Politică

articolul anterior articolul urmator

Ultimul cuvânt despre acest referendum...

29
5 Oct 2018 22:35:14
Teodor Răileanu-Olariu
Toţi suntem diferiţi!
Toţi suntem diferiţi!

Aştept cu speranţă să trecem peste acest referendum. Organizaţii particulare, religioase sau nu, au stârnit atât de multă ură stereotipală, au săpat atât de adâncă prăpastie între cunoscuţi, prieteni, rude... Dar, referendumul va trece şi, indiferent de rezultat, avem şansa să ne (re-)unim în faţa unor provocări mult mai grave.

Homosexualii şi problemele, visele, aspiraţiile sau temerile lor NU sunt o problemă în România de acum. Nu au fost şi nici nu vor fi. La urma urmei, ce face fiecare în patul lui, e problema sa şi a partenerului/partenerei. Însă, acest Referendum pentru Familie a venit ca un tăvălug de nicăieri, dintr-un neant al dezinteresului şi este cel mai mare subiect de dezbinare între români. Oare de ce? Cine are interes şi cine câştigă din dezbinarea noastră?

Sunt optimist că luni, când totul se va fi terminat, toţi cei care au mers şi au votat „da”, cei care au mers şi au votat „nu” şi cei care au boicotat acest referendum vor avea puterea şi înţelepciunea de a se pune alături şi să lupte pentru celelalte probleme serioase şi grave care ameninţă pe bune familia tradiţională din România: violenţa domestică (oare nu ne este ruşine cu mii de femei bătute de soţi?), copii abandonaţi, fenomenul abandonului şcolar, alcoolismul cronic, mame minore (fie victime ale violului sau chiar incestului, fie din lipsa unei minime educaţii sexuale), părinţi plecaţi la muncă departe de familie.

Oameni buni, orice opţiune aţi avea pe acest subiect al familiei tradiţionale/căsătorie între soţi/parteneriat civil/homosexuali nu uitaţi că sunt atât de multe lucruri care ne unesc şi ne fac să fim asemenea: dreptul la o viaţă decentă (câţi bugetari îşi permit conturi de milioane de euro?), la educaţie de calitate (măcar capacitatea de vorbi româneşte fluent!), la sănătate (măcar să nu vii cu medicamente de acasă), la intimitate, la opinie.

Tu, cel care mergi şi votezi „da” la referendum, nu uita că ne uneşte dragostea pentru imaginea unui neam românesc care este din ce în ce mai depărtată de realitatea de acum. Putem lupta împreună pentru curăţenie sufletească, contra minciunii, furtului, jigodismului murdar!

Tu, cel care mergi şi votezi „nu” la referendum: îţi înţeleg frustrarea că tenebrele fricii bigote se urcă brutal peste drepturile intimităţii în pat. Contez, însă, pe faptul că frustrarea ta că unii oameni pierd principii în faţa fricii te va motiva pentru o luptă mai acerbă pe viitor!

Tu, cel care stai acasă sau boicotezi manifest acest referendum: te înţeleg că nu vrei să girezi nici exerciţiul unei posibile fraude electorale, nici frica atavică faţă de o problemă inexistentă, nici ascensiunea unei coaliţii care ar trebui ignorate, nici setea furibundă a unei organizaţii religioase pentru a acapara putere politică (cu toate beneficiile financiare ulterioare). Te aştept să te uneşti cu toţi ceilalţi de mai sus contra minciunii, manipulării grosolane, contra prostiei, ignoranţei şi lipsei de educaţie!

Non valoarea şi mizeria micimii au ieşit acum la suprafaţă răcnindu-şi opulenţa. Ar trebui să fie ultimul lor act şi nu începutul unei noi cortine opace de mediocritate şi aer concentraţionar. Eu, unul, nu vreau să trec fraudulos Dunărea înotând.

Clarificarea acestui referendum ar trebui să ne întărească pe toţi în faţa abuzului. Hai să vorbim luni, ok?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Teodorus
5.10.2018, 22:59:43

Un articol echilibrat. Di punctul meu de vedere putin cam tarziu . Oricum , felicitări pentru acest articol nepărtinitor.

+1 (5 voturi)
VERTY VERTY
5.10.2018, 23:04:05

Chiar daca referendumul a fost initiat de distrugatorii Romaniei cu scopuri marsave (sa dezbine societatea si sa se uite crimele impotriva umanitatii din 10 august), acum, ca tot se face, trebuie sa intelegem ca traim un moment isotric, unic in viata! Cand am mai avut noi puterea de a merge la vot si a schimba o lege în Constitutie? Niciodata! Sunt cateva asemenea sanse la un secol! Parintii si bunicii nostri nu au avut asa ceva, sa poata decide ei, nu un partid, nu un dictator. Cine boicoteaza acest referendum este fix in aceeasi postura cu cei care nu s-au prezentat la vot pe 11 dec. 2016 si din cauza carora patimim toti atat de crunt! Veniti si exprimati-va optiunea, acesta este democratia, acesta este statul de drept! Nu dati din nou altora drept de decizie in locul vostru! Și votati DA! Votati casatoria dintre un barbat si o femeie, votati normalitatea acestui pamant, singura care a asigurat perpetuarea speciei pe Terra!

-4 (12 voturi)
Irimia Mircea
5.10.2018, 23:08:30

Priveste mai atent. Care este "forma adoptata de parlament"? Ce este *? Nu POpo narii sunt aici miza.

+1 (5 voturi)
Mircea B.
5.10.2018, 23:30:09

VERTY Noi interzicem acum casatoria LGBT (deja interzisa prin codul civil). Ok. Dar daca vin doi căsatoriți in Germania, recunoastem căsătoria! Atunci, ce-am făcut? Păi ori o facem pe gigi duru' adevărat, ori ne vedem de treabă.

+3 (7 voturi)
victor catuna
5.10.2018, 23:08:41

Nu este referendum, este o inselatorie. Cei care voteaza DA, gireaza o mafie, cei care voteaza NU îi boicoteaza pe cei care boicoteaza asa zisul referendum. Va fi DA, URA castiga, drepturile omului si Romania nu au nimic in comun. Desertaciune!

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările