
Altfel, nu vreau să mă îmbăt cu apă rece. E nevoie de numai o turnură tragică (şi dacă ne gîndim la izbucnirea războiului, atunci ne dăm seama că avem şanse oricînd să se întîmple una) şi lucrurile se vor schimba peste noapte. Dacă vezi cîţi putinişti se perindă şi ce fraze spun, te cuprinde spaima. Dacă cred sau nu ce spun e totuna: nu ei sunt mulţi, ci cei care îi urmează. Ei sunt periculoşi prin ce spun, nu prin sinceritatea lor. Dacă par sinceri deja e bine.
FOTO. Caricaturi şi glume despre şi cu Putin, Lavrov şi mama Rusie | Pagina  de Rusia | Parte din familia RV
Şi să nu ne amăgim nici cu intelighenţia românească. Am văzut cum mulţi dintre ei fuseseră fermecaţi de „mahalagiul cu viziune”; cine vrea, poate consulta Jurnalul lui Sebastian sau cartea Tatianei Niculescu şi o să citească despre mari personalităţi ai culturii româneşti fermecaţi de fraze teribile. 
Iar Europa e un dinozaur birocratic şi capitalist. Sigur, şi eu sunt de partea Europei, dar nu prea mai cred în eficienţa ei. Murise în faţa ochilor mei speranţa unei Europe culte, elegante, libere şi renăscuse un continent care adoră agresorul şi tînjeşte după conducătorul iubit.
Ultima mea speranţă e că mai pot lucra şi pot face lucruri la care ţin. Şi că mai pot iubi. Poate nu apuc ca Europa în care crezusem să se destrame de tot.
 
 
 
 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Mihăiţă Baston
28.03.2022, 18:01:48

Domnule Demény, vă dau în parte dreptate. Extrema dreaptă românească nu a reușit să dea decât politicieni caricaturali. Pe de altă parte, nu cred că situația este chiar atât de roz. Lavric de unde a apărut, cine l-a format, cine l-a crescut ca pe un bonsai? Unde e veriga lipsă între tovarășii de drum ai Gărzii de fier și Lavric? Cine a republicat după '90 toată floarea fascismului românesc? Cine i-a publicat pe Dughin și Carvalho? Clovnii pe care îi citați sunt partea vizibila a aisbergului, sunt niste plăntuțe, spre norocul nostru firave, ieșite dintr-un sol prielnic fascismului. Nu știm însă ce ne rezerva viitorul.

0 (6 voturi)
Paun Al
28.03.2022, 20:07:21

Este adevarat sunt ingrijorator de multi romani care simpatizeaza un extremism populist cu solutii ca iesirea din UE si NATO, cu "independenta" langa vecinul rus agresor, cu programe de nationalizari.. dar fara solutii reale economice, democratice la problemele Romaniei. Daca la noi astea se manifesta la nivel de indivizi si grupuri, care au sanse foarte mici sa devina majoritare, sa ajunga la putere.. vecinii nostri maghiari practica apucaturile astea , cu incercarea de a influenta si viata politica din Romania, la nivel de stat, de institutii de stat..

+5 (7 voturi)
Haiducul IJianu
29.03.2022, 00:23:46

Tavarase dar floarea ofilita a neomarxismului popogretzist "are charisma" ? Charisma de oala de noapte des folosita a mutrei lui barna sau charisma de fosa septica a lui julien ciolos te incanta? :))) sau poate iti plac mahalagii stangii neomarxiste gen bula-drula zis ranga, closete chichirau sau carcamitru junior? :)) duhoarea lor de mocofan parvenit ajuns snob , invatat sa se parfumeze in exces cu ce gaseste mai scump la mall dar neobisnuit sa spele pe dinti sau pe picioare iti face placere? :))) Hai cu aplaudacii extremistilor neomarxisti ca p-astia ii tot pupati pe gingii dragi gurnalisti :))) Si e ridicol ...ca voi :))

-12 (16 voturi)
Zvar
29.03.2022, 01:19:36

Voi sunteti mult mai penibili ca neomarxistii . Pana si ziaru cela ce a fost distribuit la teatru are pe prima pagina Romania anexand Moldova ! Dumneata care deplangi soarta neomarxistilor sunteti atat de inteligent incat nu doar ca nu le multumiti Rusilor ca exista pe planeta dar ati vrea ca si Moldova sa fie adusa la nivelul Romanii neomarxiste! Sunteti atat de penibili incat nici nu va vedeti cat sunteti de penibili .

-4 (8 voturi)
Haiducul IJianu
29.03.2022, 01:32:51

Te inseli stimabile, eu sunt din neam de basarabeni si nu le multumesc rusilor pentru nimic, locul lor e cat mai departe de Europa, sa stea in Siberia ca au loc destul. Eu n-am vazut nici un articol cu "Romania anexand Moldova", ai vazut ziarul sau vorbesti din auzite? Fii sigur ca la cata gargara veninoasa are gurnalista ar fi ilustrat in imagine articolul respectiv daca exista nu un articol de Eminescu. PS: Mai penibil ca neomarxistii nu exista stimabile, e imposibil sa ii depasesti oricat te-ai stradui :)))

-10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările