Ultimul act pe scena politică al lui Mircea Diaconu. Cum a ajuns marele actor să „aducă deservicii” României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa de teatru politic în care este implicat Mircea Diaconu îşi va consuma ultimul act săptămâna aceasta. Actorii politici se vor întâlni în Senat pentru a decide dacă Mircea Diaconu este incompatibil cu scena politică. ANI a decis deja: prezenţa lui Mircea Diaconu  în Parlament aduce deservicii României. Marele actor va fi nevoit, probabil, să renunţe la cariera politică, dar şi la orice funcţie publică pentru următorii trei ani.

Piesa politică în care Mircea Diaconu joacă rolul principal a început cu demisia sa din funcţia de ministru al Culturii. ANI a decis că funcţia de ministru nu este compatibilă cu cea de director de teatru. Acest conflict de interese a fost întărit de prezenţa soţiei lui Mircea Diaconu în Teatrul Naţional. 

Mircea Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de ministru, dar a refuzat să renunţe la cea de senator. Actorul a spus că trebuie să i se dovedească ce lege a încălcat. ANI a răspuns promt şi decis că este incompatibil. 

Problema "Diaconu" a ajuns şi la Bruxelles, prin intermediul scrisorii trimise de Jose Manuel Barroso lui Victor Ponta.  

"Abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie", se arată în scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene". Era punctul 9 al scrisorii lui Barroso, un punct care îl viza direct pe Mircea Diaconu.

Ponta a intrat în scenă, dar a făcut-o în pauza dintre acte. A încercat să-l apere pe Mircea Diaconu, dar publicul format din liderii europeni nu plătise bilet pentru această piesă. 

”Ştiţi ce mă doare cel mai tare? Unele dintre acele puncte este clar că au fost trimise de aici, de la Bucureşti. Şi ştiu şi numele doamnei care s-a dus şi a spus: vedeţi că există un anumit senator care... Ei bine, liderii europeni nu ştiu exact ce a făcut Mircea Diaconu pentru români. Ei nu ştiu cât de iubit este şi din cauza cărei probleme stupide este incompatibil. Îmi pare rău şi asta îmi lasă un gust amar, tendinţa asta de a ne pîrî între noi”, a mai spus Ponta. 

Ultimul act pentru Mircea Diaconu

Dacă spectatorii de la Bruxelles nu au plătit biletul pentru piesa cu Diaconu în rol principal, actorii poltici de la Bucureşti au primit locuri la VIP. 

Cu decizia ANI în faţă, senatorii vor trebui să judece soarta lui Mircea Diaconu. Senatorul, devenit între timp indezirabil prin natura funcţiei sale, va trece în ultimul act prin faţa Parlamentului. 

"Este o situaţie neplăcută şi în acelaşi timp care aduce deservicii majore României. Avem o decizie definitivă şi irevocabilă a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care trebuie aplicată. Nimeni nu se poate substitui unei decizii a unei instanţe, care a rămas definitivă şi irevocabilă. Eu sper ca cel târziu săptămâna viitoare decizia va fi pusă în aplicare şi domnul senator Mircea Diaconu va fi revocat din funcţie, ca şi domnul Segiu Andon, în cazul căruia a decis Camera Deputaţilor. Cei doi nu mai pot candida pentru nicio functie pentru Parlamentul României şi nici nu pot fi numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani", este sentinţa ANI, care nu lasă foarte multe alternative pentru Mircea Diaconu. 

Ultimul act se va juca săptămâna asta. Senatorii au încercat să amâne decizia, motivând că aşteaptă lămuriri suplimentare din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dacă senatorii vor decide excluderea lui Diaconu de pe scena politică, acesta nu va mai putea candida timp de trei ani pentru Parlament şi nici pentru vreo funcţie de răspundere publică. Prin această decizie, actorului i se va interzice să revină chiar şi pe funcţia de  director al teatrului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite