Ultimul Rege! Am rămas cu politicienii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai
Regele Mihai

România pierde ultimul său Rege. Într-o viaţă aproape cât veacul, a trăit şi a făcut istorie în cel mai zbuciumat secol prin care au trecut România şi lumea întreagă.

Ce rămâne în urma Majestăţii Sale dincolo de rolul său istoric incontestabil? Care au fost reperele Regelui şi ce a vrut el pentru naţiunea română? A spus-o în Parlamentul României în discursul ţinut în 2011, la împlinirea a 90 de ani.

„Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.

Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Cât de departe suntem de o asemenea viziune asupra vieţii publice şi a responsabilităţilor pe care ar trebui să le aibă clasa politică în faţa celor pe care pretinde că îi reprezintă!

Utimul Rege s-a stins! Am rămas cu politicienii!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite