Ultimele calcule înainte de moţiune. Ce şanse are PSD să trântească Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban coabitează în Parlament
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban coabitează în Parlament

PSD, UDMR şi ProRomânia adună, pe hârtie, suficiente voturi pentru a trânti Guvernul Orban. Mai rămâne o singură necunoscută: câţi parlamentari PSD vor trăda partidul pentru a-şi salva mandatul? Dacă moţiunea trece, se face primul pas pentru anticipate. Însă primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, deci avantaj PSD. Ca de obicei, Ponta s-a sucit.

Cu câteva ore înainte de vot, PSD şi UDMR numără 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Aşadar, dacă cele două partide se mobilizează exemplar, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece. Toţi cei 30 de parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în plen şi vor vota moţiunea, susţin surse din conducerea formaţiunii maghiare pentru „Adevărul“. De partea cealaltă, calcule PSD sunt mai complicate. Va reuşi Marcel Ciolacu să-i urnească la vot pe toţi senatorii şi deputaţii PSD? Potrivit sondajelor de opinie, jumătate dintre parlamentarii PSD nu vor prinde încă un mandat, prin urmare, un vot favorabil la moţiune i-ar trimite direct în şomaj. Marcel Ciolacu i-a ameninţat pe aleşii PSD că vor fi suspendaţi din partid dacă vor lipsi din plen la votul moţiunii. Or, majoritatea aleşilor PSD sunt dependenţi de partid, prin urmare e posibil să renunţe la câteva luni de mandat pentru a speră că vor primi funcţii mai mici pe plan local. Principala miză a PSD este să blocheze alegerea primarilor în două tururi, care ar decima partidul.

Marcel Ciolacu a negociat susţinerea moţiunii şi cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, cu care pregăteşte o alianţă pentru alegerile locale şi parlamentare. Deşi în urmă cu câteva zile Ponta dădea asigurări că nu va vota moţiunea, ca de obicei, s-a sucit. Cele 20 de voturi venite de la ProROmânia ar trebui să risipească definitiv emoţiile PSD, cu condiţia ca Ponta să nu se răzgândească peste noapte.

PSD, spulberat în Capitală

La şedinţa conducerii PSD din weekend, unde au participat primari de mari municipii şi şefi de Consilii Judeţene, taberele au fost împărţite: primarii PSD din ţară cu rezultate bune au susţinut că ei vor câştiga un nou mandat chiar şi în două tururi de scrutin, în timp ce Gabriela Firea şi primarii celor 6 sectoare din Bucureşti  s-au plâns că PSD va fi spulberat în Capitală dacă se trece la două tururi, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

„Firea a cerut ca partidul să se mobilizeze şi să trântească Guvernul Orban la moţiunea de cenzură, astfel încât alegerea primarilor în două tururi să nu intre în vigoare. În Capitală, PSD riscă să nu mai câştige nici măcar un sector, nu mai vorbim de Primăria Generală“, susţin surse participante la şedinţă pentru Adevărul. Într-un singur tur, Gabriela Firea ar putea câştiga un nou mandat, mai ales dacă partidele de dreapta nu se vor înţelege pentru un candidat comun. De altfel, Gabriela Firea i-a convins pe doi parlamentari PSD din Ilfov care plecaseră la ProRomânia să se întoarcă în partid pentru a vota moţiunea de cenzură.

233 de voturi sunt necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură. PSD, UDMR şi ProRomânia au peste 250.

În schimb, mai mulţi primari PSD din ţară au spus că ei vor câştiga un nou mandat indiferent de sistemul electoral. Totuşi, edilii social-democraţi au cerut ca alegerile locale să nu fie organizate concomitent cu alegerile anticipate, pentru că ar fi afectaţi de imaginea PSD. Practic, ar putea pierde mandatul din cauza partidului.  Concluzia şedinţei: Marcel Ciolacu a promis că parlamentarii PSD se vor mobiliza, astfel încât moţiunea de cenzură să treacă, prin urmare alegerea primarilor în două tururi să nu intre în vigoare.

Predoiu, cadou pentru baronime

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene urmau să fie aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni, măsură care ar fi redus influenţa baronilor locali. Motivul: s-ar fi schimbat sistemul electoral cu mai puţin de un an înainte. Însă Guvernul tocmai şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. „Din punct de vedere constituţional avem o vulnerabilitate de netrecut. Acest sistem nou de alegere a preşedinţilor de CJ într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizia CCR, care impune păstrarea sistemelor de vot neschimbat cu o perioadă de un an de zile înainte de alegeri“, a spus Predoiu.

Întrebat de premierul Ludovic Orban de ce în cazul primarilor poate fi schimbat sistemul electoral cu câteva luni înainte de alegeri, dar nu şi în cazul şefilor de CJ, ministrul Predoiu a răspuns: „La alegerea primarilor e acelaşi sistem de vot - direct. Aici e o schimbare radicală“. Decizia PNL vine mănuşă pentru baronii PSD,  care au insitat pentru alegerea directă, într-un singur tur, a preşdinţilor de CJ.  „Mă bucur că în Guvern mai sunt şi oameni cu minte şi-l felicit pe domnul Predoiu“, a reacţionat Marcel Ciolacu. Întrebat dacă a discutat cu Ludovic Orban sau cu Cătălin Predoiu pe acest subiect,  liderul PSD a răspuns că „nici înainte, nici după, nici la mijloc".

   Avem suficiente voturi. Mai multe decât 233.    Marcel Ciolacu, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite