Politică

articolul anterior articolul urmator

Un avantaj şi patru dezavantaje ale competiţiei din PNL

12
26 Jul 2021 07:14:48
Cristian Preda
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Niciodată din 1990 încoace o competiţie internă de partid n-a durat atât de mult precum cea în care este angajat PNL. Publicitatea făcută competiţiei aduce un avantaj, şi anume tocmai expunerea zilnică în faţa tuturor, dar şi numeroase dezavantaje. Iată care ar fi cele patru cu adevărat importante.

Cred că primul dezavantaj e dezvăluirea unor culise deloc onorabile, dar care sunt monedă curentă în viaţa oricărui partid. Intră în această categorie trădările – numeroase, desigur –, ori gesturile lipsite de eleganţă: un penelist a schimbat yala, ca să nu mai intre-n sediu colegii care pierduseră cursa din judeţ, altul a transmis presei mizerii despre ceilalţi competitori, un al treilea l-a fotografiat pe liderul în funcţie abandonat pe primul rând al unei săli care-l aplauda în picioare pe adversarul său. 

Al doilea dezavantaj decurge dintr-o comparaţie. Campania în vederea scrutinelor local sau legislativ durează o lună. Cea din PNL a fost proiectată să dureze patru. Publicul este, de aceea, perfect îndreptăţit să se întrebe de ce acordă peneliştii mai mult timp şi alocă ei mai multe resurse pentru a-şi convinge colegii decât alegătorii. Un răspuns este cu atât mai greu de dat cu cât PNL e principalul partid al coaliţiei majoritare, iar cele patru luni de competiţie internă riscă să afecteze calitatea guvernării. 

Al treilea dezavantaj al unei campanii foarte lungi este calitatea „dezbaterii”. Am pus termenul între ghilimele fiindcă, în cvasi-totalitatea lor, mesajele peneliştilor preluate de presă sunt mai curând încurajări şi slogane decât direcţii de acţiune. Oricât ai fi de atent şi de îngăduitor cu competitorii, ar fi greu să spui – la mijlocul acestei campanii – ce anume politici vrea Orban şi nu vrea Cîţu, ce-i apropie pe cei doi şi ce-i desparte în chestiuni precum vaccinarea ori educaţia universitară, apărarea ori politica externă. Cursa pare prea lungă pentru cei doi: ei par să nu aibă suflu. Tot ce ne spun Orban şi Cîţu e că-i musai să câştige.

În fine, nu e de neglijat faptul că prezenta competiţie aduce un risc politic semnificativ. Într-adevăr, una dintre puţinele „teze” avansate în interiorul PNL în ultimele săptămâni a fost aceea că e firesc ca premierul să fie şef de partid. De fapt, în democraţii e pe dos: devine prim-ministru şeful de partid care câştigă cursa electorală sau, la limită, care e în stare să negocieze un guvern, fie el şi minoritar. Aşa cum se ştie, PNL a ieşit pe locul doi în alegeri, iar majoritatea n-a fost fabricată la urne, ci de către preşedinte. Acesta ar vrea să acopere lipsa de legitimitate democratică a premierului printr-un vot de partid. E o improvizaţie, care ar putea fi plătită de penelişti mai scump decât dacă ei n-ar maimuţări regulile de bază ale jocului politic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Dragan Mircea
26.07.2021, 09:19:12

Voi nu vedeti ca practic politica inseamna aranjarea furtului legal cu acte. Nu vedeti ca toti isi dau legi sa fure si sa nu fie pedepsiti? Ce politica? Indiferent de culoare politica toti sunt nemernici!

-16 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.07.2021, 09:34:15

Va durea tare textul de azi al d-lui Cristian Preda..! E limpede ca Iohannis nu a fost niciodata, nici macar o secunda presedintele romanilor sau al Romaniei, ci doar un biet agent electoral al mafiei liberalo-neosecuritice, marioneta a birocratilor corupti din staful de la Bruxelles si a gruparilor politico-financiare globalist-liberal-progresiste anti-romanesti si anti-nationale, al caror ”braț politic” in România e gruparea eminamente infractionala (asa cum o demonstreaza si ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei), care-si zice ”PNL”..!

-8 (8 voturi)
herr v.6.01
26.07.2021, 12:04:51

"Un avantaj şi patru dezavantaje..." sau O floare si doi gradinari Un text relativ decent al dlui profesor, doar ca la final isi pierde suflul, si incepe sa se incurce in minciuni. Judecati si dvs: "[...] Aşa cum se ştie, PNL a ieşit pe locul doi în alegeri, iar majoritatea n-a fost fabricată la urne, ci de către preşedinte. Acesta ar vrea să acopere lipsa de legitimitate democratică a premierului printr-un vot de partid. E o improvizaţie, care ar putea fi plătită de penelişti mai scump decât dacă ei n-ar maimuţări regulile de bază ale jocului politic." Iohannis - mesterul de majoritati "Aşa cum se ştie" (autor, observati mostra de limba de lemn stefangheorghista, n.m.) la ultimele alegeri generale, Iohannis a promis electoratului o guvernare pe baza aliantei dintre PNL si USR, demonizand in continuare PSD. Majoritatea (neoficiala) a fost fabricata la urne, la sugestia presedintelui. Majoritatea dorita de presedinte a luat peste 40% din voturi, iar impreuna cu UDMR (colegi ai liberalilor in partidul popularilor europeni) au facut peste 50% din voturi, adica atat cat sa-i dea dreptul lui iohannis sa nominalizeze candidatul propus de noua coalitie oficial stabilita. USR l-a propus pe Catu, (fost premier de rezerva al PNL, dintr-un episod anterior). "majoritatea n-a fost fabricată la urne, ci de către preşedinte" - prima minciuna. Nelegimitatea democratica a premierului Catu e a doua minciuna, intrucat premierul Catu a fost o solutie de compromis, valabila in orice coalitie. Faptul ca Iohannis l-ar sustine pe Catu, pentru a castiga alegerile de partid si a deveni in felul ecesta un premier legitim democratic, e o a treia minciuna, bazata doar pe speculatia ca cu Catu presedinte de partid, lucrurile se vor aranja convenabil pentru toata lumea, inclusiv pentru Invinsul Orban, care s-ar retrage iar in munti, ca pe vremea defunctului USL. Fraza de final este astfel conceputa pentru a da lovitura de grazie presedintelui sas. "[acoperirea lipsei de legitimitate a premierului prin cucerirea la Congres a pozitiei la varf in partid, n.m.] E o improvizaţie, care ar putea fi plătită de penelişti mai scump decât dacă ei n-ar maimuţări regulile de bază ale jocului politic." Singurul pericol potential al rezultatelor alegerilor din PNL ar putea fi sciziunea, asa cum au patit-o pedelistii in 2013, dupa ce Basescu n-a reusit s-o impuna ca sef pe favorita Udrea, si i-a afurisit pe pedelistii tradatori de dupa perdeluta. Cu deosebirea majora ca acum PNL e la guvernare, nu in opozitie.

Vanatorul/d.c.
26.07.2021, 13:34:09

Si, asa dupa cum poate vedea toata lumea, marionetei cu 17 dosare penale de la Cotroceni si trolilor propagandei lui (cei mai tampi si mai pupincuristi din intregul Univers) li se potriveste manusa Postulatul Vanatorului/d.c . referitor la politicieni mafioti si mincinosi, si la limbaii lor din mass media si de pe net : ”Oricât de gunoaie ar fi lichelele din politica, se vor gasi intotdeauna niste gunoaie si lichele mai mici, care sa incerce sa distraga atentia de la incompetenta tampa si escrocheriile politicienilor respectivi, sa le bagatelizeze samavolniciile, sa le sara in aparare si sa le ”repereze onoarea” (vezi cazul tampului trol pesedist si apoi limberal-iohannist, slugoi neted si caraghios cunoscut pe forum ca fiind ”idiotul nr.1 al satului” si totodata ”imbecilul personal 6.01 al Vanatorului/d.c”:))

-8 (8 voturi)
West
26.07.2021, 11:58:03

Pt ca nu se ocupa de eliminarea pensiilor speciale (toti pe contributivitate!) si reforma aparatului bugetar, vor plati la urmatoarele alegeri cu varf si indesat!

-13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările