Demisia lui Orban, efectele asupra noii guvernări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL are şansa să rămână la guvernare,dar cu un alt premier FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
PNL are şansa să rămână la guvernare,dar cu un alt premier FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Ludovic Orban a anunţat că demisionează din funcţia de premier, dar rămâne preşedintele PNL care va conduce negocierile partidului pentru viitoarea guvernare. Plecarea sa de la Palatul Victoria este un gest firesc, dar atît de rar pe la noi. Câţi premieri nu s-au baricadat în birou! Ce schimbă demisia lui Orban în ecuaţia negocierilor şi ce ar trebui să facă noua majoritate pentru a evita un eşec?

Ce-au greşit Orban şi cuplul Barna-Cioloş, cu toate staff-urile lor electorale este evident. Niciunul nu a văzut adevăratul elefant din încăpere şi toţi au trăit în iluzii. Societatea este în stare de stres şi de incertitudine. Pentru cine a deschis mai târziu televizoarele sau contul de socializare, de un an de zile omenirea trece prin cea mai gravă criză a de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Datul la gioale între PNL,PSD, USR şi cine o mai fi prin politică nu e chiar preocuparea majoră a oamenilor în aceste momente. Dacă alegi să guvernezi într-o minoritate cruntă în Parlament, cu gândul că vei face anticipate în plină pandemie şi nu te ajustezi când îţi dai seama că planul nu e fezabil, plăteşti factura. Iar când la uzura normală unei guvernări de criză adaugi erori majore, pierzi alegerile. Şi mai şi contribui din plin la creşterea unui partid de extremă dreapta.

Ce se va întâmpla cu noua formaţiune naţionalistă e totuşi cam devreme de anticipat. Că e o creaţie artificială, că n-are lideri carismatici, că va face teatru până se stinge lumina, se poate. Sau nu. Nu suntem o societate fără apetenţă la extremism, cum mai cred unii. Dacă se coc condiţiile, prindem repede din urmă şi depăşim, istoria ne arată. Mai ales că ultimele decenii de naţional-comunism au lăsat mulţi nostalgici şi mult teren propice. O mişcare radicală creează tensiuni din care se hrăneşte şi se dezvoltă. Un conflict între extremiştii noştri şi cei din, să zicem Covasna, Harghita, e tot ceea ce ne trebuie . Reţeta a fost testată la Valea Uzului.

Dar în câteva zile trebuie rezolvată ecuaţia guvernării. Pe lângă toate calculele de partid, discuţiile de tipul cu cine şi cum împărţim guvernarea, mai există şi o ţară de administrat. Nu ştiu dacă s-a prins cineva de chestia asta.

Criza nu s-a rezolvat prin vot. Nici bugetul nu a apărut prin miracol pe birourile ministeriale. Mai trebuie plătite pensiile şi salariile şi după alegeri. Cineva trebuie să se împrumute pentru asta. România stă agăţată de un fir de pai pentru a-şi asigura finanţare acum, nu peste un an. Şi ce auzim? Condiţii la guvernare. Că dacă nu rezolvăm nu ştiu ce şi nu ştriu cum, cu parlamentul, cu penalii, cu Secţia Specială, nu se face. Toate bune, niciuna capitală. A zis cineva că nu se mai poate cu situaţia din spitale? Cu oamenii lăsaţi pe coridoare? Cu medici epuizaţi şi în pragul disperării? Credeţi că dacă ziceţi „reforme” sau „dezvoltare” în gura mare, vă crede cineva? Suntem în război şi cei care ar fi chemaţi să guverneze se izmenesc învăluiţi de vorbe goale. PNL şi USR nu înţeleg nici acum că au pierdut alegerile. PSD le-a câştigat şi toată lumea să scrie de o sută de ori pe caiet, poate că aşa se fixează mai bine în memorie. Că PSD nu poate guverna, asta este altă poveste.

Dar noua guvernare are nevoie de cu totul altă abordare, decât cea cu care ne-au obişnuit până acum. Situaţia e prea serioasă. Un nou eşec nu ar mai putea fi suportat de societate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite